پخش زنده
امروز: -
مدیرعامل شبکه پیشگیری از بیماریهای غیرواگیر: هم اکنون در دنیا و در ایران بیماریهای غیرواگیر مهمترین علت مرگهای زودرس است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، محمدرضا مسجدی در نشست خبری نخستین همایش شبکه ملی پیشگیری بیماریهای غیرواگیر گفت: مرگ پیش از ۷۰ سالگی بنابر تعریف بهداشت جهانی مرگ زود رس است که هم اکنون در دنیا و در ایران بیماریهای غیرواگیر مهمترین علت این مرگهاست.
مدیرعامل شبکه ملی پیشگیری از بیماریهای غیرواگیر کشور با اشاره به اینکه ۷۰ درصد مرگ و میرهای در دنیا و بیش از ۸۰ درصد از مرگها در ایران به علت بیماریهای غیرواگیر است، افزود: ۳۵۰ تا ۳۶۰ هزار نفر در سال به علت بیماریهای غیرواگیر در کشور فوت میکنند هر چند ما در سالهای پس از انقلاب در ریشه کنی بیماریهای واگیر دار موفق بودیم هم اکنون با بیماریهای نو پدید همچون ایدز و بیماریهای غیرواگیر روبرو هستیم.
وی گفت: مهمترین کار در مبارزه با این بیماریها پیشگیری و اطلاع دادن و آگاهی به مردم است ما بیش از ۲۰۰ نوع بیماری غیرواگیر داریم، اما ۴ بیماری مهمترین علل مرگ و میر در دنیا و در ایران است.
مسجدی از بیماریهای قلبی و عروقی از جمله سکته های قلبی، مغزی، فشار خون، سرطان ها، بیماریهای مزمن تنفسی و دیابت به عنوان عوامل مرگ و میر نام برد و افزود: در این اواخر عارضه پنجم به علت شیوع زیاد آن به این بیماریها افزوده شده که اختلالات عصبی و روانی است.
وی گفت: ما باید مردم را در مقابل این ۵ عامل آگاه کنیم که مصرف دخانیات، مصرف الکل، تغذیه نامناسب، فعالیت کم و آلودگی هوا مهمترین علت درگیری با این بیماری هاست.
مدیر عامل شبکه ملی پیشگیری از بیماریهای غیرواگیر کشور افزود: در برنامه وزارت بهداشت قرار شده است که در برنامههای ۱۰، ۲۰ و ۳۰ ساله میزان شکر، نمک و روغنهای ناسالم و دخانیات کاسته شود.
کنترل یک سوم سرطانهای کشور با کنترل مصرف سیگار و قلیان
مدیرعامل شبکه پیشگیری از بیماریهای غیرواگیر گفت: اگر فقط مصرف سیگار و قلیان را کنترل کنیم یک سوم سرطانهای کشور را کنترل کرده ایم.
مسجدی با اشاره به اینکه ۳۶۵هزار بیمار سرطانی در کشور داریم، افزود: بین ۱۱۵ تا ۱۲۰ هزار سرطانی هر سال به این تعداد افزوده میشوند و به همین تعداد نیز هر ساله به علت بیماری سرطان فوت میکنند.
مسجدی با تاکید بر نقش پیشگیری در بروز بیماریها گفت: سالانه فقط ۴ هزار میلیارد تومان داروهای سرطان برای کشور هزینه دارد.
وی افزود: ۸ میلیون بیمار مبتلا به دیابت در کشور داریم که ۳۰ تا ۴۰درصد این افراد به کنترل مناسب میرسند.
مدیرعامل شبکه پیشگیری از بیماریهای غیرواگیر گفت: ۴۵درصد افرادی که فشار خون دارند از بیماری خود مطلع نیستند، ده میلیون بیمار مبتلا به آسم داریم، ۱۵درصد کودکان و ۱۰ درصد افراد بالغ در کشور حساسیت و آسم دارند.
مسجدی با بیان اینکه تمام آمار ارائه شده به این علت است که مردم بدانند خودمراقبتی و آگاهی درباره بیماریها نقش مهمی در سلامت آنها دارد، افزود: همه بار مسئولیت سلامت مردم بر دوش حاکمیت نیست، نقش حاکمیت ۲۰تا۲۵درصد است، این خود مردم هستند که باید از تغذیه نامناسب، کم تحرکی، استعمال دخانیات و عوامل خطر بیماریهای غیرواگیر دست بکشند.
