گزارش مکتوب؛
اینجا سیب حرف اول را می زند اما..
باغداران آذربایجان غربی بخش عمده ای از زحمت سالیانه خود را از فروش سیب های زیردرختی جبران می کنند، اما طبق روال سالهای گذشته از تکرار سناریوی انباشت محصول خود در حاشیه جاده ها و فروش به قیمت پایین ناراضی اند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز آذربایجان غربی، اقتصاد معیشتی مردم آذربایجان غربی برپایه کشاورزی، دامداری و باغداری است و اغلب مردم به صورت مستقیم و غیرمستقیم از طریق این حرفه ها امرا معاش می کنند. 53 هزار و 88 هکتار باغ سیب در آذربایجان غربی وجود دارد و 95 درصد از ارقام تولیدی سیب استان، سیب های زرد و قرمز لبنانی موسوم به گُلدِن و رِد و مابقی ارقام تابستانه و بومی است.
پراکندگی باغهای سیب به وسعت شهرهای آذربایجان غربی است و شهرستان ارومیه با دارابودن 45درصد از این باغها رتبه نخست تولید سیب آذربایجان غربی را داراست و شهرستانهای سلماس ،مهاباد، اشنویه، نقده و میاندوآب در رتبه های بعدی قرار دارند. آذربایجان غربی سالیانه با تولید افزون بر یک میلیون و 200 هزار تن سیب سهم ۴۵ درصدی تولید سیب کشور را داراست، هرچند که به گفته کریم زاده، رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی، امسال به علت سرمازدگی باغات تنها ۷۰۰ هزار تن سیب در آذربایجان غربی برداشت شد. تولید سیب با وجود مرغوبیت و کیفیت محصول نه تنها سودی برای اقتصاد کشاورزی و باغداران نداشته بلکه به یکی از دغدغه های اصلی تبدیل شده است. در این میان از سیب سردخانه ای و درجه یک که بگذریم، باغداران بخش عمده ای از درآمد خود را از فروش سیب زیردرختی یا همان سیب صنعتی کسب می کنند که آن هم توسط دلالان خریداری و برخی باغداران حتی به علت قیمت پایین از فروش محصول خود امتناع می کنند.محمدجانی رئیس بازرگانی خارجی صنعت معدن و تجارت استان می گوید: 50 درصد واحدهای تبدیلی، تکمیلی و تولیدی بخش کشاورزی کشور در آذربایجان غربی قرار دارد و سالیانه به طور میانگین ۳۵۰ هزار تن از سیب تولیدی استان در این واحدها مصرف می شود. مدیرباغبانی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی می گوید: با وجود این که سیب تولیدی استان کیفیت و مرغوبیت بالایی دارد اما در عرصه بازاریابی و فروش داخلی و حتی در صادرات با مشکل مواجه است. امانی می افزاید: بیشتر مشکل باغداران پس از مرحله تولید بوجود می آید و بالابودن هزینههای تولید، پائین بودن قیمت محصول نهایی از مهمترین مشکلات باغداران استان است. رضایی یکی از باغداران ارومیه ای در خصوص تعیین قیمت سیب زیردرختی می گوید: قیمتهای فروش توسط کارخانه های صنایع تبدیلی تعیین می شود و ما اختیاری در این خصوص نداریم. رحمتی یکی دیگر از باغداران می گوید: شش هکتار باغ سیب دارم و هزینه های تولید بسیار بالاست و در نهایت محصول تولیدی به قیمت مناسبی به فروش نمی رسد. قیمت هر کیلو سیب صنعتی یا همان سیب زیردرختی 750 تومان الی هزار تومان بین باغداران و کارخانه داران خرید و فروش می شود و این درحالیست که به گفته مرادی رئیس اتحادیه باغداران آذربایجان غربی، هر کیلو سیب درختی مرغوب با ۳ تا ۷ هزار به فروش میرسد. امسال 200هزار تن یعنی حدود 25 درصد سیب تولیدی استان سیب زیردرختی است و کریم زاده رییس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی علیرغم نظر باغداران می گوید: امسال به علت مناسب بودن قیمت سیب نیازی به خرید تضمینی محصول کشاورزان احساس نشد.
خلاصه این که سناریوی سیب صنعتی در حالی دوباره تکرار شد که اسکندری رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان غربی در مردادماه امسال در نشست کمیته ساماندهی سیب صنعتی استان گفته بود، امسال هیچ مشکلی در خصوص خرید سیب صنعتی در استان نخواهیم داشت و فقط جمع آوری این محصول باید ساماندهی شود.
به عقیده کارشناسان، ساماندهی خرید سیب در کارخانه های صنایع تبدیلی، نبود بستهبندی مناسب، پایین بودن قیمت فروش محصول نسبت به هزینه های تولید آن، نامشخص بودن وضعیت صادرات و همچنین ریزشهای قبل از برداشت محصول هر سال از بزرگترین مشکلات باغداران آذربایجان غربی به شمار می رود.
در سال گذشته 3 میلیون و 700هزارتن سیب در کشور برداشت شد.