شورایاری از مؤلفههای رسیدن به توسعه پایدار
برگزاری انتخابات شورایاریها با اختیارات ویژه سران قوا
سخنگوی شورای شهر: سران قوا با اختیارات ویژه امکان برگزاری انتخابات شورایاری را فراهم کنند
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما؛ به نقل از معاونت ارتباطات و بین الملل شورای اسلامی شهر تهران علی اعطا سخنگوی شورای اسلامی شهر تهران در چهارمین نشست خبری در سال ۹۸ با بیان آخرین اقدامات انجام شده در حوزه برگزاری انتخابات شورایاریها گفت: در بحث شورایاریها در این دوره تغییراتی در اساسنامه شورایاری و آییننامه انتخابات از سوی شورای شهر انجام شد و بنا بر این است این انتخابات چهارم مرداد ماه برگزار شود.
سخنگوی شورای اسلامی شهر تهران درباره نامه رئیس سازمان بازرسی کل کشور مبنی بر غیرقانونی بودن برگزاری انتخابات شورایاریها گفت: مخاطب نامه رئیس محترم سازمان بازرسی کل کشور در راستای برگزاری انتخابات شورایاریها، شورای شهر نیست و خطاب به سران محترم قوای سهگانه است. انتظار این است سران سه قوا از طریق اختیارات ویژه به گونهای برنامهریزی و تصمیمگیری کنند تا امکان برگزاری انتخابات به صورت قانونی فراهم شود. البته محسن هاشمی رئیس شورای شهر تهران با دولت گفتگویی را داشته است، تا این مسئله از منظر حقوقی و به صورت قانونی حل شود.
وی درباره بررسی برگزاری قانونی انتخابات شورایاریها در شورای عالی استانها تصریح کرد: شورای عالی استانها در این باره طرحی را تهیه کرده و به دولت برده است. این طرح در کمیسیون مربوطه مورد بررسی قرار گرفته، اما در جلسات مذکور به این نتیجه رسیدند که موضوع به بررسی بیشتری نیاز دارد. به همین دلیل طرح مسترد شده تا مورد بررسی قرار گیرد. البته این موضوع همچنان برای طی مسیر لازم در شورای عالی استانها در دست بررسی است.
وی تصریح کرد: بعد از پیروزی انقلاب اسلامی اصل مشورت و مشارکت شهروندان در قالب نظام شورایی به قانون اساسی راه پیدا کرد و نهاد شوراها به عنوان یک نهاد جدی در اداره امور شهرها مطرح شد.
سخنگوی شورای شهر تهران با بیان اینکه شورایاریها در حوزه مدیریت شهری، تشکلی غیردولتی، غیرسیاسی و داوطلبانه و مشارکتی و به صورت خودگردان هستند، اضافه کرد: در شورای شهر تغییرات در اساسنامه و آییننامه انتخابات به گونهای انجام شد تا در نهایت داوطلبانه بودن فعالیتهای شورایاران نمود پیدا کند و افراد با این نگاه وارد شورایاری شوند که در اداره امور شهر میتوانند نقش مؤثری را ایفا کنند.
اعطا با بیان اینکه جلب مشارکت مردم موضوعی جدی است، گفت: شورایاریها برای شورای شهر موضوع مهمی است و در جهت تقویت آن تلاش میکند، حضور پررنگ شورایاران باعث تقویت حس تعلق محلهای و بازتولید هویت محله میشود.
عضو شورای شهر تهران به مقایسهای میان نظام پارلمان شهری و نظام پارلمان ملی پرداخت و گفت: در پارلمان ملی نمایندگان علاوه بر نگاه ملی به حوزه انتخابیه خود توجه دارند و موضوعات مربوط به آن را پیگیری میکنند این در حالی است که در نظام مدیریت شهری این رویه وجود ندارد و نمایندگان شورا، نمایندگان همه شهروندان هستند. به همین منظور محلات باید دارای نمایندگانی باشند که بتوانند مسایل محله خود را پیگیری کنند و به طور حتم این امر گامی در راستای تحقق عدالت اجتماعی، عدالت فضایی و محلهای است.
