به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز خوزستان، گرما، شرجی، گرد وخاک، تشنگی، سیل، نفت، گاز و هزاران مورد دیگر در خصوص خوزستان به ذهن میرسد جزء اینکه
خوزستان یکی از قطبهای تولید گل و گیاه در کشور باشد.
خاکی حاصلخیز و رودخانههای خروشان و زمینی که بخشنده گی خود را به زیباترین شکل ممکن در اختیارمان قرار داده است زمینی که طَبع لَطیف و بخشندهای همچون گل دارد و شاید از این روست که مردمان این خطه شاعر سِرشتَند.
خوزستان قطب تولید گل در ایران
استان خوزستان با دارا بودن اقلیم متنوع، پاییز و زمستان با آب و هوای مطبوع، نیروی کار توانمند با توانایی تولید در گلخانه و فضای باز میباشد و یکی از چهار منطقه مهم ذخائر ژنتیکی گیاهان زینتی و رتبه سوم تولید گیاهان زینتی کشور را به خود اختصاص داده است.
این استان در تولید گل مریم رتبه اول کشوری، در تولید گل رز و نرگس رتبه دوم کشوری، در سطح زیرکشت گلخانهای گیاهان زینتی رتبه دوم و در سطح فضای باز رتبه چهارم کشوری را به خود اختصاص داده است.
مهمترین گلهای شاخه بریده شامل انواع رز، مریم، نرگس، گلایول، داوودی، زنبق، لیلیوم، لیسیانتوس و انواع گلهای آپارتمانی نظیر آزالیا، شمعدانی، حنا، بگونیا، انواع درخت و درختچههای زینتی و گلهای فصلی و نشایی در استان تولید میشوند. مهمترین شهرستانها در این زمینه نیز دزفول، بهبهان، شوش و باغملک هستند.
کشت گیاهان زینتی با توجه به این که در گلخانه، گلدان، سینی نشا، محیطهای کنترل شده یا دشتهای طبیعی انجام میشود جزء کشتهای کم آب بر و با بهره وری بالا در زمینه مصرف آب میباشد.
میزان تولید گل در خوزستان چقدر است؟برای بدست آوردن اطلاعات دقیقتر در خصوص میزان تولید گل و گیاه و انواع آنها در استان با تورج نوروزی، سرپرست معاونت بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خوزستان گفت و گویی داشتم.
نوروزی گفت: درسال گذشته از سطح زیر کشت یک هزار و ۱۳۰ هکتاری گیاهان زینتی شامل ۷۴۷ هکتار فضای باز و ۳۸۳ هکتار گلخانه، ۳۴۶ میلیون شاخه گل بریده و گلدان گیاهان زینتی تولید شد که درسال جاری پیش بینی میشود این مقدار تولید به ۳۵۵میلیون شاخه افزایش یابد. این میزان تولید در ۹ شهرستان استان در حال انجام است.
در حال حاضر در استان یک هزارو ۲۰۰ بهره بردار در زمینه کشت گیاهان زینتی فعالیت میکنند که این سازمان حمایتهای فنی و ترویجی را به تولیدکنندگان ارائه مینماید، همچنین نهادههای لازم و تسهیلات سرمایه درگردش مورد نیاز بهره برداران را نیز تامین کرده و تسهیلات اصلاح و نوسازی واحدهای گلخانهای سنتی و فرسوده را به منظور تبدیل به واحدهای مدرن به متقاضیان ارائه میکند.
با توجه به نبود پایانه صادراتی گل و گیاهان زینتی در استان، محصول تولیدی به استان تهران منتقل و به سایر نقاط کشور توزیع میشود.
این مسئول از تاثیر کرونا و حمایت دولت از تولید کنندهها چنین میگوید: شیوع کرونا باعث شد در مقاطعی از سال فروش گل و گیاهان زینتی بشدت یابد که اقدامات حمایتی لازم از سوی دولت در این زمینه پیش بینی و تولیدکنندگان در سامانههای معرفی شده جهت مساعدت و پشتیباتی طی چندین فراخوان ثبت نام نموده اند.
سرپرست معاونت بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی در خصوص صنایع تبدیلی جانبی، فرآوری، بسته بندی گیاهان زینتی بیان میکند: با توجه به پتانسیل بسیار مطلوب استان در زمینه توسعه تولید و بکر بودن این صنعت، سازمان جهاد کشاورزی استان آمادگی کامل جهت اعطاء مجوزهای لازم و حمایت از متقاضیان در این زمینه با توجه به قدرت ارزآوری بسیار مطلوب این صنعت در بحث صادرات را دارد.
