آغاز عملیات ساخت سد زارمرود در ساری
عملیات ساخت سد زارمرود ساری امروز با حضور ویدئوکنفرانسی رییس جمهور آغاز شد.
زارم رود چهارمین سد بزرگ مازندران پس از سد شهید رجایی ساری، البرز سوادکوه و گلورد نکا محسوب میشود و بر روی زارم رود به عنوان سرشاخه اصلی رودخانه تجن در فاصله ۳۵کیلومتری جنوب شرق ساری و در روستای احمدآباد بصورت سنگریزهای هسته آسفالتی ساخته میشود.
برای این سد ظرفیت تنظیمی سالانه ۹۶میلیون مترمکعب آب در نظر گرفته شده و قرار است ظرف ۲سال ساخته شود.
طبق بررسیهای انجام شده، میانگین بارندگی سالانه در حوضه آبریز سد زارم رود ۵۵۷میلی متر و آورد سالانه آن ۱۱۹میلیون مترمکعب است که به نظر میرسد با ظرفیت تنظیمی سد برای ایجاد جریان پایدار زیست محیطی همخوانی دارد.
شرکت آب منطقهای مازندران میزان سرمایه گذاری مورد نیاز برای ساخت سد در مدت ۲سال را حدود ۱۰هزار میلیارد ریال پیش بینی کرده است.
کارکرد اصلی سد زارم رود تامین آب آشامیدنی شهرهای ساری و میاندرود به میزان ۳۱میلیون مترمکعب است، ولی در عین حال تامین ۱۸میلیون مترمکعب آب مورد نیاز اراضی کشاورزی منطقه، هشت میلیون متر مکعب نیاز آب صنعت و تنظیم و تحویل ۳۹میلیون مترمکعب آب مورد نیاز محیط زیست هم برای آن تعریف شده است.
سد زارم رود علاوه بر کنترل کننده سیلاب منطقه، برای تولید انرژی برقآبی، توسعه گردشگری و ایجاد اشتغال نیز برنامه ریزی شده است.
مطالعات مرحله شناخت یا امکان سنجی سد زارم رود طی سالهای ۱۳۶۳تا۱۳۶۷ به صورت ضمنی در قالب توسعه منابع آب حوضه آبریز تجن انجام شده بود. مطالعات مرحله اول این سد مخزنی هم طی سال۸۱ آغاز شد و تا ۸۶ به دراز کشید، ولی تصویب طرح به دلایل نامشخص و ابهامات تا سال۱۳۹۴ طول کشید.
طی سالهای بعد همسو با برنامه جامع آب شرب مازندران و نیز به سبب پارهای مباحث ژئوتکنیکی، بازنگری مطالعات مرحله اول ضرورت یافت که در نهایت کمیته تخصصی شرکت منابع آب ایران، مطالعات مرحله اول سد را به شرط تکمیل برخی از بخشها تایید کرد. پس از این مرحله هم مناقصه طرح و ساخت سیستم انحراف و جاده دسترسی سد در نیمه دوم سال۱۳۹۸ برگزار شد.
ساخت سد زارم رود در کنار طرحهای دیگری که طی سالیان گذشته در مازندران اجرا و بهره برداری شد، نقش اساسی در ارتقاء ضریب امنیت آبی استان بویژه ذخیره سازی آبهای سطحی خواهد داشت.