• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۲۹۴۴۶۵
تاریخ انتشار: ۱۶ آذر ۱۳۹۷ - ۱۰:۱۰
فارس » اجتماعی
گزارش مکتوب ...

عروسک‌های چشم زخم همچنان بر سر در خانه‌های گراش

عروسک‌های بومی گراش که سال هاست به دست زنان تولید می‌شود، امروزه به یکی از جاذبه‌های فرهنگی و گردشگری این شهرستان تبدیل شده است.

به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز فارس ؛‌کودکی بیش نبودم که پدرم تصمیم گرفت خانه قدیمی مان را بفروشد و خانه‌ای جدید در محله‌ای با خیابان‌های بزرگ و کوچه‌های یکدست بخرد.
هر چند خانه قدیمی ما در گذر زمان فرسایش یافته بود، ولی هر وقت به یاد آن خانه می‌افتم، شادی کودکانه‌ای در ذهنم نقش می‌بندد.
امروز تصمیم گرفتم برای تجدید خاطره سری به محله قدیمی مان بزنم. محله‌ای در پاقلعه و در بافت فرسوده شهر، با خانه‌های قدیمی که دور تا دور کوه تاریخی گراش (کلات) ساخته شده و به راحتی می‌شد در کوچه پس کوچه‌های آن ردپای تاریخ را دنبال کرد.عروسک‌های چشم زخم همچنان بر سر در خانه‌های گراش
از یکی از این کوچه‌ها عبور می‌کردم که چشمم به خانه تاریخی سعادت افتاد. خانه‌ای قدیمی به جای مانده از عهد قاجار، با در چوبی بزرگ که سر در آن با طاقی گچبری شده منقوش شده بود.
این خانه چند وقتی است که به همت خیرین و با همکاری انجمن دوستداران میراث فرهنگی در حال بازسازی است.
به خانه که نزدیک‌تر شدم اعضای انجمن دوستداران میراث فرهنگی را در حال رفت و آمد به خانه دیدم.
چیزی که بیشتر از هر چیز توجهم را به خودش جلب کرد عروسک زرد رنگ بزرگی بود که بر سر در خانه قدیمی آویزان شده بود.
عبدالعلی صلاحی از اعضای انجمن وقتی متوجه نگاه من به عروسک شد گفت: مردم شهرستان گراش بر اساس باور‌های دینی و اعتقادات عامیانه خود، راه و روشی جالب برای فرار از بلا دارند، چرا که از نظر آن‌ها چشم زخم همیشه دردسر و رنج به همراه دارد.
وی با اشاره به عروسک زرد رنگ بالای سر در خانه گفت: آن‌ها با آویزان کردن عروسک‌های پارچه‌ای بر سر در ورودی خانه ها، که آن را با نمک و اسپند پر می‌کنند، مانع از بلا و اثر شوری چشم می‌شوند.
صلاحی که پژوهش در فرهنگ عامه را نیز در دستور کار دارد گفت: این عروسک‌های پارچه‌ای و دست ساز دارای قدمت ۹۰ ساله در این شهرستان هستند و عمدتا زرد رنگ و با پا‌هایی به رنگ سیاه و قرمز ساخته می‌شوند.