گُلی که در عقایدِ مردم سَرزمینَش ریشه دَوانده
قدم زدن در گُلزارهای پایتخت گُل نَرگِس ایران عالمی دارد آن هم همپای شخصی که کوله باری است از تجربه و رفیق و همدم دیرینه گل.
از حاج حسن از پیشینه کارش میپرسم از کی و چگونه شروع کرده و او میگوید: حاج حسن تجلی ۶۰ ساله، نزدیک به ۵۰ سال است که در گلزارهای نرگس مشغول به کار هستم، اما از لحاظ اقتصادی حدود ۳۵ سال است که به صورت جدی وارد این عرصه شدم چرا که پیش از این نه تنها من بلکه همه بهبهانیها به صورت تفریحی مزرعه دار گلهای نرگس بودند.
هر چند قدمت نرگس زارها به قبل از میلاد مسیح میرسد، اما مردم در بهبهان برای نرگس احترام زیادی قائلند و در تمام منازل بهبهان عطر این گل میپیچد و حتی بسیاری از دختران بهبهان گل نرگس را جزئی از مهریه شان قرار داده اند.
آنان معتقدند که این گل هدیه امام رضا به مردم بهبهان است و بر این باورند زمانی که امام رضا (علیه السلام) از بهبهان میگذشت تا به طوس برسد در مسیر حرکتشان از عرق اسب ایشان این گل روئیده است. البته جدای از این عقاید روایتهای مذهبی در خصوص فواید گل نرگس از معصومین روایت شده است.
عَلف هرزی به نام گُل نَرگس!مواردی که بیان شد جنبه فرهنگی و عقایدی داشت، اما از لحاظ اقتصادی در روزگاران قدیم کشاورزی و نرگس با هم آمیخته بود، ولی کشاورزان آن دوران به گل نرگس به چشم علف هرز نگاه میکردند و برای رهایی از آن گل را از ریشه میکَندند و آتش میزدند برخی نیز پیاز آن را به شیراز و مازنداران ارسال میکردند.
بعد از انقلاب، اداره منابع طبیعی بهبهان توانست مقداری از این نرگس زارها را به منظور حفظ سرمایه طبیعی منطقه و حفظ محیط زیست محصور کند که در حال حاضر انواع نرگسهایی که در ایران وجود دارد پایه مادری آن در همین ۲۰ هکتار منطقه حفاظت شده است و باید گفت تنها نرگس زار طبیعی که در ایران دست نخورده باقی ماند همان نرگس زار بهبهان است.
اَهمیت نرگس زارها برای مردم
با گذشت زمان مردم اهمیت گل نَرگس را از لحاظ اقتصادی درک کردند و به احیای نرگس زارها روی آوردند که در حال حاضر بیش از ۴۵۰ هکتار نرگس زار در بهبهان وجود دارد.
حاج حَسن از حمایت جَهاد کِشاورزی چِنین گفت: جهاد کشاورزی وقتی استقبال مردم در احیای نرگس زارها را دید با توجه به کم آب خواه بودن آن تصمیم گرفت از گسترش این کشت حمایت کند.
حمایت جهاد در قالب وام و تسهیلات بود به طوری که حدود ۱۵ سال پیش به هر کشاورز به ازای هر هکتار، ۱۰ میلیون تومان داد تا نرگس بکارند و در همان سال بود که ما کشت خود را ۷۰ هکتار توسعه دادیم و این رویه ادامه پیدا کرد ما نیز هرسال کشت هایمان را چند هکتار توسعه میدادیم.
آقای تجلی در خصوص چگونگی شروع به کار برای مشتاقان ورود به این صنعت بیان کرد: در حال حاضر برای کشت در هر هکتار زمین ۲۰۰ میلیون تومان سرمایه اولیه نیاز است تا بتوان ۱۵۰ تا ۲۰۰ هزار پیاز گل نرگس کاشت و سال اول در عرض ۴۵ روز این ۲۰۰ میلیون تومان یک و نیم برابر سود آوری خواهد داشت.
در خصوص نیروی کار در هر هکتار یک نفر دائم و ۵ نفر هنگام برداشت به مدت دو ماه حضور دارند. البته تولید محصول دو نوع دارد یکی تکثیر خود پیاز گل و دیگری گل شاخه بریده.