آمارهایی درباره انتخابات شورایاریها
اعطا گفت: آمارها از مناطق ۲۲ گانه، حاکی از این است که منطقه ۴ با ۱۲۵۳ داوطلب (۹۰۰ آقا و ۳۵۳ خانم)، منطقه ۵ با ۱۱۸۱ داوطلب (۸۸۷ آقا و ۳۰۳ خانم) و منطقه ۱ با ۹۱۱ داوطلب (۶۶۷ آقا و ۲۴۴ خانم) بیشترین مناطق دارای داوطلب را به خود اختصاص دادهاند و همچنین منطقه ۹ با ۲۶۸ داوطلب (۲۰۱ آقا و ۶۷ خانم) کمترین میزان داوطلب را به خود اختصاص داده است.
سخنگوی شورای شهر تهران با بیان اینکه ۶۷ درصد از کل ثبتنام کنندگان در انتخابات شورایاریها زیر ۴۵ سال سن دارند، عنوان کرد: ۲ درصد ثبتنام کنندگان بین ۶۵ تا ۷۵ سال سن دارند.
وی افزود: ۷۵ درصد کل ثبتنام کنندگان آقا و ۲۵ درصد آنها خانم هستند.
اعطا گفت: فارغ التحصیلان و دانشجویان رشته حقوق با آمار ۳۳۵ نفر بیشترین داوطلبان را به خود اختصاص دادهاند و در ادامه داوطلبان فارغالتحصیل در رشته مهندسی عمران با ۳۲۸ نفر و داوطلبان فارغالتحصیل در رشته حسابداری با ۳۳۲ نفر در ردههای بعدی قرار میگیرند.
به گفته اعطا امروز آمار قطعی صلاحیتها اعلام خواهد شد و برای بررسی تأیید صلاحیتها جلسه هیأت مرکزی نظارت تشکیل میشود و داوطلبان معترض ۲ روز فرصت دارند اعتراض خود را اعلام کنند.
یک طرفه شدن خیابان ویلا
در ادامه این جلسه اعطا در پاسخ به سؤالی درباره یکطرفه شدن خیابان نجاتالهی و ناهماهنگی در این زمینه و رسانهای نشدن موضوع به حد کافی توضیح داد: در بند ۳ ماده ۷۸ برنامه پنج ساله سوم آمده است که خیابان استاد نجاتالهی باید به عنوان گذر صنایع دستی مورد بهرهبرداری قرار گیرد و با پیشنهاد کمیسیون فرهنگی-اجتماعی شورای شهر تهران در بودجه ۹۸ شهرداری تهران ردیفی برای این پروژه در نظر گرفته شده است تا پیشبینیها و اقدامات لازم انجام شود. البته با پیگیری کمیسیون فرهنگی- اجتماعی شورای اسلامی شهر تهران اقدامات خوبی در این زمینه اغاز شده و امسال هم برنامه روز جهانی صنایع دستی با حضور هنرمندان در این گذر برگزار شد.
اعطا اضافه کرد: امروز با شهردار منطقه ۶ در این باره صحبت کردم و ایشان اعلام کرد که یکطرفه شدن خیابان به صورت آزمایشی و به مدت دو هفته خواهد بود و بنا بر این است جلسهای در شورای شهر برگزار شود.