مدیر عامل شبکه ملی پیشگیری از بیماریهای غیرواگیر تاکید کرد: سازمانهای مردم نهاد با انگیزه خدمت به مردم در زمینه بیماریهای غیر واگیر کارمی کنند، در شبکه ملی ما ۳۲ سازمان مردم نهاد گرد هم آمده اند تا آگاهی مردم را در این زمینه بالا ببرند و مطالبه مردم را نیز از حاکمیت بخواهند.
وی با تاکید بر اینکه سلامت از ارکان مهم حاکمیتی است، افزود: مثلا وقتی دخانیات برای سلامت مردم مضر است قرار شد مالیات بر عرضه دخانیات افزایش یابد و این مالیات به آموزش و پرورش دربخش ورزش و وزارت بهداشت برسد.
مسجدی با گلایه از اینکه قیمت سیگار بین ۴۰ تا ۲۰۰ درصدگران شده، اما مالیات آن تغییر نکرده است، گفت: مالیات سیگار اگر درست گرفته شود ۲۰هزار میلیارد تومان میشود، اما الان ۲ تا ۳هزار میلیارد تومان است که این امر فقط به نفع دلالان و وارد کنندگان مواد دخانی است.
وی افزود: وقتی میگوییم دخانیات یکی از عوامل خطر بیماریهای غیر واگیر است، پیشگیری از آن مطالبه مردم محسوب میشود و نمایندگان مردم باید به این مطالبه توجه کنند مردم نمیپذیرند که سیگار و توتون هم ارز دولتی دریافت کنند؛ چرا که چنین کاری قابل توجیه نیست و بر خلاف سلامت مردم و موازین و اهداف قانون اساسی کشور است.
مسجدی با اشاره به آمار مصرف سیگار در کشور گفت: طبق آمارها ۲۴ درصد مردان و دو تا چهار درصد زنان سیگار میکشند؛ درباره میزان مصرف قلیان نیز آمار رسمی جدی نداریم و امیدواریم در مطالعات آینده بتوانیم به این آمارها دست پیدا کنیم، اما به صورت جسته و گریخته مطالعاتی انجام شده است که نشان میدهد میزان مصرف قلیان در دانش آموزان دبیرستانی بین ۲۰ تا ۲۵ درصد و در میان دانش آموزان بین ۳۰ تا ۴۰ درصد است.
مدیر عامل شبکه ملی پیشگیری از بیماریهای غیرواگیر افزود: به این صورت که این میزان تجربه مصرف قلیان را داشتهاند یعنی گاهی قلیان میکشند. باید بدانیم که این موضوع یک زنگ خطر است؛ چرا که طبق مطالعات ۱۰ تا ۱۲ درصد این افراد در آینده دخانی میشوند.
مسجدی با بیان اینکه از طرفی واردات توتون قلیان به چهار تا پنج برابر رسیده است، گفت: بر این اساس مصرفش هم چهار تا پنج برابر افزایش یافته و متاسفانه در این زمینه جدیت لازم را هم نداریم و عرضه قلیان به امری معمولی بدل شده است.
وی افزود: این موضوع بسیار نگران کننده است. مطالعاتی که در زاهدان روی افرادی که در مراکز ترک اعتیاد بودند انجام شده است، نشان میدهد که ۹۰ درصد شروع اعتیاد با مصرف سیگار و قلیان بوده است بنابراین سیگار و قلیان دریچه ورود به اعتیاد است.
مسجدی با بیان اینکه در حال حاضر دو میلیون و ۷۰۰ هزار معتاد در کشور داریم که اغلب آنها در سنین میانسالی و جوانی هستند، گفت: باید به این ارقام فکر کنیم. باید از خود بپرسیم که چگونه همه چیز در کشور تحریم میشود به جز سیگار و توتون؟.
وی افزود: باید به این مسائل فکر کنیم. ۴۰ سال است که در کشور ما همه چیز را تحریم میکنند، اما آمریکاییها هیچ کمپانی را که سیگار و تنباکو به ایران میفرستد مورد بازخواست قرار نمیدهد.
نخستین همایش شبکه ملی پیشگیری از بیماریهای غیر واگیر پنجشنبه بیست و هفتم دی از ساعت ۸ صبح در سالن تلاش برگزار میشود.