پخش زنده
امروز: -
اگر به شهر اصفهان رفتید ، باید بدانید در کنار صنایع دستی ، می توانید با خودتان از شهر خوراکی های شیرین خوشمزه ای سوغاتی ببرید.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما،مرکز اصفهان، شاید بارها شنیده باشید که در استان اصفهان 199 رشته صنایع دستی وجود دارد و بیشتر مسافران گردشگران با خودشان از این استان این هنرهای دست را سوغات می برند اما در همین استان سوغاتی های خوراکی هم هست که کمتر جای می توان آن را پیدا کرد.
گز
نام گز در کنار نام اصفهان همیشه بوده و هست .اگر چه گرانی پسته و شکر گاهی از تعداد مشتریهای آن کم می کند اما همچنان بین اصفهانی ها و مسافران دیار نصف جهان پر طرفدار است.
تولید گز در اصفهان تقریبا به 450 سال قبل و در زمان صفویان باز می گردد. برای تهیه آن از شهد و عصاره درختچه ای به نام انگبین یا گز انگبین استفاده می شود. این درختچه ارزشمند در شهر خوانسار به وفور یافت می شود. شهد انگبین در اثر تغذیه حشره ای کوچک به وجود می آید که بر روی برگ ها و ساقه این درختچه زندگی می کند و روند تولید آن همچون تولید عسل توسط زنبور می باشد.
این شهد در اواخر تابستان، به صورت دانه هایی زرد رنگ از روی گز انگبین برداشت می شود. البته حشره تولید کننده این شهد رو به انقراض است و شاید کمتر کسی بتواند طعم واقعی آن را بچشد.
امروزه در تهیه گز از گلوکز، گلاب، شکر، سفیده تخم مرغ، انواع مغزها مانند بادام، پسته و خلال بیدمشک استفاده می شود و به جای شهد انگبین، ترنجبین، شیر خشت، عسل یا انگبین علفی به کار می رود.
انواع گز
اصفهانی ها انواع گزها را تولید می کنند و خودشان معتقد هستند گز آردی از همه نوع خوشمزه تر است.
گز آردی را به صورت گلوله های کوچک شکل می دهند و سپس آنها را با دستگاه پرس به اشکال مربع یا دایره و … در می آورند. این نوع گز را در بستری از آرد قرار می دهند تا سطح چسبنده گز با آرد پوشانده شود و ماندگاری بیشتری را برای گز فراهم کند.
گز لقمه ای نوعی دیگر از گز است که پس از درست شدن مواد، به وسیله ی یک دستگاه خاص به قطعات منظم و یک شکل برش می دهند .
گز سکه ای هم بسیار شبیه گز آردی است اما آن را بعد درست شدن در اندازه ای کوچک به شکل سکه در می آورند و بسته بندی می کنند.
گز برشی را با دستگاه های مخصوص به گونه ای برش می دهند که مغز داخل آن مشخص باشد و سپس به شکلی خاص آن را بسته بندی می کنند.
برای تولید گز با لایه ی شکلاتی از پودر کاکائو یا شیر خشک استفاده می کنند..
گز انگشت پیچ بسیار نرم که مغزی در آن وجود ندارد و به راحتی با قاشق قابل مصرف است .
پولکی
پولکی نام یکی از شیرینی های مخصوص اصفهان و ازخانواده آب نبات ها است که در گذشته با نام آب نبات پولکی نیز شناخته می شد. این شیرینی به صورت قطعات کوچک، گرد، نازک و شبیه سکه ی فلزی تهیه می شود و به دلیل همین شکل ظاهری به آن پولکی به معنای پولک مانند می گویند.و معمولا اصفهانی ها با چای آن را میخورندو معتقد هستند نسبت به قند شیرینی کمتری داد .
ماده اصلی پولکی همان شیره اضافی و باقی مانده از فرایند درست کردن نبات است. برای درست کردن آن پس از آنکه بلورهای نبات متبلور شد، شیره های باقی مانده را با مقداری سرکه مخلوط می کنند تا شکرک نزند و به صورت شفاف باقی بماند. سپس آن را می جوشانند و پس از پهن کردن بر روی یک سینی بزرگ با دستگاه های مخصوص به شکل دایره برش می زنند.
با اضافه کردن مواد خاص طعم های مختلفی همچون زعفرانی، لیمو عمانی، کنجدی، نارگیلی، پسته ای، عسلی، کاکائویی، زنجبیلی، نعنایی و ... به پولکی ها می دهند تا افراد بسته به سلیقه ی خود آنها را تهیه کنند و برای عزیزانشان ببرند.
نبات
نبات نیز یکی از سوغاتی های اصفهان است که به دو صورت نبات چوبی و نبات شاخه عرضه می شود . برای تهیه آن، مقدار زیادی شکر را در آب جوش حل میکنند تا محلول اشباع شده ای به دست آید. سپس نخی در آب آویزان می کنند تا پس از سرد شدن بلور هایی بر روی آن تشکیل شود. برای تنوع بیشتر به نبات موادی را اضافه می کنند تا انواع نبات دارچینی، نعنایی، زعفرانی، زیره، لیمویی، آویشن و... به دست آید.
