شکست مضاعف ترامپ در برابر ایران
ترامپ نه تنها به توافق جدیدی با ایران دست نیافت بلکه گامهای برداشته شده دولت اوباما را هم به مرز فروپاشی رساند.
دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در دوره اول ریاست جمهوری خود علاوه بر حوزه بهداشت و درمان - کنترل کرونا - در زمینه سیاست خارجی - از جمله اروپا و ناتو ، چین و کره شمالی، روسیه و جمهوری اسلامی ایران - هم به صورت آشکار با ناکامیهای متعددی روبرو شده است.
در حوزه اقتصاد هم به زعم کارشناسان او سیاستهای پوپولیستی در پیش گرفته که در کوتاه مدت ممکن است مفید باشد ولی در میان و بلند مدت اقتصاد آمریکا را با بحران های جدی روبرو خواهد کرد.
اما مطلب مهم درباره جمهوری اسلامی ایران ادعای این روزهای ترامپ در زمینه اقدام تهران به برقراری نخستین تماس تلفنی با وی در صورت برنده شدن در انتخابات پیش رو است.
دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در سخنرانی جدید خود در پنسیلوانیا برای چندمین بار گفت: اگر در انتخابات برنده شوم نخستین تماس تلفنی من از طرف مقامات ایران خواهد بود.
ظاهرا این اظهارات تنها یک لفاظی است برای توجیه ناکامیهای گذشته اش در رسیدن به توافق جدید با تهران - در زمینه هستهای، موشکی و منطقهای - و وعده ای است کور به لابی صهیونیستی آمریکا برای جلب حمایت مالی، سیاسی و رسانهای آنها.
وی در ادامه افزود: من از آخرین توافق فاجعه بار دولت پیشین یعنی توافق هسته ای ایران خارج شدم. این یکی از بدترین و احمقانه ترین توافق ها بود.
اظهارات ترامپ در حالی است که نه تنها وی نتوانسته گام جدیدی برای رسیدن به توافق جدید بر دارد بلکه یک گام برداشته شده از جانب دولت اوباما را نیز به مرز فروپاشی رسانده است.
آمریکا سه خواسته اساسی از جمهوری اسلامی ایران دارد. دولت اوباما به خواسته اول - یعنی دست یابی به توافق هستهای در ازاء دادن برخی امتیازات اقتصادی، سیاسی و ... - دست یافت. دولت ترامپ هم وعده داده بود که دو خواسته دیگر - یعنی محدود کردن فعالیتهای موشکی و منطقهای ایران - را عملی میکند اما نه تنها عملی نکرد بلکه تلاشهای دولت اوباما را نیز به ناکامی تبدیل کرد و برجام را به مرز فروپاشی رساند. آیا این چیزی جز سرمایه سوزی برای دیپلماسی آمریکا بود؟
البته ترامپ بر اساس یک ارزیابی غلط چنین سیاستی را دنبال کرد و ان اینکه تحریمها آنقدر کشور ایران را ضعیف و شکننده کرده است که میتوان امتیازات دیگری را از تهران گرفت. مقاومت چهار ساله تهران در برابر مطالبات دولت ترامپ این ارزیابی را با چالش روبرو کرده است.
رئیس جمهور کنونی آمریکا بدون توجه به بیش از 4 دهه مقاومت جمهوری اسلامی ایران در برابر فشارهای آمریکا و متحدان و برای اینکه سیاست شکست خورده خود در زمینه ایران را توجیه کند, ادعا میکند اولین تماس تلفنی که پس از پیروزی دریافت می کنم از طرف ایران خواهد بود. او می گوید بیایید توافقی انجام دهیم. اقتصاد آنها در حال خراب شدن است. آنها تماس می گیرند و من می خواهم که آنها خوب عمل کنند و آنها نمی توانند سلاح هسته ای داشته باشند.
--------------------------------------------
عبدالرضا خلیلی