پخش زنده
امروز: -
بارشها و سیلابهای اخیر گرچه خسارات بسیاری در استان به همراه داشته، اما از نگاهی دیگر همچون مرهمی بر آثار و آلام زخمهای سوخته ناشی از خشکسالیهای گذشته است.
خراسان رضوی غرق در سیل
بارش های شدید باران که در برخی از موارد با وقوع سیلاب نیز همراه بوده پدیده طبیعیست که در یکی دو ساله اخیر بنابر گفته کارشناسان هواشناسی با ورود به دوره ترسالی و نزدیک شدن به فصل بهار سراسر کشور را فرا گرفته است.
خراسان رضوی پارسال به عنوان نخستین سال از دوره تر سالی، گرچه سال پر بارش و بسیار خوبی برای کشاورزان داشت اما توام با وقوع سیلاب و بروز حوادث طبیعی ناگواری نیز در این زمینه بود.
در سال زراعی جاری نیز این بارشها همچون پارسال ادامه داشت آنچنانکه در روزهای 24و25 فروردین و هفتم تا نهم اردیبهشت امسال منجر به وارد آمدن خسارات جانی و مالی در بسیاری از شهرستانهای استان شد.
آنچنانکه معاون امداد و نجات جمعیت هلال احمر استان گفت: بارندگی و جاری شدن سیلاب طی این روزها به صدها واحد مسکونی در استان خسارات جدی وارد کرده است.
اسماعیل بهمنآبادی افزود: نیروهای جمعیت هلال احمر طی این روزها در بیش از 20شهرستان خراسان رضوی درگیر سیلاب بودند که بیشترین حجم عملیات آنها در شهرستانهای خواف، کاشمر، تربتجام، رشتخوار، داورزن، سبزوار، بردسکن، درگز و کلات بود.
شاید بتوان گفت خسارت ۵۲۰میلیارد ریالی سرما، بارش تگرگ و سیل در چند روز اخیر به باغات، قنوات و بخش کشاورزی خوشاب یکی از این نوع حوادث در استان است.
مدیر جهاد کشاورزی خوشاب افزود: متاسفانه به برخی باغات «پسته، انگور دیم، بادام دیم، گردو و زردآلو» در این شهرستان خساراتی بین ۱۰تا۱۰۰ درصد وارد شده است.
ابراهیم رودسرابی گفت:معادل ۴۷درصد باغات بارور خوشاب دچار آسیب و خسارت شده که ۹۵درصد این باغات فاقد پوشش بیمهای هستند و امکان پرداخت هیچگونه خسارتی برای آنها وجود ندارد.
وی ادامه داد: سیل روزهای اخیر همچنین علاوه بر واحدهای دامداری به سه رشته قنات در روستاهای بخش مشکان، خساراتی معادل ۸۲۹میلیون تومان وارد کرده است.
همچنین خبرها حکایت از خسارت سیلاب به مزارع، چاهها، منازل، تاسیسات و جادهها در بخش مرکزی تربت حیدریه دارد.
معاون فرماندار تربت حیدریه گفت: در پی بارش شدید باران و جاری شدن سیلاب در روزهای اخیر، میزان خسارات وارده در حوزههای کشاورزی، مسکونی، راههای ارتباطی و تاسیسات زیربنایی تا ۲۵فروردین امسال ۷۰۰میلیارد ریال برآورد شده است.
کریمی افزود: میزان بارندگی در سال زراعی ۹۸-۹۹ تا ۲۵فروردین ماه، ۲۹۸.۳میلیمتر بوده و در دوره مشابه در سال زراعی ۹۷-۹۸ این میزان ۲۲۱.۸میلیمتر؛ که نسبت به پارسال ۳۴درصد و نسبت به دوره آماری مشابه ۴۳درصد افزایش بارندگی داشته ایم.
او ادامه داد: همچنین سیلابهای اخیر 13کوره آجرپزی اطراف روستای سیوکی را تخریب کرد.
همچنین سیل دوازده روستای تربت حیدریه را خاموش کرد.
علی محسنی فرزقی مسئول اداره برق در رباط سنگ نیز گفت: بر اثر رعد و برق شدید و باران، برق ۱۲روستای بخش رخ تربت حیدریه شامل عمادیه، خرم، کامه علیا، قُجاق، نوری، مختاری، نسر، سربالا، اسدیه، معدن و پوستین دوز، کوهی و شیله گشاد قطع شد.
