به گزارش سرويس بين الملل
خبرگزاري صدا و سيما؛ پایگاه نشریه اینرتنتی النشره لبنان با اشاره به تلاش گسترده کشورهای عربی برای تقویت روابط با سوریه نوشت سفر رئیس جمهور سودان به دمشق با موافقت عربستان بوده و او حامل پیام مهمی از ریاض به دمشق بوده و بیشتر کشورهای عربی نیز به دنبال تقویت روابط خود با سوریه هستند.
پایگاه اینترنتی نشریه النشره در شماره امروز خود نوشت: اقدام عمر البشیر رئیس جمهور سودان در سفر به سوریه، تنها یک تحول منطقه ای و بین المللی درباره این کشور نیست و عمر البشیر با این سفر راه را برای سفر سران کشورهای عربی دیگر به دمشق همواره کرده است.
قبل از سفر عمر البشیر به سوریه، هیئت های مختلفی از خارطوم به دمشق رفتند ولی برای اولین بار است که در سطح ریاست جمهوری سودان، این سفر به سوریه رقم خورد. ارتباطات دمشق با کشورهای عربی ادامه دارد. نشست های سیاسی-امنیتی سوریه و اردن در دمشق برگزار می شود و هیئت پارلمانی اردن نامه ها را از امان به بشار اسد رئیس جمهور سوریه منتقل می کند. همچنان کاردار مصر در دمشق حضور دارد و خط ارتباطی قوی میان سوری ها و مصری ها به صورت سری و علنی پابرجاست.
زمانی که شیخ خالد بن احمد آل خلیفه وزیر خارجه بحرین با ولید المعلم همتای سوری خود دیدار کرد با شور و اشتیاق گفت" باید همه اراضی سوریه تحت سیطره دولت این کشور قرار گیرد."
تلاش های الجزایر نیز برای تقویت جایگاه سوریه در میان کشورهای عربی ادامه دارد. وزیر خارجه الجزایر به عنوان اولین وزیر خارجه عربی به دمشق سفر کرده و وضع قطعی ارتباط را با سوریه درهم شکسته است. گفته می شود امارات عربی متحده نیز به دنبال بازگشایی سفارت خود در دمشق است. این تصمیم امارات می تواند نشانه آمادگی ائتلاف ابوظبی-ریاض برای آغاز دور جدیدی از روابط با بشار اسد باشد. پارلمان عربی نیز از اتحادیه عرب خواسته است تا سوریه به این اتحادیه بازگردد و دوره تعلیق عضویت این کشور در اتحادیه عرب پایان یابد.
النشره در ادامه نوشت: سفر عمر البشیر به سوریه از اهمیت بسیار زیادی برخوردار بوده به ویژه آنکه رئیس جمهور سودان ، متحد عربستان سعودی در جنگ یمن است. در حال حاضر این سئوال مطرح است که آیا عمر البشیر پیامی از عربستان سعودی به سوریه منتقل کرده است. همه نشانه ها به این مسئله اشاره دارد که پیام مهمی باعث شده است که سفر غیر منتظره عمر البشیر به دمشق رخ دهد. شکی در این نیست که سفر مهم رئیس جمهور سودان به دمشق با هماهنگی عربستان سعودی صورت گرفته است. اگر این کشور مخالف این سفر بود، مانع از آن می شد یا عمر البشیر را به قطعی روابط تهدید می کرد. با تقویت راه حل سیاسی بحران یمن، نیاز عربستان به نیروهای سودانی در یمن به صورت حاشیه ای خواهد شد. اگر ریاض مخالف سفر عمر البشیر بود، جنگ رسانه ای شدیدی علیه وی به راه می انداخت.
برخی ها نیز می گویند رئیس جمهور سودان با این سفر به دنبال کسب نقش میانجی بوده است. وی روابط راهبردی و خوبی با ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه دارد. البشیر سال گذشته با پوتین در مسکو دیدار و حمایت خود را از سوریه اعلام کرده بود. ممکن است سفر عمر البشیر به سوریه با حمایت روسیه صورت گرفته باشد.
النشره افزود: مسکو مخالفتی با نقش میانجیگری عمر البشیر میان کشورهای عرب خلیج فارس با بشار اسد با هدف حصول راه حل سیاسی بحران سوریه ندارد. شاید هم عمر البشیر با توجه به اهمیت و جایگاه سوریه با نقش میانجیگری به دنبال محقق کردن یک راه حل عربی است. حرف و حدیث های زیادی درباره نقش میانجیگری سودان میان کشورهای عربی و اسرائیل و همچنین سفر احتمالی بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل به خاطرم مطرح است.
النشره در پایان نوشت: این سفر برای سودان و سوریه دستاوردهای زیادی داشته است. به محض ورود عمر البشیر به فرودگاه دمشق و استقبال بشار اسد از وی، مسئله قطعی روابط سران کشورهای عربی با سوریه که از سال 2011 آغاز شده بود، از بین رفت. پیش بینی می شود پس از سفر عمر البشیر به دمشق، سران کشورهای عربی دیگر نیز به سوریه سفر کنند و قراردادهای مختلف سیاسی و اقتصادی میان کشورهای مهم و تأثیرگذار با سوریه امضا شود. تا این لحظه برخی از کشورها نظیر مصر، الجزایر، سودان، اردن، بحرین، عمان، مغرب، تونس، لبنان و عراق به صورت علنی و برخی از کشورها نظیر امارات و کویت به صورت تلویحی، حمایت خود را از سوریه بشار اسد اعلام کردند. این وضع به این معناست که بیشتر کشورهای عربی و متحد ریاض آماده بازگرداندن سوریه به جایگاه و نقش خود هستند. باید سوریه موضع خود را درباره پیشنهاد این کشورها مبنی بر بازگشت سوریه به اتحادیه عرب و حضور بشار اسد در نشست ماه مارس آینده مشخص کند. تقویت روابط کشورهای عربی با سوریه باعث می شود دمشق به ایفای نقش مهم منطقه ای و عربی خود بازگردد.