• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۰۵۷۸۵۳
تاریخ انتشار: ۰۵ فروردين ۱۴۰۰ - ۰۹:۳۴
سیاسی » سیاست خارجی

لبنان بر لبه تیغ جنگ داخلی یا تهاجم خارجی؟

طی روزهای اخیر تنش میان رئیس جمهور و مامور تشکیل کابینه تا آنجا پیش رفت که حریری میشل عون را متهم به سنگ‌اندازی در روند تشکیل کابینه کرد و خواستار انتخاب پیش از موعد رئیس جمهور شد.

لبنان بر لبه تیغ جنگ داخلی یا تهاجم خارجی؟به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از نور نیوز، به دنبال این روند، میشل عون نیز خواستار افزایش اختیارات دولت پیشبرد امور به ریاست حسان دیاب برای تصویب لایحه بودجه ۲۰۲۱ شد.

سعد حریری پس از ۱۵۰ روز هنوز موفق به تشکیل دولت در لبنان نشده است. او در این مدت هجده بار با میشل عون دیدار کرده و مدعی ارائه لیستی فن‌سالار متشکل از ۱۸ وزیر به رئیس جمهور است که البته در آن ترکیب طایفه‌ای رعایت نشده و صاحبان اکثریت کرسی‌های پارلمان در تصمیمات آن اثری ندارند.

طی روز‌های اخیر تنش میان رئیس جمهور و مامور تشکیل کابینه تا آنجا پیش رفت که حریری میشل عون را متهم به سنگ‌اندازی در روند تشکیل کابینه کرد و خواستار انتخاب پیش از موعد رئیس جمهور شد، عون نیز خواستار افزایش اختیارات دولت پیشبرد امور به ریاست حسان دیاب برای تصویب لایحه بودجه ۲۰۲۱ شد.

مجموع این جنگ لفظی یک خروجی داشت و آن افت شدید ارزش پول ملی لبنان بود به گونه‌ای که همزمان با خروج دود سیاه از کاخ بعبدا، ارزش هر لیره لبنان در برابر دلار وارد کانال ۱۴ هزار لیره شد و این در حالی است که ارزش لیره لبنان در اوج جنگ ۳۳ روزه از ۱۵۰۰ لیره به ازای هر دلار فراتر نرفت.

در این میان ذکر چند نکته در تحلیل شرایط جاری در فضای سیاسی لبنان می‌تواند راهگشا باشد:

اول؛ مسئله را باید در عزم جدی میشل عون در ایستادگی برابر خواسته‌های اقلیت پارلمان جستجو کرد، تاکید بر در اختیار داشتن یک سوم پست‌های وزارتی کابینه یا همان ثلث ضامن تلاشی برای ایستادگی در برابر تصمیمات یک‌جانبه سعد حریری به بهانه تشکیل دولت فن‌سالار است.

دوم؛ سعد حریری که با فشار معترضان لبنانی به فساد سیاست‌مداران در آبان ماه سال ۹۷ مجبور به استعفا شد هیچ‌گاه گزینه مطلوب جریان مقاومت نبوده، اما جریان اکثریت پارلمان از یک سو باید یک سیاست‌مدار سنی را به عنوان نخست‌وزیر معرفی می‌کرد و از سوی دیگر خلاء سیاسی حاکم بعد از انفجار سهم‌گین بندر بیروت جریان‌های سیاسی را وادار کرد تا برای تسهیل در رفع مشکلات مردم به گزینه‌ای همچون حریری که اجماع نسبی جریان‌های سیاسی را داشت تن دهند.

سوم؛ هم‌زمانی انتخاب حریری برای تشکیل کابینه با تشدید فشار تحریم‌های اقتصادی علیه لبنان و سوریه تحت عنوان «قیصر» را می‌توان تلاش برای به اسارت گرفتن دولت لبنان از سوی جریان غربی-عربی ارزیابی کرد که تلاش می‌کند جریان مقاومت را از کابینه لبنان حذف کند.

چهارم؛ تلاش برای انتخابات زودهنگام پارلمانی هدف اصلی جریان غربی-عربی پس از شکست در انتخابات پارلمانی ۲۰۱۸ بود که با وجود فشار‌های گسترده اجتماعی-سیاسی تاکنون به ثمر ننشسته و حالا حریری تلاش دارد با متهم کردن عون به سنگ‌اندازی در روند تشکیل دولت جدید، بدنه اجتماعی جریان غربی-عربی را برای اعمال فشار به مجلس برای انتخاب زودهنگام رئیس جمهور وارد میدان کند.

پنجم؛ فشار‌های خارجی برای تسلیم کردن میشل عون در برابر مطالبات سعد حریری را نباید از نظر دور داشت. فرانسه، آمریکا و سعودی هر یک سهمی در بازی سعد حریری در معطل نگاه داشتن تشکیل دولت لبنان برعهده دارند و میوه این خلاء سیاسی فقط و فقط تشدید مشکلات اقتصادی و هدف قرار دادن پشتوانه مردمی مقاوت است تا در کنار حذف نمایندگان حزب‌الله از کابینه، مردم را هم در مقابل این جریان ریشه‌دار سیاسی لبنان قرار دهد.

ششم؛ منابع سیاسی و رسانه‌ای لبنان راه حل برون رفت از بحران کنونی را افزایش تعداد وزرای کابینه برای رعایت ترکیب طایفه‌ای می‌دانند، رویکردی که به احتمال زیاد به انصراف حریری از تشکیل کابینه می‌انجامد.