با هم وارد خانه شدیم دالانی بلند و تاریک که به حیاتی بزرگ با حوضی در وسط منتهی می‌شد. دور تا دور حوض را درختانی بزرگ و چند نخل سر به فلک کشیده پوشانده بود.
یک طرف خانه ایوانی بزرگ با دو ستون و سه طرف دیگر خانه را اتاق‌های سه دری و پنج دری تشکیل می‌دادند. دوستداران میراث فرهنگی هر یک از این اتاق‌ها را به موضوعی اختصاص داده بودند. اتاق اسناد، اتاق لباس‌های محلی، اتاق ظروف قدیمی، اتاق کودک و
بالای در چوبی اتاق کودک، باز عروسکی کوچک توجهم را جلب کرد. عروسکی پارچه‌ای به همان سبکی که بر در خانه آویزان شده بود.
به آن عروسک اشاره کردم و از آقای صلاحی پرسیدم: این هم عروسک چشم زخم است؟عروسک‌های چشم زخم همچنان بر سر در خانه‌های گراش
صلاحی پس از کمی تامل، چشم زخم را تنها یکی از کاربرد‌های این عروسک‌ها دانست و گفت: این عروسک‌ها که در گویش محلی به آن آدمکه گفته می‌شود، کاربرد اصلی آن، اسباب بازی برای کودکان و خردسالان بوده که به روش‌های مختلف از آن استفاده می‌شده است.
وی من را به اتاق کودک دعوت کرد و من در آنجا گهواره‌ای را مشاهده کردم که با این عروسک‌های خوش رنگ تزیین شده بود.
صلاحی در ادامه گفت: تاکنون حدود ۱۳ مدل از این عروسک‌ها که با اشکال انتزاعی آدمک ها، حیوانات و درختان ساخته شدند، شناسایی شده که در قدیم الایام در بالای گهواره نوزادان آویزان می‌شد.
دیدن این عروسک‌های زیبا مرا وادار کرد تا به اداره میراث فرهنگی گراش بروم و اطلاعات بیشتری در این رابطه کسب کنم.
حفیف الدین زندوی رئیس اداره میراث فرهنگی گراش از ثبت ملی این عروسک محلی خبر داد و گفت: پس از تکمیل
پرونده ثبتی عروسک‌های محلی در گراش و شیراز، این پرونده برای ثبت در شورای ثبت میراث ناملموس به تهران ارسال شد.
وی افزود: سرانجام با پی گیری انجمن دوستداران میراث فرهنگی و بنیاد کهن پارسیان، مهارت ساخت و نقش فرهنگی عروسک‌های چشم زخم در گراش، به شماره ۱۴۶۲ در فهرست آثار ملی، میراث فرهنگی ناملموس کشور شد.
زندوی با اشاره به نام گذاری این عروسک گفت: نام عروسک شاید چندان مناسب نباشد، چرا که این دست سازه‌ها که طرح‌های مختلفی، چون طرح اسب، ماهی، پنجه، پرنده دو سر، خروس، شتر و سرو هستند، کاربرد‌های متنوعی دارند.
عروسک‌های چشم زخم همچنان بر سر در خانه‌های گراشوی افزود: در قدیم در ساخت آدمکه از پولک استفاده نمی‌شد، بلکه با استفاده از پارچه‌ها و نخ‌های رنگارنگ ساخته می‌شد، اما با ورود براق‌هایی از خارج از کشور، پولک و منجوق نیز برای تزیین این عروسک استفاده می‌شود.
 
