در سیستان و بلوچستان
تولید داخلی ،جلوگیری از وابستگی خارجی
برنج محصولی پرطرفدار در بین مردم سیستان و بلوچستان است که توسعه کشت آن در سال های ترسالی، نقش مهمی در کاهش وابستگی کشور به برنج های وارداتی دارد .
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز سیستان و بلوچستان؛ این محصول نخستین بار در اواسط قرن 13 در انگلستان مورد استفاده قرار گرفت به عنوان عضوی از خانواده غلات پرکاربردترین ماده غذایی بخش قابل توجهی از جمعیت جهان می باشد
در کشور ما ایران هنگامی که نامی از محصول برنج برده می شود مناطق شمالی کشور در ذهن تداعی می شود جایی که شالیزار های آن به برکت آب و هوای مناسب خودنمایی می کنند اما در سیستان و بلوچستان که سمبل کویری و خشک بودن هواست به ذهن خطور نمی کند که بتوان برنج کشت کرد .
برنج در دیار نیکان و نخل
در استان سیستان و بلوچستان در مناطقی برنج کشت می شود که درختان نخل این سمبل مقاومت در برابر خشکی و گرما نیز در کنار شالیزارها قرار دارند و تصویری از ویژگی های آب و هوای خاص منطقه ارائه می شود .
خشکسالی دو دهه اخیر در استان کشت این محصول را به شدت کاهش داده بود و حتی کشت آن به در بعضی مناطق صفر رسیده بود اما به برکت بارندگی های دو سال اخیر و احیاء قتات های،جنوب استان ، کشت این محصول پس سال ها رونقی دوباره گرفته است
هم اکنون در شهرستانهای،قصرقند،نیکشهر،سرباز، راسک،سراوان و مناطقی ازخاش برنج کشت می شود و در مجموع سطح زیر کشت برنج در استان 3400 هکتار است که بیشترن سهم مربوط به شهرستان قصرقند است که به تنهایی بیش از1400 هکتار از اراضی شالی دارد.
مدیر جهاد کشاورزی قصرقند می گوید؛ شهرستان قصرقند با توجه آب و هوای مناسب ، تنها منطقه در کشور است که امکان دوبار کشت برنج در سال در اراضی آن وجود دارد و حتی در برخی اراضی سه بار برنج نیز کشت می شود
عبدالناصر رئیسی ، نقش قنات های قصرقند را در این زمینه مهم ارزیابی می کند و می گوید :هر چند در خشکسالی های دو دهه اخیر بسیاری از قنات های شهرستان خشک و کم آب شد اما کشاورزان با آب اندک کشت آن را ادامه میدادند.
وی گفت:قصرقندی ها به برنج های محلی علاقه خاصی،دارند علاوه بر رقم های اصلاح شده همچون ندا، نعمت، شفق، شیرودی کشت برنج صدری و بوتو از زمان های دور در این شهرستان رواج داشته و همچنان ادامه دارد .
برنج تولیدی جنوب سیستان و بلوچستان ، در پیچ و خم کمبود تجهیزات
باشنده یکی از شالیکاران پرسابقه قصرقند می گوید :برنج تولید شده در قصرقند از کیفیت بالایی برخوردار است و شهروندان قصرقتدی طعم و مزه آن را به برنج های پاکستانی و هندی ترجیج می دهند
وی به مشکلات تولید و عرضه برنج و نحوه شالیکوبی اشاره می کند و می گوید: تولید برنج در قصرقند با استفاده از دستگاه های سنتی انجام می شود و استفاده از این روش موجب نیمه و خرد شدن محصول و بازار پسندی کم آن می شود .
دوست محمد دلشادی یکی دیگر از کشاورزان قصرقند است که می گوید برنج این شهرستان به دلیل ارگانیک بودن طرفداران بسباری دارد و حتی از شهرستان همجوار همجون چابهار و کنارک نیز مشتری دارد .
توسعه کشت برنج محلی ، برای کاهش وابستگی به برنج های خارجی
دینار درزاده که چند سالیست که به شالیکاری روی آورده می گوید :افزایش قیمت ارز در کشور موجب گرانی برنج های پاکستانی و هندی در شهرستان شده و هر 10کیلو برنج در قصرقند 250تومان به فروش می رسد که این افزایش قیمت توان خرید ما را کاهش داده است.
وی گفت خودکفایی و اتکا به تولید برنج های محلی یکی از دلایلی بود که به شالیکاری روی آوردم تا شرمنده خانواده خود نباشم
برنج تولید شده در قصرقند مشتری های خوبی در سراسر سیستان و بلوچستان دارد و کشت و توسعه آن می تواند این استان را از برنج های وارداتی بی نیاز کند ، اما در این بین ، حمایت مسئولان می تواند کمک کند تا هم تولید رونق گیرد و هم کشاورزان نتیجه زحمات خود را ببینند.