پخش زنده
امروز: -
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات و منابع طبیعی وآموزش کشاورزی آذربایجانغربی: برخی گونه از گیاهان خوراکی به سبب برداشت های غیراصولی در آستانه انقراض قرار گرفته اند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز آذربایجان غربی، دشتها و دامنه کوههای آذربایجان غربی در بهار، رویشگاه گیاهانی است که هم خوراکی هستند و هم خاصیت دارویی دارند؛ این گیاهان از پیچک و کنگر گرفته تا ریواس و بسیاری از گونههای دیگر سفره های مردم استان را رنگین میکنند.
مهناز حیدری ریکان عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات ومنابع طبیعی وآموزش کشاورزی آذربایجانغربی گفت: آذربایجان غربی به علت قرار گرفتن در مسیر رویشگاههای اروپایی، مدیترانهای و قفقازی رویشگاه ۱۵۰ گونه انحصاری و نادر است و اکثر این گونهها به علت تغییرات آب و هوایی سالهای اخیر، تخریب رویشگاهها و عوامل دیگر در معرض انقراض هستند، اظهار کرد: بررسی های اخیر نشان می دهد که حدود ۲۰ گونه از گیاهان دارویی استان در معرض انقراض با سرعت بالا هستند.
مسئول هرباریوم مرکز تحقیقات و منابع طبیعی و آموزش کشاورزی اقزود: بر اینکه حفظ و نگهداری ذخایر ژنتیکی گیاهان دارویی و معطر از وظایف مهم ملی است، گفت: افزایش فهرست گیاهان دارویی در حال انقراض یا منقرض شده موجـب نگرانـی محققان در زمینه حفاظت از گیاهان شده است و از آنجا که گیاهان دارویی بـومی هـر کشوری بدلیل محدودیت پراکنش آنها ازآسیب پذیری بالایی در برابر انقراض برخوردارنـد، حفاظـت از آنها نیازمند مطالعات علمی و فعال است.
اکبرزاده کارشناس مسئول بهره برداری اصولی از محصولاتی فرعی جنگل و مراتع اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان با اشاره به اینکه مراتع استان بیش از ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار هکتار است گفت: هر گونه بهرهبرداری از محصولات مرتعی و جنگلی از جمله کنگر، ریواس، مندی، کوراد، لوشه، موسیر، آویشن، انواع قارچهای کوهی و مرتعی، گول آغا، شنگ، بولاغ اوتی، لاله واژگون، غازایاقی و بهره برداران عرفی مطابق با قوانین و مقررات موجود است.
وی افزود: در صورت مشاهده این تخلفات، برداشت، حمل و نقل و یا خرید و فروش غیرمجاز بدون اخذ مجوز لازم برابر مقررات محموله به عنوان کالای قاچاق تلقی شده و به نفع دولت توقیف می شود و متخلفین توسط یگان حفاظت شهرستانها به مراجع قضایی معرفی میشوند. رییس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجانغربی با اشاره به اینکه برای حفظ منابع ژنتیکی گیاهان دارویی و کوهی در استان ۱۰ هزار گونه گیاه دارویی و خوراکی بعد از شناسایی در هرباریوم مرکز تحقیقات و منابع طبیعی و آموزش کشاورزی استان نگهداری میشود گفت: برای بومی سازی این گیاهان تولید کنندگان و کشاورزان می توانند از آموزشها و تحقیقات کارشناسان مرکز تحقیقات و منابع طبیعی و آموزش کشاورزی استان بهره مند شوند. رشد و تکثیر این گیاهان و جایگزین شدن پوشش های گیاهی از بین رفته گاها چند دهه زمان لازم دارد از این رو لازم است تمام مردم در برداشت و استفاده از این گیاهان مسئولیت پذیر عمل کنند.