جان باختگان سیل در خراسان رضوی
بر اثر وقوع سیلابهای اخیر در استان خراسان رضوی متاسفانه چندین نفر جان خود را از دست دادند و ده ها نفر نیز به شدت مصدوم شدند.
نمونه آن نوجوانی ۱۳ساله در روستای ملک آباد رشتخوار است که به علت سقوط در سیلاب جان خود را از دست داد که پس از دو ساعت جسدش از آب خارج شد.
همچنین در شهرستان خواف نیز دو نفر، یک راننده پراید و یک نوجوان در سیلاب جان خود را از دست دادند و چند نفر دیگر هم به شدت مصدوم شدند.
خسارت دومیلیاردی به جادههای نیشابور
ادامه بارندگیهای شدید طی چند روز قبل در نیشابور به وارد آمدن خسارت به تاسیسات جادهای این شهر منجر شد.
مجید مفیدی فر رئیس اداره راهداری و حمل و نقل جادهای نیشابور گفت: به علت بارندگیهای شدید و وقوع سیلاب بیش از دو میلیارد و ۳۰۰میلیون به جادههای این شهرستان خسارت وارد شده است.
او ادامه داد: سیلاب به ۱۵جاده روستایی و شهری نیشابور خسارت وارد کرده و هم اکنون محور ارتباطی با تلاش راهداران به طور موقت بازگشایی شده است.
قطع آب ۶۰۰خانوار در نیشابور
سلطانی سرپرست امور آب و فاضلاب نیشابور نیز گفت: وقوع سیلاب شدید به مجتمعی که به روستاهای بزق، عطائیه، آستایش و شوررود آبرسانی میکند، خسارت وارد کرده است.
او تصریح کرد: در این روستاها ۶۰۰خانوار زندگی میکنند و تا زمان رفع مشکل، آبرسانی با تانکر انجام خواهد شد.
خسارت میلیاردی سیل به کشاورزی رشتخوار
در امان نبودن باغات مه ولات از سیل
خسارت 16میلیاردی سیل و تگرگ به گناباد
اختصاص ۱۵میلیارد به شهرهای سیلزده استان
۱۵میلیارد اعتبار به شهرهایی که در سیلابهای پارسال زیرساختهایشان خسارت دیده بود اختصاص یافت.
وام حمایتی به خودروهای خسارتدیده از سیل
آستان قدس رضوی به منظور حمایت از خانوادههای سیلزده به مالکان خودروهای آسیبدیده وام اعطا میکند.
بهنام گفت: در این مدت، خادمیاران رضوی برای عملیات لایروبی گلولای از منازل روستایی دست به کار شدهاند و پس از ارزیابیهای اولیه، لایروبی و بهسازی استخر ذخیره آب کشاورزان منطقه به مبلغ 20میلیون تومان در دستور کار قرار گرفته است.
قطع راههای روستایی در کلات
افزایش 50درصدی بارندگی در خراسان رضوی
مدیرکل هواشناسی خراسان رضوی گفت: بارندگی در خراسان رضوی از ابتدای سال زراعی جاری تا کنون در مقایسه با دوره آماری بلند مدت ۵۱درصد افزایش داشت.
سرریز شدن سدها در خراسان رضوی
۹سد در خراسان رضوی بر اثر بارشهای سال زراعی جاری سر ریز شد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسان رضوی گفت: این سدها شامل ارداک در قوچان، درونگر در درگز، دهقان در تایباد، چهچهه و زاوین در کلات، کمایستان و یام در سبزوار، دولت آباد در چناران و سد فریمان است.
محمد علایی افزود: بیش از ۹۰درصد از حجم ذخیره سه سد قره تیکان در کلات، سده در خواف و طرق در مشهد نیز پر آب شده است.
وی با بیان این که هم اکنون حدود ۷۲۴میلیون مترمکعب آب در مخازن سدهای خراسان رضوی جمع شده است گفت: ۶۱درصد حجم ذخایر سدهای استان پر آب است که این مقدار در مدت مشابه پارسال ۵۲درصد بود.
مجموع حجم ذخیره آب سدهای بزرگ و در حال بهره برداری خراسان رضوی یک میلیارد و ۵۱۲میلیون مترمکعب است که یک میلیارد و ۲۵۰میلیون مترمکعب از این حجم به سد دوستی مشترک بین ایران و جمهوری ترکمنستان اختصاص دارد.
