• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۷۴۲۷۴۴
تاریخ انتشار: ۲۷ خرداد ۱۳۹۹ - ۱۷:۵۵
علمی و فرهنگی » آموزش عالی، دانشگاه
یادداشت مکتوب

امام صادق علیه السلام، آخرین مسافر بقیع

در بیست و پنجم شوال سال ۱۴۸ هجری قمری، ششمین خورشید امامت خاموش و آخرین مسافر بقیع شد.

امام صادق علیه السلام، آخرین مسافر بقیعبه گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، جعفر بن محمد، صادق آل محمد و رئیس مذهب شیعه، ۱۷ ربیع الاول سال ۸۳ هجری قمری چشم به جهان گشود؛ کنیه آن حضرت ابوعبدالله و لقبش صادق است.
امام جعفر صادق علیه السلام تا ۱۲ سالگی هم عصر جد گرامیش امام سجاد (ع) بود و تربیت اولیه او زیر نظر آن بزرگوار صورت گرفت و از دانش جدش بهره برد.
در سال ۱۱۴ قمری ایشان پس از شهادت پدر بزرگوارش، به مدت ۳۴ سال (۱۱۴ تا ۱۴۸ قمری) که با خلافت ۵ خلیفه اموی و ۲ خلیفه نخست عباسی همزمان بود و امامت شیعیان را برعهده داشت. این مدت عصر شکوفایی معارف اهل بیت بود.
ضعف حکومت اموی، دلیل فعالیت علمی بیشتر امام صادق (ع) نسبت به دیگر امامان شیعه شد و ایشان با ایجاد یک حوزه وسیع علمی و دینی، به تربیت شاگردان بسیاری در زمینه‌های مختلف علمی و مذهبی پرداختند؛ تعداد شاگردان و راویان ایشان را ۴ تا ۱۲ هزار نفر گفته اند.
بیشتر روایت‌های اهل بیت (ع) از امام جعفر صادق (ع) است که به همین دلیل مذهب شیعه امامی را مذهب جعفری نیز می‌خوانند.
امام صادق (ع) به جهت فشار‌های سیاسی حکومت‌های اموی و عباسی از روش تقیه استفاده می‌کرد و این روش را نیز به یارانش توصیه می‌کرد.
ایشان به منظور ارتباط بیشتر با شیعیان و پاسخ به سؤالات شرعی، دریافت وجوه شرعی و رسیدگی به مشکلات شیعیان، سازمان وکالت تشکیل داد؛ به طوری که فعالیت این سازمان در زمان امامان بعد گسترش پیدا کرد و در غیبت صغری به اوج خود رسید.
امام جعفر صادق (ع) همانطور که پیش بینی کرده بود، پس از به قدرت رسیدن عباسیان، فشار بر روی شیعیان زیاد شد و با روی کار آمدن منصور دوانیقی دومین خلیفه عباسی این فشار‌ها به اوج خود رسید و آن حضرت نیز از این فشار‌ها مستثنی نبود و این دوران که چند سال آخر عمر ایشان بود بر خلاف دوران اولیه امامتشان، دوره سختی‌ها و انزوای دوباره امام صادق (ع) و حرکت تشیع بود.
مهمترین مسأله‌ای که منصور دوانیقی را به رنج و زحمت می‌انداخت، وجود علویان که در رأس آنان شخص امام جعفر صادق (ع) قرار داشت، بود.
او برای این که شخصیت و عظمت امام صادق (ع) را بکاهد، شاگردان حضرت را رو در روی ایشان قرار می‌داد تا با آن حضرت به مباحثه برخیزند و امام را مغلوب کنند، ولی موفق نشد.
سرانجام خلیفه دوم عباسیان، برنتابید و به دستور او در بیست و پنجم شوال سال ۱۴۸ هجری قمری در حالی که ۶۵ سال از عمر مبارک آن حضرت گذشته بود امام صادق (ع) را با انگور زهرآلود مسموم و به شهادت رساند و در قبرستان بقیع در کنار پدر و جد و عموی خود امام حسن مجتبی (ع) به خاک سپرده شد.
شخصی به نام خثیمه از امام صادق نقل قول می‌کند که آن حضرت خطاب به شیعیان و دوستدارانش وصیت کرده و فرمودند:
به دوستان ما سلام برسان و آنان را به تقوی و عمل نیک سفارش کن و بگو که اشخاص سالم از بیماران عیادت کنند و ثروتمندان به فقرا سرکشی کنند، زنده ها، مرده‌ها را به خانه قبر بدرقه و تشییع کنند و افراد به خانه‌های یکدیگر رفت و آمد داشته باشند و گفتگوی علوم دینی را برنامه خود قرار دهند، زیرا این باعث ماندگاری امر ما «ولایت و امامت» است، خداوند بیامرزد بنده‌ای را که امر ما را احیاء کند.‌ای خثیمه آنان را آگاه کن که ما در برابر فرمان خدا کاری برای آنان نمی‌توانیم انجام دهیم مگر آن که عمل صالح داشته باشند، زیرا ولایت ما جز با پرهیزکاری حاصل نمی‌شود و شدیدترین عذاب در قیامت برای مردمی است که عدل و نیکی را برای مردم ستوده و خود به راهی دیگر رفته اند.
بیاییم و ما به عنوان یک شیعه و دوستدار اهل بیت، به وصیت آن‌ها عمل کنیم و در شرایط به وجود آمده کنونی (شیوع ویروس کرونا) که نمی‌توان از بیماران عیادت کرد و به خانه‌های هم رفت و آمد داشت، برای همدیگر دعا کنیم تا تمام بیماران هرچه زودتر سلامتی خود را به دست آورند.
 