این گل در مناطق مختلف درآمدهای مختلفی دارد مثلا آب و هوای شمال برای تکثیر پیاز نرگس، شیراز گل شاخه بریده و نوبرانه گل و بهبهان برای عطر و اسانس و سایر فراوریها (طبق آزمایشات صورت گرفته عطر و بوی گل بهبهان بیش از سایر نرگس زارهاست) بازار خوبی دارد.
در کل باید گفت این صنعت درآمد بالایی دارد به طوری که همکاری را میشناسم که در دوهکتار توانسته دو میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان در عرض دو ماه برداشت کند.
کشت گل نرگس مثل سایر محصولاتی همچون پیاز، گوجه و ... نیست که سرمایه گذار بخواهد هر سال بابت شخم زمین و بذر و سایر موارد هزینهای را صرف کند بلکه تنها یک بار کشت میشود و سالیان سال گل میدهد و این یعنی سرمایه اولیه از بین نمیرود.
او در خصوص فعالیت هایش برای حمایت از این حوزه چنین گفت: با توجه به پیگیری هایمان و راهنمایی جهاد کشاورزی و وزارت کشاورزی انجمن نرگس کاران ایران را راه اندازی کردیم در حال حاضر نیز برای فراوری این گل پیگیریهایی صورت گرفته که امیدواریم هر چه سریعتر نتیجه مطلوب حاصل شود.
حاج حسن از مشکلات نرگس کاران سراسر این گفت: یکی از مشکلات نرگس کاران بیمه نشدن این محصول همچون سایر محصولات کشاورزی از جمله گندم و جو است.
مشکل بعدی نیز مهیا نشدن شرایطی مناسب برای صادرات به سایر کشورهاست هر چند من به شخصه با توجه به فواید بسیار زیاد نرگس دوست ندارم حتی یک گل از کشور خارج شود و ترجیح میدهم در خود کشور این محصول فراوری شده و انواع محصولات دارویی و بهداشتی از آن بدست بیاید و باید تاکید کنم که صرف بوئیدن این گل نیز خاصیت درمانی دارد.
نرگس کاران میتوانند به دولت کمک کنندحاج حسن تجلی از برخی نرگس کاران نیز گلهای کرد و گفت:
کشاورزان نرگس کار در سراسر ایران وابستگی شدید به نهادهای دولتی دارند و همیشه دستشان به سمت آنها دراز است در صورتی که اگر نرگس کاران باسابقه بخواهند میتوانند حتی به دولت کمک کنند چرا که این کار درآمد بالایی دارد، اما متاسفانه مساله خودکفایی و خوداتکایی هنوز در بین آنان رواج پیدا نکرده است.
نرگس کاران میتوانند در هر منطقه که تولیدشان بیشتر است یک سردخانه بگذارند و دو ماشین سردخانه دار نیز برای حمل بار تهیه کنند، در مراکز شهرستانها نیز باید دفاتر فروش داشته باشند و روابطشان را با گل فروشان هر استان تقویت کنند.
من و چند نفر از همکارانم چندین سال است هماهنگیهای لازم در خصوص موارد مختلفی همچون تهیه ماشین، گرفتن غرفه در تهران، راه اندازی دفتر فروش در شهرستانها و بسیاری از موارد دیگر همکاری میکنیم و به نتایج مطلوب و درخشانی رسیده ایم و همه این موفقیتها مرهون اتکا به تواناییهای خود و خودکفایی ماست.
دزفول، ۹۰ درصد کشت گلخانهای را دارد
دزفول شهرستانی است که حدود ۹۰ درصد از گلهای تولیدی آن در گلخانههای صنعتی کشت و تولید میشوند.
با توجه به اینکه شهرستان دزفول یکی از مناطق فعال در بخش کشت گلخانهای است با زارعی، مدیر جهاد کشاورزی دزفول در خصوص سطح زیر کشت، میزان برداشت و انواع گلهای کشت شده در دزفول گفت: برداشت گل و گیاه زینتی در بیش از ۴۰۰ هکتار از گلخانههای شهرستان دزفول آغاز شده و پیش بینی میشود از این میزان سطح کشت حدود ۹۰ میلیون گل شاخه بریده در طول سال تولید شود.
انواع گلهای تولیدی در این شهرستان رز، مریم، گلایول انواع شب بو، گل مروارید و میمون که به سایر شهرستانها و استاها صادر میشود.