شکایت پلیس از شهرداری
سخنگوی شورای شهر تهران در ادامه در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه شکایت پلیس از شهرداری در بحث نرخ عوارض زوج و فرد در دیوان عدالت اداری رأی آورده است اقدامات بعدی چه خواهد بود؟ گفت: اصل طرح مصوب شورای شهر تهران نیست. بلکه طرح زوج و فرد یا طرح کاهش آلودگی در شورای عالی ترافیک و با حضور پلیس راهور به عنوان یکی از نمایندگان حاضر در این جلسات به تصویب رسیده است و صرفاً بحث عوارض در شورای شهر به تصویب میرسد. در بحث نرخهای تعریف شده اختلافنظرهایی در شورا وجود داشت و در نهایت موضوع به کمیسیون مشترک ارجاع و بررسی شد. هیئت رئیسه نیز با حضور اعضای کمیسیون عمران و حملونقل و نمایندگانی از معاونت حمل ونقل و ترافیک جلساتی را تشکیل داد، اما در نهایت جمع بندی صورت نگرفت. قرار بر این بود شهرداری تهران در این باره لایحه استفساریهای را به شورا بفرستد تا موضوع روشن شود و من دو بار در این باره صحبت کردم. البته شهرداری لایحهای را ارسال نکرد و اگر این کار را کرده بود بر مبنای آن میتوانست در دیوان دفاعیاتی را ارائه دهد.
راسته فرهنگی کتاب
اعطا درباره سرنوشت ساماندهی راسته فرهنگی کتاب توضیح داد: بند ۳ ماده ۷۸ برنامه پنجساله سوم محدوده پیشبینی شده راسته کتاب از خیابان انقلاب تا چهارراه ولیعصر است و معاونت امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران به عنوان مسئول پیگیری این موضوع مشخص شده است.
وی با بیان اینکه این راسته از سالهای پیش به عنوان راسته کتاب شناخته شده است، تصریح کرد: طرح مطالعاتی توسعه و ساماندهی راسته فرهنگی کتاب در کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر تهران به اتمام رسیده و کمیسیون فرهنگی شورا با ذینفعان جلساتی داشته است تا نتایج حاصل از مطالعات به صورت کارشناسی مورد بررسی قرار گیرد. در این جلسات تصمیم بر این شده تا پیمانکارانی برای ساماندهی در بخشهای کالبدی طرح از جمله ساماندهی پیادهراه یا جدارهسازی انتخاب شوند.
عضو شورای شهر تهران با بیان اینکه این موضوع به تسهیلگری و برنامهریزی نیاز دارد تصریح کرد: در مطالعات به این جمعبندی رسیدیم که فضای عمومی توسعه پیدا کند.
سخنگوی شورای اسلامی شهر تهران در پاسخ به سؤالی درباره آخرین وضعیت نامگذاری خیابانها به نام شعرا توضیح داد: از مجموع ۲۷ نام تصویب شده، ۲۲ مورد اجرا و تابلوهای خیابانها توسط شهرداری مناطق نصب شده است و در ۵ مورد باقیمانده مشکلاتی وجود دارد که مسکوت مانده است.
اعطا در ادامه جلسه در پاسخ به سؤال خبرنگاری در رابطه با پاسخگو نبودن دو سامانه ۱۸۸۸ و ۱۳۷ عنوان کرد: در رابطه با بخشهای نظارتی در شورا اقدامات نظارتی در ۲ سامانه ۱۳۷ و ۱۸۸۸ انجام میشود و آقای حبیبزاده عضو شورا مسئولیت حوزه نظارتی شورا را بر عهده دارد و به صورت مستمر این موضوع را دنبال میکند. همچنین در بحث سامانههای هوشمند، کمیته شفافیت و شهر هوشمند با مسئولیت خانم آروین، عضو شورا موضوع را دنبال میکند. اگرچه از میزان نارضایتیها در حال حاضر آماری در اختیار ندارم، اما اگر موضوع سؤالبرانگیز باشد تلاش میکنیم در جلسات بعدی آمارها را از حوزه نظارتی شورا و شهرداری دریافت و اعلام کنیم.
سخنگوی شورای اسلامی شهر تهران در پاسخ به سؤالی در خصوص آخرین وضعیت پرونده ۶۲ باغ عنوان کرد: شورا از ابتدا با این نگاه آغاز به کار کرد که ساختوسازها در باغات ادامه پیدا نکند و مصوبه شورای دوم را لغو شد و مصوبه جایگزین در شورا تحت عنوان خانهباغ به تصویب رسید. این پیشنهاد به شورای عالی شهرسازی و معماری رفت و در نهایت در آنجا تصویب شد. مصوبه مذکور هنوز ابلاغ نشده، اما پیوست شماره ۳ طرح جامع اصلاح شده است.
