گزارش مکتوب؛
یک خرمن نعمت، یک دنیا شکرانه
این روزها گندمکاران زنجانی به پاس سخاوت زمین آیینهایی با عطر شکرانه خلق میکنند.
به گزارش
گروه اقتصادی خبرگزاری صداوسیما مرکز زنجان؛ کافیست دریکی از تپههای اطراف قدم بگذاری چشم انداز تابش خورشید را مینگری که بر بالای گندمزارهای طلایی تصویری زیبا از سخاوت زمین در برابر هر بینندهای خلق میکند.
شلاق آرام باد بر جان خوشههای طلایی که هنوزمهمان زمینند و درو نشده اند منظرهای وصف ناپذیر به تصویر کشیده است.
اینجا همه شاکرند شاکر از این همه برکتی که خداوند به پاس تلاششان بر آنها عنایت کرده است.
شور و نشاط حاج نوروز علی و پسرانش حکایت از سال خوب و پرمحصول برای این خانواده داشت.
از دستان پینه بسته و صورت آفتاب سوخته اش میتوانی به همت بالایش پی ببری.
گندمزارش کامل درو شده است از همین رو لبخند رضایت بر لبانش نشسته و ذکر الحمدا... بر زبانش جاری بود.
حالا وقت این است که به شکرانه روزی پربرکتشان از حاصل دسترنجش برای نوعروس خانواده و همچنین خویشاوندان برگیرد و سهمی دیگر را برای پرداخت زکاتش کنار بگذارد.
امسال به برکت سخاوت آسمان و بارشهای خوب بهاری تولید گندم در استان زنجان وضعیت خوبی دارد و خوشههای طلایی برکتی به اندازه وسعت آسمان به سفرههای این مرزو بوم هدیه کرده است.
"خرمن پایی" آیینی که نه تنها در روستای محل زندگی او روستای ارقین شهرستان خدابنده برگزار میشود بلکه این آیین از کهنترین آیینهای است که در بیشتر مناطق روستایی استان زنجان انجام میشود.
حاج نوروز علی میگوید:محصولم را که برداشت میکنم اول زکات آن را کنار میگذارم، زیرا به این معتقدم پرداخت زکات نه تنها موجب برکت در روزی خانواده میشود بلکه میتواند گرهای از مشکلات همنوعانم را بگشاید.
او ادامه میدهد: پس از پرداخت زکات سهم خویشاوندان به خصوص فرزندانی که تازه راهی خانه بخت شده اند را کنار میگذاریم.
مادر خانواده هم با پایان کار برداشت گندمها، از آرد این خوشههای پربرکت نان محلی پخت میکند به نام فطیر و آنرا در سینی که دیگر محصولات برداشت شده جا خشک کرده اند قرار میدهد و به عنوان خرمن پایی با ذکر سلام و صلوات راهی منازل عزیزانش میکند..
زکات شکرانه نعمت
شیرینی برداشت محصول برای آنانی که زکات مالشان را پرداخت میکنند دو چندان است.
هدایت صفری مدیر کل کمیته امداد استان زنجان با بیان اینکه در ۶ ماهه امسال ۱۸ میلیاردو ۷۰۰ میلیون تومان زکات واجب. مستحبی در استان زنجان جمع آوری شده است میگوید: زکات جمعآوریشده در استان زنجان، در قالب زکات واجب، مستحبی و فطریه بوده استکه در مقایسه بامدت مشابه سال قبل ۱۴۴ درصد رشدداشته است.
صفری میافزاید: کشاورزان استان زنجان که این روزها مشغول برداشت دانههای طلایی گندم هستند زکات این محصول را نیز به شکرانه از درگاه خداوند پرداخت میکنند.
او میگوید: ساخت، تعمیر و بهسازی پروژههای عامالمنفعه در روستاها وپرداخت هزینههای درمانی کمک هزینه جهیزیه، کمک معیشت زندگی افراد نیازمند از محل زکات جمعآوریشده از آثار اجتماعی پرداخت این واجب الهی در جامعه است.