هفتم؛ هم‌زمانی تشدید خلاء سیاسی در لبنان با اوج‌گیری رقابت‌های انتخاباتی در سرزمین‌های اشغالی و تلاش نتانیاهو برای حفظ کرسی نخست‌وزیری از یک سو و ابراز نگرانی پی در پی سران رژیم صهیونیستی از توان موشکی حزب‌الله از سوی دیگر این فرضیه را تقویت می‌کند که صهیونیست‌ها برای سرپوش نهادن بر حجم گسترده اعتراضات داخلی با سوء استفاده از اوضاع نابسامان داخلی در لبنان بار دیگر در صدد شعله‌ور کردن آتش جنگی جدید در جبهه شمالی هستند.

به این شرایط باید تصمیم یک‌باره سعودی برای آتش‌بس در جبهه یمن و انتخابات پیش روی ریاست جمهوری سوریه را نیز اضافه کرد، وضعیتی که به زعم محور عبری، غربی و عربی فصل برداشت محصول هفت ساله بحران آفرینی در عراق، سوریه و لبنان است، رویایی که یک‌بار در سال ۲۰۰۶ تعبیر نشد.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
برگزیده شدن ۳۳ اثر صنایع دستی گیلان برای دریافت مهر اصالت ملی
جزئیات تشییع شهدای گمنام در خراسان شمالی
رطوبت ۸۳ درصدی هوا در آبادان و خرمشهر
افزایش فشار نظامی آمریکا بر ونزوئلا با هدفی مبهم
تقویم روز و اوقات شرعی بیست و پنجم آبان به افق آبادان و خرمشهر
ایران جوان (جایزه جوانی جمعیت)
نشستی برای افزایش مشارکت
صعود پسران ایران به مرحله یک شانزدهم نهایی
اطلاعیه قطع برق در برخی مناطق استان سمنان
اطلاعیه دانشگاه تهران درباره حواشی رویدادی در دانشکدگان هنر‌های زیبا
گلایه شهروندان شوط از قطع درختان ۳۰ ساله
صدور هشدار نارنجی بارندگی برای برخی استان‌های غربی
کسب یک طلا و دو برنز در روز هشتم برای ایران
لزوم صرفه جویی
مهمترین عناوین روزنامه‌های جهان ۲۵ آبان ۱۴۰۴
پویش ملی ایثار
مراقبت از ۱۱ هزار بیمار دیابتی در مراغه
برتری ایران «الف» مقابل کانادا «ب»
آغاز به کار ششمین جایزه نشان اردیبهشت
ملی‌پوش تفنگ ایران به فینال رسید
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
استقبال از شناگر شیرازی تاریخ‌ساز کشور در فرودگاه شیراز
بارش باران در برخی از مناطق خوزستان
شیراز لرزید
میدری: شیوه جدید کالابرگ از آذرماه اجرایی می‌شود
برگزاری قرعه کشی فروش فوق العاده سایپا
بارش باران با ورود سامانه بارشی به کشور
نیروی دریایی سپاه پاسداران یک نفتکش را توقیف کرد
با پیروزی مقاومت؛ عراق در آستانه استقلال بیشتر
سودجویی دلالان و قاچاقچیان از ناترازی انرژی!
نتایج قرعه‌کشی سایپا فردا اعلام می‌شود
ایران جوان ۱۴۰۴/۰۸/۲۴
انتخاب کریدور ریلی چابهار- زاهدان- بیرجند به عنوان طرح پیشران وزارت راه و شهرسازی
عاقبت مرغ های تریاکی
رطوبت ۷۸ درصدی هوا در جنوب غرب خوزستان
پیش بینی بارش باران و رگبار در استان تهران
اجرای طرح تعریض آزادراه کرج قزوین  (۳ نظر)
اطلاعیه کارگروه شرایط اضطرار آلودگی هوای استان مرکزی  (۳ نظر)
نیروی دریایی سپاه پاسداران یک نفتکش را توقیف کرد  (۲ نظر)
رفاهیات در فیش‌های حقوقی بازنشستگان، مشمول کسور نمی‌شود  (۲ نظر)
اجرای ۳۰ برنامه برای ترویج کتابخوانی در مازندران  (۲ نظر)
بارش باران در برخی از مناطق خوزستان  (۱ نظر)
گروسی: ایران دسترسی به سایتهای غیرهدف را فراهم کرده است  (۱ نظر)
تجدید دیدار استاد و دانشجویان پس از ۳۴ سال در مشهد  (۱ نظر)
موافقت وزیر کشور با استعفای شهردار اهواز  (۱ نظر)
میدری: شیوه جدید کالابرگ از آذرماه اجرایی می‌شود  (۱ نظر)
دشمن را در صورت هرگونه خطا به زانو درخواهیم آورد  (۱ نظر)
رد ادعا‌های بی‌اساس گروه ۷ در رابطه با جمهوری اسلامی ایران  (۱ نظر)
درخواست آیت‌الله جوادی آملی از عموم مردم برای خواندن نماز باران  (۱ نظر)
ولایتی: آینده‌ای روشن در انتظار ایران و عراق است  (۱ نظر)
تمدید نمایش آیینی محرمانه در اصفهان  (۱ نظر)