نکته مهم تولید گل در دزفول احداث گلخانههای مدرن است که با ترویج و آموزش از سوی جهاد کشاورزی گلکاران تشویق به احداث گلخانههای مدرن و هیدروپونیک میشوند.
سپس از طریق اخذ مجوزهای لازم از سازمانهای مربوط و اخذ تسهیلات بانکی که به منظور حمایت از این تولید کنندگان اعطا میشود، اقدام به احداث گلخانه مدرن مینمایند. در دوسال گذشته بیش از ۳۰ واحد گلخانه مدرن در دزفول احداث شده است.
یکی از مشکلات اساسی گل کاران در دزفول نبود پایانه صادراتی و وضعیت ترانزیت و حمل ونقل گل است.
همچنین کرونا نیز ضربههای سنگینی به این صنعت وارد کرد که امید داریم ستاد ملی کرونا در خصوص جبران خسارات گل کاران اقداماتی را انجام داده تا گل کاران بتوانند در سالهای آتی نیز نسبت به ترویج و توسعه گلخانههای خود اقدام کنند.
گُلخانه صَنعتی مکانی که در ۴ فصل سال گل میدهدتصمیم گرفتم برای لمس حس طراوت انبوهی از گل عازم سفری به دزفول شوم. سفری پر از احساس قشنگ چرا که تنها فکر کردن به دیدن گلزار رز به روح و روانم نشاط میدهد، حال اگر آنها را از نزدیک ببینم چه میشود؟!
تمام دغدغه ها، خستگی و خمودگی ها، فکرهای پریشان و منفی همه و همه در حال بستن بار سفرند که از تنم پر بکشند و من هم در سفر. در دزفول انواع گلهای رز، مریم، گلایول و انواع شب بو، گل مروارید و میمون تولید میشود.
پیش بینی میشود از ۴۰۰ هکتار گلخانههای این شهرستان حدود ۹۰ میلیون گل شاخه بریده در طول سال تولید شود.
به دزفول میرسم به مجتمع بزرگی که در آنجا با مهندس مهربان زاده یکی از اولین کسانی که در این مجتمع فعالیت خود را آغاز کرده قرار دارم.
وارد گلخانه که میشوم روح و چشم و وجودم مسحور آرامش محیط و زیبایی آن میشود.
آخر این همه رز را یک جا ندیده بودم، گویی غرق شدم در امواج دریایی از احساس چه اُبُهَت دوست داشتنی دارند این گُل ها، گُلخانهای صنعتی که در آن گل رُز هُلندی پرورش میدهند.
از ویژگی چنین مُحیطی تجهیز آن به سیستم گرمایشی و سرمایشی است، زمانی که دمای خارج از گُلخانه گرم است دمای داخل را سرد میکنند و بالعکس و این باعث میشود رطوبت و دمای مناسب برای گل و گیاه فراهم شود که امکان برداشت چندین باره را به تولید کننده میدهد.
میتوان از هر بوته گُل رُز هُلندی که کاشته میشود تا پنج سال برداشت محصول داشت با این تفاوت که در برخی فصول کیفیت محصول پایین میآید و در برخی فصول کیفیت بالاست.
از مهندس جوان که همت کرده و چنین گلخانهای را با هزار امید و آرزو تاسیس نموده است در خصوص حمایتهای دولتی سئوال میکنم و مهربان زاده میگوید: با سختیهای فراوان و حمایت جهاد کشاورزی توانستم این گلخانه را تاسیس کنم.
اگر حمایت جهاد نبود ما نمیتوانستیم به اینجا برسیم، جایی که ما هستیم یک مجتمع گلخانهای ۱۸۵ واحدی است که از سوی جهاد به ما واگذار شده و مجهز به آب و برق، آسفالت و سیستم فاضلاب است، این اقدام بزرگی از سوی یک نهاد دولتی است تا سرمایه سرمایه گذاران برای اشتغال و رونق شهرستان دزفول مورد استفاده قرار گیرد.
در حال حاضر در یک گلخانه ۵ هزار متری گل رز، ۱۰ نفر کارگر دارم که ۵ نفر آقا و ۵ نفر خانم یا به صورت دائم فعالیت دارند یا فصلی.
به صورت غیر مستقیم نیز نزدیک به ۳۰ نفر درآمد زایی میکنند، کسی کود و سم میفروشد، کسی که گازوئیل میآورد، راننده سرویس رفت و آمد و ....
