• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۷۰۵۶۷۴
تاریخ انتشار: ۱۷ دی ۱۴۰۱ - ۲۱:۴۱
پژوهشی در حوزه هوش کلامی

آیا زنان بهتر از مردان کلمات را به یاد می‌آورند؟

کتاب‌های درسی و علوم عمومی ادعا می‌کنند که زنان در پیداکردن و به‌خاطرسپردنِ کلمات بهتر از مردان هستند، اما آیا این واقعاً حقیقت دارد؟

به گزارش سرویس وبگردی خبرگزاری صدا وسیما انسانها استعداد های متفاوتی دارند در برخی کارها زنان و در برخی کارهای مردان قوی تر هستند .  مارکو هِرنشتاین، استاد دانشگاه برگن در نروژ به مطالعه اثر زیست‌شناسی، روانشناسی و عوامل اجتماعی در ایجاد تغییرات در توانمندی‌های شناختی و سازوکارهایِ عمیق مغز علاقه‌مند است. او می‌گوید: «تاکنون تمرکز اصلی روی توانمندی‌هایی بوده که مردان در آن‌ها برتری دارند، اما در سال‌های اخیر تمرکز روی توانمندی‌های زنانه چرخیده است.»

خاستگاهِ تفاوت‌های جنسیتی/جنسی یا طبیعت در برابر تربیت و پیامد‌های احتمالی این تفاوت‌ها موضوعِ بحث‌های اجتماعی بزرگی بوده است. برای مثال این پرسش‌ها مطرح است که آیا زنان و مردان استعداد‌های متفاوتی برای انجام شغل‌ها و حرفه‌های متفاوت دارند؟

در کتب درسی و علوم عمومی به طور پیش‌فرض زنان به عنوان افرادی که در پیدا کردنِ واژگان توانایی بیشتری از مردان دارند معرفی می‌شوند. برای مثال، گفته می‌شود زنان در پیداکردنِ کلماتی که با حرف «ف» شروع می‌شوند یا واژگانی که به یک طبقه خاص مثل حیوانات یا میوه‌ها مربوط است، توانمندتر از مردان هستند. هم‌چنین اینکه زنان در به‌خاطرسپاری واژگان بهتر از مردان عمل می‌کنند نیز همیشه به عنوان یک «حقیقت» پذیرفته شده است.

زن و مرد روبروی همدیگر و انگشت به لبیافته‌های اخیر نیز اگر چه میزان این برتری را چندان چشمگیر نمی‌بینند، اما اصل وجود آن را تایید می‌کنند. درست است که بیشتر مهارت‌های ذهنی در میانگینِ عملکردِ زنان و مردان یا هیچ تفاوتی نشان نمی‌دهند یا تفاوت‌های بسیار اندکی نشان می‌دهند. اما این واقعیتی است که زنان در برخی امور بهتر از مردان عمل می‌کنند و در نقطه مقابل، مردان هم به‌طور میانگین در برخی امور بهتر از زنان هستند.

این نکته ممکن است خیلی بدیهی به نظر برسد، اما هرنشتاین و همکارانش نشان می‌دهند که چطور این یافته‌ها می‌تواند در تشخیص بیماری و مراقبت‌های بهداشتی مورد استفاده قرار گیرد.

رابطه حیاتی برای تشخیصِ بیماری فراموشی
این نتایج حداقل به دو جهت بسیار قابل اعتنا هستند: نخست، این نتایج از برتری‌های واقعی زنان پرده برمی‌دارند. دوم، دانستنِ تفاوت‌های جنسی/جنسیتی برای تفسیر نتایج ارزیابی‌های شناختی که در آن‌ها این توانایی‌ها ارزیابی می‌شوند، اهمیت دارد.

برای مثال برای تشخیص بیماری فراموشی می‌توان به این نتایج استناد کرد. دانستن اینکه زنان به طور کلی در این نوع مهارت‌ها بهتر عمل می‌کنند برای پیشگیری از تشخیصِ ناکافی، به دلیلِ میانگینِ عملکردِ پایه بهتر، ضروری است. در موردِ مردان نیز ممکن است به دلیلِ آنکه میانگینِ پایه آن‌ها پایین‌تر از زنان است بیماری فراموشی بیش از حد تشخیص داده شود. در حال حاضر، در بسیاری از ارزیابی‌ها تفاوت جنسی/جنسیتی در تشخیص بیماری‌های مربوط به قوه شناخت در نظر گرفته می‌شود.

هرنشتاین و همکارانش به کمکِ «فراتحلیل» این مطالعه را انجام دادند. در فراتحلیل، داده‌های چندین تزِ دکترا، پایان‌نامه کارشناسی ارشد و مطالعاتی که در نشریه‌های علمی منتشر شده بود، ارزیابی شد. این فراتحلیل شامل ۵۰۰ یافته از ۳۵۰۰۰ شرکت‌کننده بود. در نهایت محققان دریافتند که زنان در پیداکردن و به خاطر سپردنِ واژگان بهتر از مردان عمل می‌کنند. این برتری اندک است، اما در تحقیقاتی که طی ۵۰ سال گذشته و در سراسر عمرِ مشارکت‌کنندگان انجام شده است، ثابت و مدام بوده است.