خراسان رضوی دارای ۳۲سد در حال بهره برداری در تربتحیدریه، قوچان، مشهد، خواف، درگز، سبزوار، تایباد، تربتجام، چناران، سرخس، نیشابور، کلات و فریمان است.
طبق اطلاعات ایستگاههای باران سنجی وزارت نیرو از ابتدای سال زراعی جاری تاکنون ۲۴۸میلیمتر باران در خراسان رضوی باریده است که در مقایسه با دوره آماری بلند مدت ۵۶درصد افزایش دارد.
مدیر روابط عمومی شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی نیز گفت: میزان آب ذخیره شده پشت سدها را به صورت کامل مدیریت شده و در صورت لزوم آب مازاد را تخلیه می کنیم. اکنون دریچههای تحتانی بیشتر سدهای استان بازگشایی شده و آب مازاد در حال خروج است.
جم افزود: به هیچ عنوان احتمال تخریب نه تنها سدهای استان بلکه هیچکدام از سدهای ایران وجود ندارد.
بارشها مرهمی بر زخمهای خشكسالی
بارشها و سیلاب های اخیر گرچه خسارات بسیاری در استان داشته اما از نگاهی دیگر همچون مرهمی بر آثار و آلام زخم های سوخته ناشی از خشكسالی های گذشته است.
هنوز میزان دقیق خسارت های ناشی از سیلابهای سال آبی جاری در خراسان رضوی اعلام نشده اما در مقایسه با زیانهای غیرقابل جبران ناشی از خشكسالی های 15ساله و آثار مخرب آن حتما قابل تحمل است.
گرچه وقوع همین سیلابها در استان نیز ناشی از فرسایش خاك و از بین رفتن پوشش گیاهی ناشی از خشكسالی های پی درپی سال های پیش است.
احیای دریاچه ها، قنات ها، چشمه ها، پرآب شدن رودها، مخازن سدها و بندها در استان خراسان رضوی از مهمترین آثار خوب بارش های اخیرست.
رویش گیاهان و سبز شدن دوباره دشتهای خشکیده استان نیز همه از آثار مثبت بارشهای اخیرست که بی شک نقش مهمی بر كاهش گرد و خاك هایی كه نفس مردم را بریده بود دارد.
همچنین افزایش تولید محصولات كشاورزی به ویژه گندم از سال زراعی پارسال تا کنون همه از آثار مثبت بارشها و ترسالی ست.
شاید اگر مقایسه ای بین آثار مثبت و منفی و خسارتها و تولید درآمدی كه بارشهای دو سال آبی جاری داشته انجام شود، مزایای آن بر مضراتش بچربد.
براساس برآوردها امسال افزایش تولید و برداشت گندم از اراضی دیم در استان خراسان رضوی را نسبت به سالهای گذشته خواهیم داشت كه بر اثر بارندگیهای مناسب حاصل شده است.
اگر خسارتهای سیل اخیر را به حساب قهر طبیعت و برخی دخالتهای انسانی در طبیعت بگذاریم اما روی دیگر بارشهای سال آبی جاری در بیشتر نقاط استان همراه با نعمت های فراوانی بوده كه خداوند پس از سالها خشكسالی به مردم خراسان رضوی ارزانی داشته است.
تامین آب آشامیدنی روستای رزداب خواف
با تلاش دستجمعی مردم و تلاش اداره آب و فاضلاب خواف پس از روزها بی آبی مردم روستای سیلزده رزداب خواف دوباره طعم آب آشامیدنی سالم را چشیدند.
اینگار همین دیروز بود که بارندگی شدید و جاری شدن سیلاب وحشتناک علاوه بر مرگ دو تن از اهالی روستا باعث آبگرفتگی منازل و از بین رفتن بسیاری از زیرساختها و تاسیسات این روستا شد.
کیلومترها از خط انتقال آب شرب به این روستا بر اثر سیلاب از بین رفته و در روزهائی که گذشت آب آشامیدنی مردم فقط با تانکر تامین می شد.
اما تلاش شبانه روزی زحمتکشان اداره آب و فاضلاب شهرستان با همراهی بی نظیر مردمی باعث شد با وجود صدماتی که به مخزن ذخیره سازی و شبکه آب رسانی رسیده بود، در کمترین زمان ممکن مجدداً مردم محروم این منطقه از نعمت آب آشامیدنی سالم برخوردار شوند.
امروز پسر خردسال عبدالرئوف رودی بعد از مدتها دوباره طعم شیرین آب لوله کشی را می چشد گرچه همه اسباب بازیها یش را سیل با خود برده است.