مهربان زاده ادامه میدهد:
جهاد کشاورزی میتواند حمایت بیشتری از تولید گل داشته باشد مثلا در بحث بیمه با اینکه جز بخش کشاورزی هستیم بیمه ما یارانهای نیست و بیمه کارگران را به صورت آزاد میدهیم که هزینههای سنگینی برای ما دارد؛ و یا مجهز شدن گلخانه به گاز که باعث کاهش چشمگیر مصرف سوخت و هزینهها میشود. در بخش کود و سم نیز هیچ حمایت دولتی نداشتیم.
از این گلخانه دار جوان میپرسم چطور میتوان شروع کرد؟ و او در پاسخ میگوید: کار خیلی خوبی است و اگر کسی سرمایه دارد میتواند وارد این عرصه شود، اما در حال حاضر در بازاری که آینده اش نامعلوم است نمیدانم توصیه کنم کسی در این بخش سرمایه گذاری کند یا نه!
و بهتر است صادقانه بگویم اگر اوضاع به این صورت ادامه یابد به کسی توصیه نمیکنم وارد بازار تولید گل شود هر چند اوضاع در سایر بخشها همچون تولید نشا، صیفی جات، توت فرنگی و ... که نیاز روزانه است و مردم خرید میکنند بسیار بهتر است.
متاسفانه مشکلات اقتصادی آنقدر زیاد شده که مردم توان خرید گل را ندارند و آن را هزینهای اضافی میدانند هر چند که هدیه دادن حتی یک شاخه گل میتواند روحیه هدیه دهنده و هدیه گیرنده را بسیار عوض کند.
او از مشکلات حوزه صادرات نیز میگوید: گل در شهرستان و در نقاط مختلف کشور خریدار دارد و حتی برای صادر کردن گل تولیدی خود به سایر کشورها بسیار مشتاقیم چرا که کیفیت محصولمان بسیار بالاست، اما متاسفانه نبود پایانه صادرات معزل بزرگی است که ارسال گل به سایر نقاط کشور را نیز دچار مشکل کرده است و به دلیل حمل و نقل غیر اصولی بر کیفیت کار نیز اثر منفی میگذارد.
وقتی نَفَس برخی مسئولان، باد سرد پاییزی است بر تَن تولید کنندهها
وقتی از مِهربان زاده از تاثیر کرونا بر بازار گل پرسیدم آهی کشید و بوی غم به مشامم رسید انگار کرونا امان از روزگار گلها بریده بود که باغبانشان اینگونه به یکباره حالش دگرگون شد.
پیش از این وقتی از مشکلات میگفت برق امیدی در چشمانش بود، اما وقتی به کرونا رسید... امان از کرونا... انگار تمامی ندارد غم هایش حتی به گل نازک دل هم رحم نکرده این غول بی شاخ و دُم.
او گفت:
کُرونا کلاً بازار گل را خراب کرده یعنی ما از اسفند تا اردیبهشت ماه کُل محصول برداشت شده را دور ریختیم و نتوانستیم بفروشیم، چون تعطیلی کامل بود الان هم از اوایل آذر در حال دور ریختن محصول هستیم و هیچکس از ما حمایت نکرده، یعنی دور ریز محصولی با ارزش بالغ بر ۵۰۰ میلیون تومان.
کمک دولت در حد تبلیغات بوده آنها به ازای هر کارگری که بیمه دارد تنها ۱۲ میلیون تومان وام میدهند که این ۱۲ میلیون برای کسی که در سال نزدیک به ۸۰۰ میلیون تومان سرمایه در گردش برای سرپا نگه داشتن گلخانه نیاز دارد بسیار ناچیز است. دنبال ضامن، سند و دوندگیهای اداری باشم برای ۵۰ میلیون واقعا خنده دار است و بدرد نخور!
وامهای ما اصلا بخشودگی و تمدید نداشتند و قشر گل و گیاه در این بحران واقعا ضربه سنگینی خورد چرا که تمام مراسمات عروسی، عزا، جشن ها، مراسمات مذهبی و تالارها تعطیل است این یعنی کلا بازار فروش ما تعطیل است؛ و همین باعث شده فروش گل ما به شدت کاهش یابد در حالی که قیمت کود و سم حدود ۷ برابر شده و قیمت گل نسبت به سال گذشته همین موقع شاید از نصف کمتر است با اینکه تمام مواد اولیه، پول کارگر و ... حدود ۶ برابر بیشتر شده است.
