پخش زنده
امروز: -
با حضور رئیس و عضو شورای شهر تهران در خیابان ولی عصر (عج)، از سردیس و تابلوی خیابان همایون شهنواز رونمایی شد
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، محسن هاشمی رئیس و محمدجواد حقشناس عضو شورایشهر تهران عصر امروز با حضور در خیابان ولی عصر (عج) -محدوده پارکوی- از سردیس و تابلوی نام خیابان همایون شهنواز، نویسنده و فیلمساز فقید، پردهبرداری کردند.
رئیس شورایشهر پس از پردهبرداری از سردیس و تابلوی خیابان، ضمن اشاره به اینکه امروز با گذشت یک سال از درگذشت استاد شهنواز گرد هم آمدیم تا یاد او را بزرگ بداریم، تأکید کرد: سریال «دلیران تنگستان» که حاصل عمر او محسوب میشود، هم قبل و هم بعد از انقلاب از تلویزیون پخش شد و روایتگر استعمارستیزی ایرانیان است.
هاشمی افزود: شهنواز زندگی در انگلستان را به عشق فعالیت در ایران رها کرد، ۸ ماه توسط ساواک زندانی شد، با این وجود توسط رییس وقت تلویزیون ملی ایران به کار گرفته شد و مورد تحسین قرار گرفت و سریالش بارها پخش شد.
وی گفت: استاد همایون شهنواز، تا پایان عمر بعضا مورد بیمهری قرار گرفت و سرانجام نیز با دلی شکسته از دنیا رفت.
هاشمی افزود: پیامِ خاموشیِ سازنده شاهِ خاموش، لزوم توجه به اصحاب علم و هنر است؛ لزوم توجه به کسانی که دل در گرو ایران دارند، اما با کجسلیقگی و عدم سعهصدر مسئولین و مدیران حاشیهنشین میشوند و مورد بیمهری قرار میگیرند. شاید بسیاری از مدیران با نام «دلیران تنگستان» آشنا باشند، اما نام سازنده آن را نشنیدهاند و این مشکل مدیران ما است که نام دلیران تنگستان ممکن بود بدون همایون شهنواز از یاد تاریخ ایران برود. ما باید نام هنر و هنرمند را بر صدر بنشانیم.
رئیس شورایشهر گفت: اگرچه این اقدام برای استادشهنواز دیر بهنظر میرسد، اما برای خانواده شهنواز الهامبخش و تسکیندهنده است، امیدوارم پیش از آنکه برای دیگر شهنوازها دیر شود، قدر آنها را بدانیم.
در ادامه این مراسم محمدجواد حقشناس ضمن تشکر از استاد رضا حسنزاده سازنده سردیس همایون شهنواز، گفت: از آقای حسنزاده تشکر میکنم؛ چرا که ایشان سازنده سردیس دکتر قانعیراد نیز هستند. ایشان یکی از بهترین هنرمندان مجسمهساز حالحاضر کشور هستند که باید قدرشان را بدانیم.
رئیس کمیسیون نامگذاری شورایشهر افزود: خیابانی که مزیّن به نام استاد همایون شهنواز شده است، نزدیک منزل و روبهروی محل کار ایشان در صداوسیماست، این نشاندهنده سیاست و رویهای است که ما در کمیسیون نامگذاری شورایشهر دنبال میکنیم؛ نامگذاری معابر باید از نظر مفهومی با جنبههای شخصی یا حرفهای از زندگی مشاهیر مرتبط باشد.
خانواده این هنرمند شهیر نیز در زمان پردهبرداری از سردیس و تابلوی خیابان نامگذاریشده حضور داشتند.
سینما باید بر صدر نشیند
رئیس کمیسیون فرهنگی شورای شهر در مراسم بزرگداشت سالمرگ همایون شهنواز بر اهمیت جایگاه سینما و سینماگران در فرهنگ تأکید کرد.
عصر امروز محمدجواد حقشناس رئیس کمیسیون فرهنگی شورایشهر به باغ فردوس رفت تا در مراسم بزرگداشت سالمرگ همایون شهنواز، نویسنده و کارگردان، حضور یابد.
وی در این مراسم با اشاره به اینکه امروز برای بزرگداشت همایون شهنواز اینجا نیامدیم و برای بزرگداشت هنر و تاریخ و ایران و ادب و معرفت است که اینجا آمدهایم، گفت: همایون شهنواز در خلق یک اثر بزرگ درباره تاریخ معاصر نقشی بهسزا داشت.
