خشک شدن تالاب آقگل ملایر کانونی برای ایجاد گرد و غبار
خشک شدن کامل تالاب آقگل تهدیدی برای حیات وحش منطقه و بستر تولید ریزگردها در شهرستان و استان است.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، مرکز همدان،
تالاب فصلی آقگل با وسعتی افزون بر ۸۳۰ هکتار در جنوب شرقی روستای اسلام آباد از توابع شهرستان ملایر و روستای توتل در کنار کوه کت،مرز استانهای همدان و مرکزی قرار گرفته است.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست ملایر گفت : خشک شدن تالاب آقگل با توجه به فصلی بودن آن طبیعی است و طی سالهای ۸۸ تا ۹۵ نیز این تالاب کاملا خشک بوده است و امسال نیز بدلیل خشکسالی بی سابقه طی ۵۰ سال اخیر، طبق روال طبیعی خشک شده است.
عباس نجاری بارشهای جوی را یکی از منابع عمده تغذیه تالاب برشمرد و افزود: مهمترین دلیل خشک شدن تالاب، کاهش بارشهای جوی است از طرفی حوضه آبریز رودخانه قرهچای در جنوب دشت کمیجان بعنوان حقآبه زیست محیطی این تالاب یکی دیگر از منابع تغذیه تالاب است که متأسفانه تا امروز به صورت کامل تأمین نشده است.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست ملایر با اشاره به اینکه بخش عمدهای از حقآبه زیست محیطی تالاب در اختیار استان مرکزی است، بیان کرد: سال گذشته اقداماتی انجام شد تا خشک شدن تالاب به تعویق بیافتد و در یک دوره زمانی نهری از رودخانه قرهچای به سمت تالاب باز شد، اما حقآبه از طرف وزارت نیرو به طور کامل محقق نشد.
نجاری حفر چاههای عمیق در حاشیه تالاب و برداشت بیرویه از آبهای زیر زمینی را یکی دیگر از دلایل خشک شدن تالاب آقگل دانست و افزود: بیشتر ساکنان حاشیه تالاب که به کشاورزی مشغول هستند محصولات پرآب بری مانند گندم، یونجه و سیب زمینی کشت میکنند که تاثیر بسزایی در برداشت بیرویه از سفرههای آب زیر زمینی دارد.
وی اضافه کرد: مسدود کردن چاههای غیر مجاز اطراف تالاب و مجهز شدن چاههای مجاز به کنتور هوشمند از مهمترین اقداماتی است که میتواند از برداشت بیرویه آبخوانها جلوگیری کند؛ البته عمده این چاههای عمیق در حوزه استان مرکزی حفر شده است و این موضوع باید از طریق استان مرکزی نیز پیگیری شود.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست ملایر به ضرورت اصلاح الگوی کشت کشاورزان این منطقه تأکید کرد و گفت: جهاد کشاورزی میتواند با ایجاد بسترهای مناسب، کشاورزان را به سمت کشت محصولات کم آب بر و پاییزه که نیازی به تأمین آب از طریق آبخوانها ندارند، هدایت کند.
نجاری به ثبت یک سمن (سازمان مردم نهاد) در اسلامشهر آقگل اشاره کرد و افزود: فعالیتهای زیست محیطی بخشی از فعالیتهای این سمن است بنابراین میتوان از ظرفیت آن برای فرهنگسازی و اصلاح الگوی کشت کشاورزان منطقه استفاده کرد.
وی اضافه کرد: یکی از نگرانیهای عمده خشک شدن کامل تالاب علاوه بر تأثیر بر حیات وحش منطقه، این است که تالاب با خشک شدن کانونی برای تولید ریزگردها (گرد و غبار) در سطح شهرستان و استان خواهد بود.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست ملایر در ادامه از مهاجرت پرندگان ساکن در این تالاب بطور کامل خبر داد و گفت: بسیاری از پرندگان مهاجر همچون اردک سرسبز، فلامینگو، خوتکا، کاکایی، پاچیلیک و عقاب تالابی که در مسیر مهاجرت خود این تالاب را برای استراحت یا زادآوری انتخاب میکردند، در حال حاضر با خشک شدن تالاب در منطقه حضور ندارند.