جادوگری به نام گل
این همه گفتیم از گل، اما این گل چرا طرفدار و خریدار دارد؟ مگر چه دارد که همه را در اولین نگاه جادو میکند؟
اصلا فایده گل چیست؟ بر روح روانمان چه میگذرد با دیدن و بوییدن گل؟
گلها هیچ تفاوتی باهم ندارند در زیبایی و زینت دادن به روح انسان، اما بوی برخی گلها یا شکل ظاهریشان بسیار آرامش بخش است مثل گل رز، گل نرگس، گل داوودی، یاس بنفش و...
انسان با توجه به فطرت پاکش و گرایش به خوبیها، برای اینکه حال دیگران را از حالت خوب به خوبتر یا از حالت غم و اندوه به آرامش برگرداند از گل استفاده میکند.
پژوهشها نشان میدهد ارتباط با طبیعت و لذت بردن از مناظر زیبای آن راهی ساده، اما مهم برای کسب آرامش و تلطیف روح و روان آدمی است که در این بین کاشتن گل و گیاه یا دریافت هدایایی مانند گل میتواند بیش از هر چیزی شادی و طراوت را به انسان هدیه دهد.
گلها در فاش کردن شخصیت ما نقش اساسی دارند مثلا گل رز نشان میدهد ما احساساتی هستیم و به مسائل عاطفی گرایش داریم و یا یاس بنفش با توجه به درهم تنیدگی برگ هایش نشان دهنده عشق ورزیدن به خانواده است.
درباره تاثیر گل و گیاه بر روح و روان انسان دکتر قربانی میگوید: به دلیل پیشینه ارتباط گل و گیاهان با انسان و با توجه به مفهوم ناهوشیار جمعی که اتفاقات و تجربیات نسلهای گذشته در ذهن انسان را تداعی میکند مطمئنا پرورش گیاهان به دلیل اینکه موجوداتی زنده ودرحال رشد هستند باعث تاثیرات مهمی درسلامت روان مثل تمرکز در اینجا واکنون، محبت، مراقبت، احساس ارزشمندی و مولفههای دیگر را خواهد داشت.
پرورش گل در خانه به دلایل زیادی مثل حس مراقبت، مفید بودن، میتواند باعث پیشگیری و درمانهایی در استرس و اضطراب و افسردگی باشد چرا که وقتی ما به پرورش گل میپردازیم در زمان حال قرار میگیریم و اینجا و ذهنمان از گذشته دردناک و آینده ترسناک دور شده و فقط در اینجا و اکنون که تنها واقعیت زندگی ماست قرار میگیرد پس پرورش گل و گیاهان میتواند سلامت روان مارا تقویت کند و باعث تجربه کردن احساسات خوب شود که تکرار این موضوع یک مدار عصبی را در مغز شکل میدهد و احساسات مثبت در ما قویتر و فشارهای روانی کمتر خواهد شد.
او در خصوص فاش شدن راز شخصیت انسان با توجه به گل مورد علاقه اش بیان میکند: اینکه انتخاب و علاقه به هر گل رازی را درمورد شخصیت هویدا میکند نیز مربوط به این است که ما باتوجه به طرح واره هایمان که تجربیات و خاطرات ما در کودکی و بنیان شناخت ما از خودمان و دیگران و دنیاست انتخاب هایمان شکل میگیرند پس رنگ وشکل و بوی گل انتخاب شده میتواند بخشهای از شخصیت مارا مشخص کند.
توسعه گردشگری طبیعی و طبیعت گردی در نرگس زارهای بهبهان
با توجه به این که استان خوزستان رویشگاه انواع مختلفی از گیاهان و گلهاست از این رو شناسایی و معرفی این موارد در توسعه گردشگری طبیعی و طبیعت گردی در استان خوزستان بسیار حائز اهمیت است.
تبار قریب، رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی اهواز گفت: در رابطه با رویش گل در خوزستان و ارتباط آن با صنعت گردشگری،
یکی از مهمترین گلهایی که در استان خوزستان رشد میکند گل نرگس بهبهان است که به واسطه ویژگیهای تاریخی، گردشگری و مذهبی در استان خوزستان مورد توجه است.
گل نرگس بهبهان یکی از مهمترین و اصیلترین گلهایی که در استان خوزستان رشد میکند دارای گونههای منحصر به فردی است که بعضی از آنها فقط در شهرستان بهبهان وجود دارد از این رو این گل با همت اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان خوزستان، در فهرست آثار ملی کشور ثبت ملی شده است.