یادداشت از سجاد مهتری طاهری
خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
اجرای طرح افزایش تولید در واحدهای دامداری لرستان
بهره‌برداری از یک حلقه چاه جدید در فاز ۱۳ پارس جنوبی
آغاز همایش مدیریت آلودگی هوا در سازمان هواشناسی
۶۵ درصد حساب‌های بانکی شرکت‌های خوزستان خارج از خوزستان
تصویب عرصه و حریم تپه تاریخی قلایچی بوکان در راستای ثبت جهانی محور مانا 
تدام صدرنشینی بایرن مونیخ
پیش بینی هوای ۴۵۰ شهرستان در سازمان هواشناسی
دانشمند هسته‌ای اردبیل تجلیل شد
افتخارآفرینی دانش آموزان خراسان رضوی در جشنواره نوجوان خوارزمی
ثبت‌نام ۹۰۰ داوطلب شوراهای روستایی مازندران
ورود هفت میلیون مترمکعب روان‌آب به تالاب کانی‌برازان
تماشاخانه سیار کانون قصه‌ها را به روستا‌های اصفهان می‌برد
تامین نان مورد نیاز مردم خاتم به‌موقع و بدون مشکل
نگاهی اجمالی به بیانات رهبر انقلاب اسلامی درباره‌ تمدن اسلامی در یک کتاب
پیگیری دادگستری تهران برای تسریع رسیدگی دعاوی سرمایه گذاری
افتتاح ۳۲ پروژه ورزشی درون مدرسه‌ای در نوق
روش غلبه بر ترس‌ را در این کتاب بخوانید
پژوهشگاه ملی سرطان نماد مأموریت‌ محوری جهاددانشگاهی است
وضعیت مناسب کیفیت هوا در سمنان
رهاسازی قوی گنگ گرفتار در تله صیادان غیرمجاز در تالاب بوجاق کیاشهر
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
امشب؛ پایان مهلت ثبت نام محصولات سایپا
نورپردازی پرچم ایران در برج تفلیس صدای رژیم صهیونیستی را درآورد
سایپا: به دلیل تقاضای زیاد، سایت ثبت نام کند شده است
برگزاری مسابقات والیبال جام جوان در بیارجمند
آموزش بهداشتی حجاج مهریزی با محوریت پیشگیری از بیماری‌های واگیر
اختلال درسایت ثبت نام محصولات سایپا
هشدار چین به آمریکا درباره ایران
ورود سامانه بارشی به خراسان رضوی از فردا
پیام تبریک سران ۱۴ کشور دیگر به رئیس جمهور
دو زلزله پیاپی بیش از ۴ ریشتری در عسلویه
الکترونیکی شدن ثبت‌نام داوطلبان شورا‌های اسلامی روستا
کنفرانس امنیتی مونیخ به «سیرک مونیخ» تبدیل شده است
زلزله بیش از ۴ ریشتری در فین هرمزگان
پیش بینی بارش برف و باران با ورود سامانه بارشی جدید
مجموعه تلویزیونی طنزِ «اسباب زحمت» از شبکه یک
راهپیمایی رزم در برف رزمندگان تیپ امام حسن مجتبی (ع) نیروی زمینی سپاه  (۵۴ نظر)
اختلال درسایت ثبت نام محصولات سایپا  (۶ نظر)
سایپا: به دلیل تقاضای زیاد، سایت ثبت نام کند شده است  (۴ نظر)
امشب؛ پایان مهلت ثبت نام محصولات سایپا  (۳ نظر)
روایتی از شبی که شهید زلفی آسمانی شد  (۳ نظر)
گروسی: ایران از حق غنی‌سازی اورانیوم برخوردار است  (۲ نظر)
اوج تقاضای مصرف برق کشور به ۴۶ هزار و ۳۶۹ مگاوات رسید  (۲ نظر)
نمایشگاه عرضه مستقیم کالا در یزد  (۱ نظر)
ورود موج دوم سامانه بارشی به چهارمحال و بختیاری  (۱ نظر)
افزایش ۲۱ درصدی ورودی سدها و کاهش ۵ درصدی ذخایر آبی در آذربایجان غربی  (۱ نظر)
تشکر رهبر انقلاب از کار بزرگ ملت ایران در روز ۲۲ بهمن  (۱ نظر)
کنفرانس امنیتی مونیخ به «سیرک مونیخ» تبدیل شده است  (۱ نظر)
تعویق آزمون‌های سراسری امکان پذیر نیست  (۱ نظر)
انهدام یک هسته تروریستی سلطنت‌طلب در خراسان رضوی  (۱ نظر)
کجا نوشته شده حقوق طی سال فقط یک بار افزایش پیدا کند؟  (۱ نظر)