 
 
 
 
 
 

امیری مدیرکل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری فارس هم با تأکید بر نقش فعالان فرهنگی، افراد و نهاد‌های گوناگون در ثبت ملی عروسک‌های دست ساز بومی درباره شــرایط و چگونگی ثبت ملی عروسک‌ها می‌گوید: عروســک‌هایی کــه از قدمت و اصالت کافی برخوردار بوده و برای پاســداری از ارزش‌های فرهنگی و زیست محیطی موثر باشند قابلیت ثبت دارند.
ثابت قدم مسئول ثبت میراث معنوی فارس نیز با اشــاره به ضرورت سرمایه گذاری بــرای فرهنگ ملی تأکید می‌کند: گرچــه بســتر‌هایی هماننــد موزه هــا و جشــنواره‌ها، نقــش مؤثــری در معرفی عروسک‌های بومی دارد، اما اقبال عمومی به این دســت سازه هاست که آن‌ها را جاودانه می‌کند.
فاطمه آهنی 
                           عروسک‌های چشم زخم همچنان بر سر در خانه‌های گراش
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
قدردانی سپاه لرستان از حضور حماسی مردم در مراسم وداع با آقای شهید ایران
پیام تشییع میلیونی شهید خامنه ای، انتقام از آمریکا و رژیم صهیونیستی بود
مهم‌ترین سلاح ما وحدت ملی است
مراسم بزرگداشت دانشجویان ایرانی مسکو برای رهبر شهید انقلاب
تداوم نقض آتش بس و تجاوز رژیم صهیونیستی به خاک لبنان
درخواست مردم عراق برای تعطیلی کنسولگری کویت در بصره
برگزاری مراسم بزرگداشت آقای شهید ایران در خرم آباد
بزرگداشت قائد شهید امت از سوی مقام معظم رهبری در مشهد
قدردانی سازمان بین‌المللی دریانوردی از کشتی ناجی ایرانی
قدردانی از کارکنان وزارت راه و شهرسازی و بنیاد مسکن
عمان: مذاکرات تهران و مسقط درباره تنگه هرمز ادامه می‌یابد
تشییع پیکر پاک شهید مدافع وطن حسینی فالحی در دزپارت
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، ۲۱ تیر ۱۴۰۵
استقرار هزار موکب اربعین حسینی و افزایش ظرفیت ناوگان حمل‌ونقل در مرز‌های خوزستان
تقویم و اوقات شرعی یکشنبه ۲۱ تیر ۱۴۰۵ به افق قم
برخورد قاطع با متخلفان واحدهای صنفی در لرستان
تشییع تاریخی رهبر شهید انقلاب اسلامی؛ نمایش وحدت ملی و همبستگی جهان اسلام
اجتماع عزاداران کیش در بزرگداشت رهبر شهید قائد و خانواده شهیدشان
کشف بیش از ۱۵ تن آرد احتکار شده در سیاهکل
پیش بینی کاهش دما در سمنان
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
حساسیت روسیه به اقدام ترکیه در فروش «اس - ۴۰۰»
پیام رهبر انقلاب به مناسبت تشییع و تدفین پیکر رهبر شهید
تایید خبر شهادت ۲ بسیجی تامین امنیت در مشهد
تعویق یا تغییری در زمان‌بندی امتحانات نهایی دانش‌آموزان وجود ندارد
واریز مستمری مددجویان بهزیستی و کمیته امداد امام خمینی در تیر ماه
آغاز فعالیت مواکب اربعین حسینی در مرز‌های خوزستان از ۲۹ تیرماه ۱۴۰۵
بیانیه یمن درباره پرواز‌های غیر نظامی بین ایران و یمن
ورود دستگاه قضا به علت آتش‌سوزی پالایشگاه در پلدختر
کاهش موقت شدت گرما در خراسان رضوی
کالابرگ تیر ماه شناسه ملی‌های ۳، ۴، ۵ و ۶ واریز شد
رهبر معظم انقلاب: انتقام، خواست ملّت ما است
هشدار به آمریکا؛ نقض تعهدات با اقدام متقابل روبه‌رو می شود
افتتاح باغ موزه مشاهیر شیراز تا سه ماه آینده
بزرگداشت قائد شهید امت از سوی مقام معظم رهبری در قم
پیام عارف به مناسبت موفقیت غرورآفرین نابغه‌های ریاضی ایران
ترامپ: یادداشت تفاهم تمام شد، قصد ندارم با ایران تعامل کنم  (۱۶ نظر)
پیام رهبر انقلاب به مناسبت تشییع و تدفین پیکر رهبر شهید  (۸ نظر)
نماز لیله الدفن آقای شهید ایران را اقامه می‌کنیم/تدفین پیکر رهبر شهید بامداد جمعه در دارالذکر حرم امام رضا ع  (۴ نظر)
تغییر غیرمنتظره هواپیمای ترامپ در بازگشت از ترکیه  (۲ نظر)
جزئیات حملات هوایی امروز رژیم تروریستی آمریکا به مناطقی از خوزستان  (۲ نظر)
حملات رژیم جنایتکار آمریکا به چندنقطه در سیستان‌وبلوچستان  (۲ نظر)
تعویق یا تغییری در زمان‌بندی امتحانات نهایی دانش‌آموزان وجود ندارد  (۲ نظر)
جمع آوری بیش از ۱۲ هزار انشعاب غیر مجاز در کلانشهر اهواز  (۲ نظر)
سلامت، امنیت و آرامش؛ اولویت آموزش و پرورش کهگیلویه و بویراحمد در برگزاری امتحانات نهایی  (۱ نظر)
حمله موشکی دشمن آمریکایی به زیرساخت‌های ریلی کشور  (۱ نظر)
اقامه نماز بر پیکر رهبر شهید در حرم مطهر رضوی  (۱ نظر)
حمله سپاه به زیرساخت‌ها و تأسیسات مهم پایگاه‌های آمریکایی  (۱ نظر)
مراسم تشییع و تدفین رهبر شهید انقلاب در مشهد (۲)  (۱ نظر)
پایش شبانه مصرف واحدهای تجاری در اهواز در طرح ۱۰۰ شب، ۱۰۰ بازدید  (۱ نظر)
شهادت هشت نفر از دلاورمردان ارتش در حملات آمریکا  (۱ نظر)