این اداره کل، هر ساله به منظور معرفی جایگاه این گل در تاریخ و فرهنگ بهبهان و همچنین معرفی ظرفیتهای گردشگری این شهر و استان خوزستان، هر ساله جشنواره گردشگری گل نرگس بهبهان در سطح استانی و ملی در شهرستان بهبهان برگزار میکند. خوشبختانه بسیاری از مردم و گردشگران از این جشنواره به خوبی استقبال میکنند.
به منظور برگزاری هر چه بهتر این جشنواره، مشارکت خوبی بین اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان با سایر دستگاههای دولتی مانند منابع طبیعی، صدا و سیمای مرکز خوزستان، مطبوعات و اصحاب رسانه، انجمنهای غیر دولتی، پرورش دهندگان گل نرگس، دفاتر خدمات مسافرتی و... به وجود آمده است.
حضور علاقهمندان باعث شده که این جشنواره تبدیل به یک رویداد گردشگری شده و بهبهان به یک مقصد گردشگری مهم در این فصل تبدیل شود.
امیدواریم پس از دوره کرونا مجددا شاهد برگزاری این جشنواره باشیم.
تِجارَت لَطیف
استان خوزستان مرزهای زمینی، دریایی و هوایی با سایر کشورها دارد و این خود پتانسیل عالی برای جذب گردشگر گل و صادرات آن است و میتوان از صنعت گل به عنوان صنعتی ارزآور همپای نفت بهره برد.
اما متاسفانه نبود پایانهای برای صادرات گل و گیاه حتی به داخل کشور تبدیل به مُعزلی لا یَنحَل برای گُل کاران شده است، به طوری که مجبورند گل ناز پرورده خود را با کارتن به دست اتوبوسها بسپارند!
اتوبوسهایی که سیستم خنک کننده و دمای مناسب برای حفظ طراوت و شادابی گل را ندارند و همین امر نیز لطمهای به کیفیت گلهای ارسالی میزند.
راه اندازی پایانه گل و گیاه علاوه بر اشتغالزایی، هزینههای حمل و نقل را نیز کاهش میدهد و سودآوری را چند برابر میکند که این مساله مشوقی برای ادامه کار و حتی ورود تازه کار به این حوزه خواهد بود.
علاوه بر مساله صادرات گل میتوان به ضعف استان در بخش صنایع جانبی گل اشاره کرد که در صورت تقویت و ورود جدی به این حوزه میتوان علاوه بر اشتغال زایی بعد جدیدی از اقتصاد صنعت گل را فعال کرد.
هر چند برخی از کارها شدنی است و مربوط به خود گل کاران است و نیاز به همفکری و همت آنان دارند تا باری از روی دوش خود بردارند، اما بی شک حمایت و راهنمایی جهاد کشاورزی میتواند برای رسیدن به خود کفاییشان کمک شایانی کند.
به طور کلی اگر بخش خصوصی و دولتی دست در دست هم دهند استان خوزستان بی شک پیشرو در این صنعت میشود.
باید به این نکته توجه کرد که بازار گل و گیاه از ظرفیتهای نسبتا بکر کشورمان به شمار میآید و به عنوان کالایی غیرنفتی، درآمدزایی و اشتغالزایی قابلتوجهی دارد، در این میان خوزستان به عنوان یکی از مراکز عمده تولید گل در کشور میتواند نقش بسزایی در این ارزآوری و اشتغالزایی داشته باشد، در حالی که از این موضوع بهرهبرداری شایستهای نشده است.
در این شرایط سخت کرونایی بهتر است هر چه سریعتر به مشکلات گُلکاران این صَنعت گران لَطیف رسیدگی کرد پیش از آنکه مجبور به تَرک این حوزه و یا تحمل ضررهای سنگین مالی شوند.
گُل عزیز است غنیمت شمریدش صحبت / که به باغ آمد ازین راه و از آن خواهد شد.
*خَبرنگار و مُحقق: الهام وادی
به من و خیلی از خوانندها اطلاعاتی رو ارائه دادید که هرگز نمیدونستیم و علاقه مند به دانسته های بیشتر در این مورد هستیم .
ممنونم از شما منتظر گزارشات فوق العاده ی شما هستیم.خانم الهام وادی مثل همیشه بهترین هستید.