حقشناس درباره سریال تلویزیونی «دلیران تنگستان» ساخته مرحوم همایون شهنواز گفت: نمیتوانم اعتراف نکنم که رییسعلی دلواری، خالوحسین و آیتالله علمالهدی احرمی دو بار زاده شدند. یک بار از مادر زاده و یک بار هم وقتی که در سریال «دلیران تنگستان» بر روی صفحه تلویزیون دیده شدند و بگذارید اعتراف کنم که تولد دومشان نیز از تولد اول ماناتر و اثرگذارتر بود.
رئیس کمیسیون فرهنگی شورایشهر افزود: این ویژگی مهم هنر سینما است؛ هنری که باید بر صدر نشیند؛ هنری که باید محترم شمرده شود؛ سینما در واقع نتیجه و خلاصه تمام هنرهای موجود و قبل از خودش است. تئاتر را در سینما به کمال میبینیم؛ موسیقی را در سینما در حد اعلای آن میشنویم؛ داستاننویسی و ادبیات و رمان را در قالب سناریو، با تمام پیچیدگیها و ایجازهایش مشاهده میکنیم. تمام این هنرها وقتی در کنار یکدیگر قرار میگیرند و تبدیل به صنعت و مدیا میشوند، سینما را شکل میدهند که بهدرستی مادر هنرها است.
وی گفت: سینما است که میتواند تصویری دقیق، درست و شایسته از گذشته بازآفرینی و به آینده منتقل کند. سینما است که میتواند پلی بین گذشته و آیندگان و استقراردهنده اخلاق و هویت باشد، انصافا باید سینما را قله هنرهای جهان دانست. یکی از اتفاقات خوب روزگار ما تحولی بود که پس از انقلاب در سینمای ایران رخ داد، سینمای ایران بعد از انقلاب به شدت رشد پیدا کرد و خیلی عمیق شد. خوشحالیم که وقتی امروز درمورد سینمای ایران سخن میگوییم، میبینیم که خودش را بهعنوان یک سینمای شاخص و مؤلف مطرح کرده است.
محمدجواد حقشناس در ادامه سخنانش تهران را شایسته عنوان پایتخت سینمای خاورمیانه، آسیا و شرق خواند و افزود: کدام شهر است که، چون تهران میزبان ۳۵۰ کارگردان باشد؟ همایون شهنواز تنها یکی از آنها بود. سینمای ایران رشتهکوه البرز است که صدها قله را در خود قرار داده است. هر کدام از دیگری بلندتر و راسختر و باشکوهتر. امروز در سوگ رفتن یکی از قلههای بلند سینمای ایران گردهم آمدهایم.
وی با اشاره به اینکه شورایشهر کار خاصی نکرده است، گفت: اگر شورایشهر سردیسی را برای کسی گذاشته است که ۶۰ سال از زندگی خود را برای توسعه و معرفی تاریخ و فرهنگ ایران هزینه کرده، اقدام چندان بزرگی انجام نداده است. اتفاقا ما شرمندهایم که نمیتوانیم کار شایستهتری انجام دهیم؛ شرمندهام که چرا همایون دههها تلاش کرد، اما حتی از حقوق سادهاش هم محروم شد.
این عضو شورایشهر در بخش دیگری از سخنانش افزود: یک بار به یکی از مدیران رسانه گفتم چطور به خودتان اجازه میدهید نام سازنده را از روی اثری حذف کنید که پیش از انقلاب ساخته شد، اما پس از انقلاب ۱۷ بار و از تمام شبکهها و بدون حذف حتی یک پلان پخش شد؟
وی گفت: امیدوارم فضایی فراهم شود تا زمانی برای قدردانی سراغ هنرمندان برویم که دیر نشده باشد؛ گرچه همایون شهنواز کسی نبود که دلخور شده باشد. همایون شهنواز کسی بود که دل بسیار بزرگی داشت.
محمدجواد حقشناس افزود: امیدوارم شهر ما از این به بعد بیشتر و بیشتر شاهد چنین آثاری باشد. امیدوارم هرچهزودتر از تسلط آهن و فولاد و بتن خارج شویم.
خانواده مرحوم شهنواز و چند تن از کارگردانان سینما در این مراسم حضور داشتند و از یک جلد کتاب که درباره این هنرمند شهیر نوشته شده است نیز در این مراسم رونمایی شد.