سوهان عسلی
عسل، کره، شکر، خلال بادام و پسته، آب، گلاب و زعفران دم کرده، مواد تهیه ی یک شیرینی خوشمزه و متفاوت هستند که می توانید آن را در اصفهان پیدا کنید . این شیرینی به شکل های مختلفی در بازار وجود دارد. برخی به صورت ورقه ای هستند و برخی دیگر برش خورده اند و در پوشش های مجاز ارائه می گردند.
برشتوک
آرد نخودچی یا آرد گندم، روغن، شکر یا پودر قند و هل مواد تشکیل دهنده ی این شیرینی خوشمزه هستند. برشتوک را به صورت لوزی برش می دهند و بسته بندی می کنند.
سوغاتی های کاشان
حالا اگر خواستید به شهر گل و گلاب بروید و خرید های لذت بخشی از سوغات این دیار شعر و شاعری داشته باشید نخستین سوغاتی که به شما معرفی می شود گلاب و عرقیات گیاهی است .
اما باید بدانید اگر تازه اش می خواهید از اوایل اردیبهشت تا نیمه خرداد به کاشان سفر کنید اما اگر خواستید نوروز به این شهر باستانی بروید یک بار هم شده باقلوای کاشان را امتحان کنید.
باقلوا، گل سر سبد شیرینی های کاشان
باقلوا، یکی از شیرینی های اصیل کاشان است که کاشانی ها علاوه بر هدیه و سوغات به گردشگران، در آئین ها، مناسبت ها، اعیاد و حتی مراسم ترحیم هم از آن استفاده می کنند. از آن جایی که در این شیرینی از پنج نوع مغز که شامل گردو، بادام،فندق، پسته و بادام هندی است استفاده می شود بسیار مغذی است .
شیرینی حاجی بادومی
شیرینی حاجی بادومی، یکی از سوغاتی های خوشمزه کاشان است که در اغلب فروشگاه های این شهر یافت می شود و مواد اصلی آن از پودر بادام و پودر قند است.
کلوچه
نوروز به هر خانه ای که در کاشان بروی با کلوچه های خوشمزه ای پذیرایی می شود.
کلوچه های کاشان از از آرد سبوس دار گندم، شکر،روغن نباتی یا حیوانی، هل، زعفران و مغز پسته برای تزئیین روی آن تهیه میشود.
پشمک
پشمک کاشان هم یکی از خوشمزه های این شهر است که از آن نمی توان گذشت. در هنگام عید نوروز رسم است مردم کاشان پشمک را به همراه کلوچه به مهمانان خود تعارف کنند و جالب است بدانید آن ها به مهمانان خود پیشنهاد می دهند که کلوچه و پشمک را مانند نان و پنیر میل نمایند .
کاشانی ها معتقدند،تا کلوچه و پشمک کاشان را نخورید، عید دیدنی شما برای میزبان مقبول نیست .
کپچو نایین
اگر از کاشان به نایین رفتید آنجا هم میتوانید کپچو را با خود به سوغات ببریند.
کپچو بدون افزودنی و مواد نگهدارنده و همچنین با کمترین میزان شیرینی و قند تهیه میشود برای همین متقاضیان زیادی دارد.
آرد گندم، آرد برنج، روغن جامد، شکر ساییده شده، هل، زرده تخم مرغ، گلاب و آب از مواد تشکیل دهنده این شیرینی سنتی خوشمزه است.
جوز قند نطنز
اگر در برنامه سفر شما شهرستان نطنز باشد از جوز قند نگذریند .
جوز قند مغز گردوی آسیاب شده و خاک قند است . از این جوز قند برای طعمدار کردن نوعی محصول خشکبار که متشکل از میوهای به نام الگ است، استفاده میکنند. برخی به آن گرد دارچین و هل نیز اضافه میکنند.
الگ میوهایی از خانواده هلو است که طعم بسیار شیرینی دارد و تنها در روستاها و آبادیهای اطراف نطنز کشت میشود. برخی از راویان و کارشناسان تاریخی این محصول خشکبار را همان تحفه نطنز میدانند.
عسل فریدونشهر
شاید کمتر کسی بداند که عسل تولیدی در فریدونشهر اصفهان، یکی از مرغوب ترین عسل های کشور به شمار می رود. به دلیل تنوع گیاهی و وجود گونه های گیاهان دارویی و استفاده نکردن از کود و سم در پرورش آنها عسل تولید شده بسیار مرغوب و دارای کیفیتی در خور توجه است.
گونه های متنوع عسل در شهرستان فریدونشهر عبارتند از: عسل گون زرد، عسل زول و عسل قنقال.