آمریکا به ساکنان رقه هشدار داد شهر را ترک کنند
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما روزنامه دیلی بیست نوشت دو تن از مقامات پنتاگون به این روزنامه گفته اند آمریکا به ساکنان شهر رقه مقر اصلی دولت اسلامی (گروه تکفیری صهیونیستی داعش) در سوریه هشدار داده است هر چه زودتر این شهر را ترک کنند؛ هشداری که ظاهراً حاکی از حمله قریب الوقوع به این شهر است.
به گزارش مونیتورینگ خبرگزاری صدا و سیما، روزنامه دیلی بیست آمریکا در گزارشی به قلم نانسی ای. یوسف در پایگاه اینترنتی خود با اشاره به نگرانی گروه داعش درباره تهدید علیه رقه، اعلام کرد تلاش های جدید نظامی آمریکا موجب تشدید نگرانی داعش شده است.
ساکنان رقه روز گذشته تصاویری از اعلامیه هایی را در صفحات خود در توییتر قرار دادند که ائتلاف ضدداعش -تحت رهبری آمریکا- به منظور هشدار به شهروندان برای ترک رقه از طریق هوایی در سطح شهر پخش کرده است. مقامات دفاعی آمریکا نخستین کسانی بودند که خبر هشدار به شهروندان رقه را تایید کردند.
روی یکی از این اعلامیه نوشته شده بود: « زمان ترک رقه فرا رسیده است.» در این اعلامیه ها ساکنانی به تصویر کشیده شده اند که از دنیای سیاه و سفید داعش به سوی دنیای رنگارنگ آزادی فرار می کنند.
فقط یک مشکل وجود دارد: خبری از حمله زمینی یا هوایی قریب الوقوع، دست کم از سوی ائتلاف به رهبری آمریکا نیست. بیشتر به نظر می رسد این ائتلاف حمله و جنگ روانی راه انداخته است. یکی از مقامات پنتاگون در گفتگو با دیلی بیست گفت: «این اقدام بخشی از تلاش ما برای آشفته کردن آنها (داعش) است.»
پخش این اعلامیه ها در حالی صورت گرفته است که نشانه هایی از بیم و نگرانی داعش در این باره وجود دارد که تا چه مدت می تواند رقه را در کنترل خود نگه دارد. در هفته های اخیر، گزارش هایی منتشر شد مبنی بر اینکه داعش در رقه حالت فوق العاده اعلام کرده است. همچنین بر اساس گزارش ها، چند روز پیش سرکردگان داعش به خاطر نیاز به جنگجویان خود برای حفر خندق در اطراف شهر، جابجایی مقر زیرزمینی، و پوشاندن خانه ها در تلاش برای جلوگیری از حملات هواپیماهای بدون سرنشین، به آنها اجازه نداد به تعطیلات بروند.
انتشار اعلامیه های هشدار دهنده تاکتیک جدیدی برای آمریکا محسوب نمی شود. اما به نظر می رسد این نخستین بار است آمریکا در جنگ با داعش چنین اعلامیه های تهدیدکننده ای را پخش کرده است؛ اقدامی که نوعی بهره برداری از نگرانی و وحشت فزاینده موجود در میان این گروه به شمار می رود.
ظاهراً منشاء نگرانی داعش، نیروهای کرد موسوم به یگان های مدافع خلق (وای پی جی) است که از جنوب غربی به سوی رقه پیشروی می کنند. از ماه فوریه برخی در سوریه بر این عقیده اند که این نیروها -در کنار نیروهای دموکراتیک سوریه که تحت حمایت آمریکا قرار دارند- احتمالاً قدرت کافی برای پیشروی به سمت رقه را دارند.
این در حالی است که در ماه ژانویه امکان اعتماد به نیروهای کرد در این خصوص وجود نداشت. در آن زمان، بسیاری معتقد بودند که کردها تمایلی به مبارزه برای بازپس گیری شهر رقه تحت کنترل اعراب است، ندارند. اما پیروزی های این گروه در بازپس گیری شهرهایی که در امتداد مسیر تدارکاتی رقه است، همچون الشدادی موجب امیدواری درباره تمایل نیروهای کرد برای پیشروی به سمت رقه شد. اگر این اتفاق بیفتد، رقه بخشی از یک منطقه خودگردان کرد در سوریه خواهد بود.
در هر صورت، نگرانی داعش -در کنار اعتقاد فزاینده به اینکه ممکن است نیروهای محلی توانایی پیشروی در رقه را داشته باشند-، به تصور دیرینه مبنی بر اینکه نخست موصل، پایتخت داعش در عراق سقوط خواهد کرد، پایان داده است. آمریکا بالغ بر هزار تن از پنج هزار نظامی مستقر در عراق را مسئول آموزش نظامی ارتش عراق برای بازپس گیری موصل کرده است.
اما عراقی ها هنوز راه زیادی تا کسب آمادگی برای بازپس گیری موصل، دومین شهر بزرگ عراق را دارند. مقامات دفاعی آمریکا معتقدند در بهترین حالت ممکن، حمله به موصل یک سال دیگر انجام خواهد شد.
« یگان های مدافع خلق» و «نیروهای دموکراتیک سوریه» ممکن است سریع تر از این عمل کنند. سقوط رقه ممکن است نشانه پایان کار داعش به عنوان یک دولت ظاهراً جهادگرا باشد. چرا که این شهر مقر اصلی داعش است. سرکردگان داعش در این شهر زندگی می کنند و این گروه زمانی گروگان های خود را در این شهر نگهداری می کرد. داعش رقه را بیش از دو سال پیش تحت کنترل درآورد، و افتادن این شهر از کنترل ارتش سوریه به دست داعش به منزله پیدایش رسمی این گروه بود.