منافع ترکیه در نزدیکی به دولت سوریه و مبارزه مشترک با طرح های تجزیه طلبانه امریکا
ترکیه برای مقابله با طرح امریکا مبنی بر تشکیل نیروی 30 هزار نفره از کردهای سوری، چاره ای جز نزدیکی به دولت بشار اسد و رها کردن گروههای تروریستی مستقر در ادلب ندارد.

ائتلاف تحت امر آمریکا در سوریه روز یکشنبه اعلام کرد این ائتلاف سرگرم همکاری با شبه نظامیان سوری هم پیمان خود در این کشور است تا یک نیروی مرزی 30 هزار نفره متشکل از این شبه نظامیان ایجاد کند.
قرار است که پانزده هزار نفر از این نیروها از نیروهای حزب کردی دمکراتیک سوریه باشد که ترکیه آنها را یک گروه تروریستی می داند.
با وجود ازبین رفتن داعش در سوریه، امریکا همچنان قصد ندارد خاک این کشور را ترک نماید و اکنون این مهمان ناخوانده درصدد تشکیل ارتشی از کردهای سوری است که نتیجه آن می تواند به تجزیه این کشور منجر شود به ویژه اینکه دیویدساترفیلد کفیل معاون وزیر خارجه آمریکا در برابر یکی از کمیته های کنگره آمریکا گفته است: رئیس جمهور ترامپ به عنوان بخشی از راهبرد متعهد شده است که ما سوریه را ترک نخواهیم کرد.مامی توانیم به چند دلیل درسوریه بمانیم که یکی ازاین دلایل حمایت ازمتحدانمان یعنی نیروهای دمکراتیک سوریه و تلاش برای انتقال ساختار دیپلماتیک در آن منطقه و ارائه آن به عنون الگویی برای دیگر مناطق سوریه است.
این در حالی است که امریکا فعالیت دیپلماتیک خود را در مناطق کردنشین سوریه افزایش داده است بر اساس گزارش خبرگزاری آناتولی، جمعه شب هیئتی از وزارت امور خارجه آمریکا از مناطق تحت کنترل حزب اتحاد دموکراتیک سوریه در شمال سوریه بازدید و با برخی از رهبران این حزب دیدار کرد.
منابع خبری تاکید کردند رهبران حزب اتحاد دموکراتیک سوریه در این دیدار خواسته های خود در خصوص تشکیل نظام فدرالی در سوریه را به هیئت آمریکایی رساندند. از سویی این هیات همچنین زمینه های بازسازی مناطق تحت کنترل کردهای سوری از جمله رقه را بررسی کرده است آن هم بدون اینکه با دمشق در این مورد هماهنگ باشد. که این می تواند نشانه ای از مشروعیت دادن امریکا به برخی حرکت های تجزیه طلبانه در خاک سوریه باشد.
این اتفاقات همه می تواند امنیت ترکیه را نیز تحت تاثیر شدید قرار دهد. از همین رو مقام های آنکارا در روزهای اخیر با نشان دادن مخالفت و واکنش شدید خود به اقدامات امریکا در تسلیح کردهای سوری و تشکیل ارتشی از آنها، از آمادگی برای حمله به عفرین خبر داده اند. اما نکته اینجاست که حمله به عفرین بدون اجازه دولت دمشق برای آنکارا دردسر ساز خواهد شد ضمن اینکه واکنش نیروهای امریکایی نیز در صورت این حمله معلوم نخواهد بود که آیا آنها در حمایت از متحدان کرد سوری خود با نظامیان ترکیه درگیر خواهند شد یا نظاره گر درگیری ها خواهند بود.
به نظر می رسد در چنین شرایطی بار دیگر منافع دولت بشار اسد با منافع دولت ترکیه به هم نزدیک شده است چرا که دمشق نیز بر یکپارچگی خاک سوریه و جلوگیری از تجزیه این کشور و تحت کنترل درآوردن تمامی نقاط سوریه از کنترل تروریست ها تاکید داشته است و در آستانه نیز متحدان دمشق به همراه ترکیه از وحدت ارضی سوری حمایت کرده اند.
در چنین شرایطی به نظر می رسد ترکیه باید به حمایت خود از گروههای تروریستی چون النصره که در ادلب مستقر هستند پایان دهد و منافع خود را در نزدیکی با دمشق و همکاری جدی برای مبارزه با همه گروههای تروریستی و تجزیه طلب ببیند. در چنین شرایطی قطعا امریکا دست بالا را برای ماندن در خاک سوریه نخواهد داشت.
---------------------------------------
رضا محمدمراد