به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از پایگاه خبری تحلیلی رادیو گفتگو، علی ارواحی مدیرملی طرح حفاظت از تالابهای ایران در مصاحبه تلفنی با برنامه "زمین ۳۶۰ درجه" درمورد وضع آبی و حیات وحش تالابهای کشور گفت: تالاب شامل هر پهنه آبی اعم از طبیعی و انسان ساخت، شور و شیرین و یا کوهستانی و ساحلی است.
وی افزود: طبق این تعریف، ما حداقل ۱۴۳ تالاب با اهمیت در کشورمان داریم که در برنامه عمل حفاظت از تالابهای کشور مورد اشاره قرار گرفته است.
ارواحی با اشاره به اینکه ۲۵ تالاب ایران به عنوان «رامسر سایت» شناخته شده و بسیار با اهمیت هستند، گفت: علاوه براین، پنج تالاب دیگر از جمله «دریاچه ارومیه»، «تالاب هامون»، «دریاچه پریشان» و «تالاب خورخوران» هم به عنوان ذخیره گاه زیست کره توسط سازمان یونسکو به ثبت رسیده اند.
مدیرملی طرح حفاظت از تالابهای ایران اظهارکرد: شکل توسعه و الگوی بهره برداری از منابع مختلف تالابها طی دهههای گذشته باعث شده که بخشی از تالابهای کشورمان وضعیت چندان مناسبی نداشته باشند.
این مقام مسئول، رقابت بهره برداران برای استحصال منابع را از جمله چالشهای این بخش خواند و گفت: متاسفانه الگوهای اقتصادی و معیشتیِ سازگار با منابع تالابی توسعه پیدا نکرده و تغییرات اقلیمی نیز شرایط تالابها را تحت شعاع خود قرار داده است.
ارواحی با اشاره به اینکه ورود آلایندههای صنعتی، کشاورزی، شهری و حتی روستایی به برخی تالابها مشکلاتی را ایجاد کرده، گفت: ورود گونههای جانوری و گیاهی غیربومی به این تالابها شرایط زیست بوم را تغییر داده و پایداری آنها را با مخاطره روبرو کرده است.
وی با انتقاد از اینکه ارزش واقعی تالابها در معادلات اقتصادی و پروژههای توسعهای شناخته نشده افزود: این موضوع وضعیت نامناسب برخی تالابهای کشورمان را تشدید کرده است.
مدیر ملی طرح حفاظت از تالابهای ایران در بخش دیگر این گفتگو، تغییر رویکرد و نگرش نسبت به اهمیت تالابها را مثبت ارزیابی کرد و گفت: تصویب "قانون حفاظت و احیای تالابهای کشور" در سال ۱۳۹۶، ایجاد "ستاد ملی هماهنگی و مدیریت تالابها" و تخصیص اعتبارات دولتی برای احیای تالابها مانند دریاچه ارومیه، تالاب انزلی، هامون و تالابهای استان فارس تا حدودی نشانه افزاش توجهات به ارزش تالابهاست.
ارواحی در مورد اهمیت و کارکرد اقتصادی تالابها گفت: معیشت و ارتزاق تعداد زیادی از جوامع محلی وابسته به صید است که در صورت از دست رفتن تالابها هزینه زیادی بر دولت و مردم تحمیل خواهدشد.
وی تعدیل آب و هوای منطقه، تثبیت شنهای روان و آلاینده ها، کنترل سیلابها و تغذیه سفره آب زیرزمینی را از دیگر کارکردهای تالاب برشمرد و گفت: یکی از مهمترین تبعات خشک شدن تالابها، افزایش مهاجرت مردم و آسیب به تاسیسات زیربنایی و زندگی مردم است که این هم هزینههایی را به دولت و خود مردم تحمیل خواهدکرد.
مدیرملی طرح حفاظت از تالابهای ایران با اشاره به نقش تالابها در رونق اقتصادی و گردشگری بیان کرد: جاذبههای طبیعی تالابها میتواند در افزایش سطح نشاط و سرگرمی مردم تأثیرگذار باشد.
ارواحی جذب منابع بین المللی به کشور را نیز به عنوان کارکرد دیگر تالابها معرفی کرد و گفت: برخی گونهها در تالابها از نظر جهانی به شدت حائز اهمیت هستند لذا اگر تالابهای کشورمان و این گونهها حفظ شوند توجه نهادهای بین المللی و حمایت آنها به سمت ما جلب شده و توریسم بین المللی ما هم رونق بیشتری به خود خواهدگرفت.
وی افت سطح آبهای زیرزمینی را از تبعات خشک شدن تالابها برشمرد و گفت: در صورت از دست رفتن تالابها و افت سطح آبهای زیرزمینی، حیات و راندمان بخش کشاورزی هم برای مدت زمان زیادی از دست خواهد رفت.
مدیر ملی طرح حفاظت از تالابهای ایران با اشاره به اهمیت مشارکت مردم در حفاظت از محیط زیست گفت: مأموریت "طرح حفاظت از تالابهای ایران" پیاده سازی شیوه نوین مدیریتی در برخی تالابها و ارزشیابی آن بود تا دولت آن را در قالب یک برنامه ملی ادامه دهد که بر این اساس، این طرح فعالیت خود را با مشارکت و حفظ منافع ذینفعان در دریاچه ارومیه، تالاب شادگان و پریشان شروع کرد.
ارواحی رویکرد دولت نسبت به تالابها را یک رویکرد رو به جلو ارزیابی کرد و گفت: در حال حاضر برنامههای مدیریتی در ۱۷ تالاب کشور اجرایی شده و در ۱۶ تالاب دیگر کشورمان هم اجرایی خواهند شد و این در تأمین حقابه تالابها بسیار موثر خواهدبود.