دبیر شورای زکات استان زنجان با تأکید بر ضرورت توجه به اولویت هزینه کرد زکات برای امور معیشت نیازمندان به ویژه در شرایط کرونایی میافزاید: بر اساس آموزههای دینی اولویت اصلی هزینه کرد زکات برای امور معیشت نیازمندانِ همان محل بوده وکمیته امداد استان زنجان زکات جمع آوری شده در هر محل را به نیازمندان همان محل هزینه میکند.
آیین خرمن پایی آیینی از جنس صله رحم
دکتر کریم رفاهی استاد دانشگاه در مورد این آیین میگوید: این آیین نمادی از قدردانی و شکرگزاری به درگاه خداوند و توجه به مسئله خمس و صله رحم است.
او ادامه داد: این آیین در بیشتر روستاهای زنجان برگزار میشود که در آن افراد علاوه بر اینکه از محصولاتی که خداوند روزی آنها کرده به نوعروسانشان هدیه میدهند بلکه خویشاوندان خود را که از نظر مالی دچار مشکل هستند در این روزی سهیم میکنند.
این استاد دانشگاه میگوید: این آیین توسط خانمها در مناطق مختلف روستایی با رسم و رسوم و تشریفات خاص آن منطقه و با ذکر دعا و نیایش انجام میشود.
روزهای پایانی برداشت گندم در استان زنجان
مدیر فنی شرکت غله و خدمات بازرگانی زنجان گفت: در حال حاضر فقط مراکز غدیر و ولایت سلطانیه برای خرید تضمینی گندم فعال هستند و کشاورزانی که تاکنون موفق به تحویل گندم خود نشده اند میتوانند به این مراکز مراجعه کنند.
رحمنی با اشاره به روزهای پایانی برداشت گندم در استان زنجان و خرید ۳۵۵ هزار تن گندم از کشاورزان زنجانی افزود:
۱۱۰ درصد میزان هدف گذاری خرید تضمینی محصول راهبردی گندم محقق شده است.
او افزود: از این میزان ۳۱۹ هزارو ۹۱۸ تن به صورت تضمینی به مبلغ ۸۱۳ میلیارد تومان و خرید توافقی نیز ۳۴ هزارو ۸۲۷ تن انجام شده است.
مدیر فنی و سرپرست کمیته خرید گندم و دانههای روغنی شرکت غله و خدمات بازرگانی زنجان افزود: میزان گندم خریداری شده به صورت تضمینی حاکی از رشد ۳۰ درصدی خرید این محصول در مقایسه با مدت مشابه در سال گذشته دارد.
رحمنی ادامه داد: تاکنون ۶۵۰ میلیارد تومان از مطالبات کشاورزان تسویه حساب شده است.
وی ادامه داد: تاکنون ۱۲ هزار و ۸۲۷ گندمکار زنجانی محموله گندم خود را به مراکز خرید تحویل دادند و گندم خریداری شده در قالب ۴۴ هزارو ۹۶۳ محموله، تحویل مراکز خرید شده است.
مدیر فنی شرکت غله و خدمات بازرگانی زنجان با اشاره به اینکه خرید گندم روزهای پایانی خود را سپری میکند اظهار داشت: در حال حاضر دو مرکز ملکی ولایت سلطانیه و غدیر همچنان فعال هستند و کشاورزانی که تاکنون موفق به تحویل گندم خود نشده اند میتوانند به این مراکز مراجعه کنند.
صادرات مازاد گندم استان زنجان به سایر استانهای کشور
وی با بیان اینکه مصرف سالانه گندم استان ۱۵۰ هزار تن است افزود: مازاد گندم استان به سایر استانهای دیگر از جمله تهران، مازندران، البرز، کرمان و ... صادر میشود.
نویسنده زهرا نصیری