سخنگوی شورای شهر تهران ادامه داد: ما در مورد ۶۲ باغ علیرغم خواستمان در شرایطی قرار داشتیم که باید برای این ۶۲ پرونده فکری میکردیم. طرف حساب ما ۶۲ مالک نبود، بلکه تعداد مالکان و افرادی که در این مصوبه ضرر دیده بودند بسیار زیاد بود و از لحاظ مسائل حقوقی و مالی این ۶۲ پرونده بسیار پیچیده بود و تصمیم شورای شهر برخلاف تمایلش بود و در هیات تطبیق نیز این مصوبه مورد مخالفت قرار گرفت و شهرداری پروانه نداد و الان هم موضوع از اراده مدیریت شهری خارج است.
سخنگوی شورای شهر تهران با بیان اینکه درمورد این ۶۲ باغ حساسیت زیادی ایجاد شد، اما برخلاف میل خود تصمیم گرفتیم، گفت: اعضای شورای شهر به ساختوساز بیش از ۶۲ باغ رای منفی دادند و در مورد این ۶۲ باغ نیز تمایلی به این رای نداشتیم، اما شرایط پیچیده بود.
۹۹ در صد از جرایم ماده ۱۰۰ متعلق به پروژه ایران مال است
اعطا در ادامه جلسه به بیان آمارهایی از جرایم ماده ۱۰۰ در سه ماه ابتدایی سال ۹۸ پرداخت و گفت: از محل ماده ۱۰۰ حدود ۳۰۱ میلیارد تومان جریمه گرفته شده که ۲۹۹ میلیارد (حدود ۹۹ درصد) متعلق به پروژه ایرانمال در منطقه ۲۲ است.
اعطا با اشاره به آمار موجود در ۲۱ منطقه دیگر تصریح کرد: فارغ از پروژه ایرانمال، ۵۹ درصد از جریمهها متعلق به منطقه ۱، حدود ۱۴ درصد متعلق به منطقه ۵ است و مناطق ۶ و ۷ هر کدام ۳.۵ درصد از جرایم را به خود اختصاص دادهاند.
بازپس گیری املاک و مستغلات شهرداری
اعطا در پاسخ به سؤال دیگری درباره شیوه بازپسگیری املاک توسط سازمان املاک و مستغلات شهرداری تهران توضیح داد: با آغاز به کار شورای شهر تهران در دوره پنجم، تصویب شد شهرداری اگر قصد واگذاری حق بهرهبرداری از املاکی را داشته باشد باید آن را در قالب لایحهای به شورا آورده و مجوز اخذ کند و این موضوع در رابطه با تمام املاکی که پیش از این توسط شهرداری واگذار شده نیز صدق میکند.
گلایه شورا از سازمان املاک و مستغلات شهرداری تهران برای اجرای این مصوبه مربوط به رفتار و شیوه بازپسگیری است. در برخی از موارد که باید برخورد جدی برای تخلیه ملک انجام شود تسامح میکنند و در برخی از موارد دیگر مانند املاکی که به تشکلهای غیردولتی، NGOها و موارد خیریهای واگذار شده لایحهای به شورا آورده نمیشود و به صورت جدی برخورد و آن را تخلیه میکنند.
دستور شهردار تهران در خصوص برخورد با پیمانکاران متخلف فضای سبز
سخنگوی شورای شهر در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه با وجود تاکیدات فراوان هنوز آبیاری فضای سبز بعد از ساعت ۸ صبح اتفاق میافتد، گفت: بنا بر این است که در تیر و مردادماه آبیاری فضای سبز در تهران از ۶ بعداز ظهر تا ۸ صبح باشد و اگر هر نقطه و منطقهای برخلاف این تصمیم اقدام کند، تخلف است و سازمان بوستانها و فضای سبز شهرداری تهران نیز با آن برخورد میکند و شهردار تهران دستور اکید داده است با پیمانکاران متخلف در این حوزه برخورد شود.