منبع ایسنا 

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
درخشش فرهنگی چهارمحال و بختیاری در جشنواره رویش جوانه‌ها
ارتقای کیفیت اینترنت همراه با راه اندازی ۱۴ مرکز در بوشهر
برگزاری دوره آموزشی رابطین جست‌و‌جو در هلال‌احمر فارس
«بازار آب» و ۵ فناوری نوین؛ نقشه راه مؤسسه برکت تا ۱۴۰۵
تقویت ارتباطات در مسیر‌های مراسم تشییع رهبر شهید
عملیات انفجار کنترل‌شده بمب‌های عمل‌نکرده در شیراز تا فردا ادامه دارد
جمع آوری انشعاب‌های غیرمجاز آب در روستا‌های مقطوع علیا و وسطی بندر ماهشهر
تاکید استاندار بر تبدیل خوزستان به قطب مهارت‌آموزی کشور
دستور ویژه وزیر اقتصاد برای تسریع در بازگشت خدمات پایدار بانکی
کمیته مد و لباس در مانوین تشکیل می‌شود
پلمب سه مشاور املاک متخلف در قرچک
آموزش‌وپرورش زیرساخت نظم و امنیت اجتماعی
تدابیر ویژه برای تردد ایمن در جاده های گلستان در آستانه حضور زائران برای تشییع پیکر مطهر رهبر شهید
دیدار مسئولان استان با شهردار منطقه ۱۴ تهران برای برنامه‌ریزی روز تشییع رهبر شهید امت
آمادگی راهداری برای جابه جایی عزاداران رهبر شهید
بسیج ظرفیت‌های پشتیبانی شهرداری تبریز در آیین‌های وداع و تشییع رهبر شهید انقلاب اسلامی
کشف ۳ توله خرس سیاه آسیایی در نایین
راه اندازی سامانه ملی فواد در خراسان جنوبی
تصویب بلند مرتبه سازی در شهر‌های رشت و بندرانزلی در شورای عالی شهرسازی
جزئیات و دستورالعمل‌های حضور مردم قزوین در مراسم تشییع پیکر مطهر امام شهید ایران
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
همایش بین‌المللی شاهنامه، شاه اثر ماندگار، در تاجیکستان برگزار شد
درگذشت معاون سیاسی ندسا براثر سانحه رانندگی
ابلاغیه جدید وزارت کار از تعطیلی بخش خصوصی در ایام وداع و تشییع پیکر رهبر فقید انقلاب
توسعه کنتور‌های هوشمند گاز و آغاز نصب در منازل
امیر سرتیپ شیخ: قدرت ایران دشمن را به میز مذاکره کشاند
مهر و موم مطب مامایی متخلف در یزد
۳۵ مدیر و کارمند متخلف در کهگیلویه و بویراحمد محکوم شدند
تشییع امام‌ شهید، نیازمند‍ مدیریت کلان‌ و مشارکت‌ مردم است
نام وکلای رژیم صهیونی در فهرست کمیته مجازات
محدودیت ترافیکی در اطراف مراسم تشییع رهبر شهید اعمال می شود
تروریست‌های مزدور یک خانواده را در سراوان به گلوله بستند
اختلال در سامانه پیش ثبت نام پایه هفتم
هیچ نشست مذاکراتی در هیچ سطحی با آمریکا نداریم
دعوت از آحاد مردم برای حضور در مراسم تشییع پیکر رهبر شهید
دفاع عمان از اخذ هزینه های ترانزیت در تنگه هرمز
بیانیه جمعی از اعضای مجلس خبرگان درباره تحولات اخیر و مذاکرات  (۳ نظر)
اختلال در سامانه پیش ثبت نام پایه هفتم  (۳ نظر)
مردم زمان طولانی را برای ماندن در تهران انتخاب نکنند  (۲ نظر)
به‌کارگیری نیرو‌های حق‌التدریس در طرح‌های حامی و تقویت مدارس  (۲ نظر)
ایران از جام جهانی ۲۰۲۶ کنار رفت  (۱ نظر)
فرماندهی ندسا خطاب به آمریکا: جهنم را تجربه خواهید کرد  (۱ نظر)
تجهیزات پیشرفته‌ای به ارتش الحاق می‌شود  (۱ نظر)
پرداخت مستقیم یارانه غذا از ترم آینده به دانشجویان  (۱ نظر)
قوه قضائیه، جایگاهی کم‌نظیر برای اصلاح روند امور دارد  (۱ نظر)
بهره‌برداری از پل مهرگان بندرعباس تا یک ماه آینده  (۱ نظر)
سردار کرمی: پاسخ سریع به تجاوز دشمن، طراحی هوشمندانه شهید پاکپور بود  (۱ نظر)
ثبت‌نام مرحله سوم طرح مسکن استیجاری زوج‌های جوان در سه استان  (۱ نظر)
آمادگی دستگاه‌های حاکمیتی برای آیین وداع و تشییع امام شهید انقلاب  (۱ نظر)
کسب نخستین طلای تاریخ کاراته وان ایران توسط کاتارو خوزستانی  (۱ نظر)
امنیت؛ از مولفه‌های مثبت در مسیر توسعه و سرمایه‌گذاری استان کرمان است  (۱ نظر)