پخش زنده
امروز: -
سخنگوی صنعت آب گفت: از ابتدای مهرماه ۳۶ هزار حلقه چاه کشاورزی مجاز که اضافه برداشت داشته اند به وسیله پایش مقدار برقی که مصرف میکردند، شناسایی و برق چاه آنها محدود شده است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما، تصور کنید زمین زیر پایتان ناگهان خالی شود و همه چیز فرو بریزد، چه اتفاقی برای شما و هرآنچه اطرافتان است، میافتد؟ اصلا چرا این اتفاق افتاده است؟
اینکه چه اتفاقی برای شما میافتد مشخص نیست، اما پاسخ چرایی این اتفاق، فروچالههایی است که در اثر فرونشست زمین درست شده اند. فرونشستهایی که به علت کاهش ارتفاع سطح زمین در اثر کاهش سطح آبهای زیرزمینی به وجود میآید.
به گفته رضا شهبازی، مدیر مخاطرات زیست محیطی سازمان زمین شناسی، از ۶۰۹ دشت کشور بیش از ۴۰۰ دشت که آبهای زیرزمینی شیرین دارند، دچار فرونشست شده و درحال حاضر نیمی از جمعیت کشور درگیر فرونشست هستند.
مدیر مخاطرات زیست محیطی سازمان زمین شناسی درباره علت این فرونشست میگوید: نبود تعادل در ورودی و خروجی آبهای زیرزمینی و پیشی گرفتن خروجی منابع آب سفرههای زیرزمینی از ورودی به این سفرهها باعث این عدم تعادل شده و در نهایت سطح آبهای زیرزمینی کاهش پیدا کرده است.
شهبازی در ادامه در خصوص برداشت بی رویه از آبخوانهای کشور، میگوید: عمده منابع آب زیرزمینی در بخش کشاورزی استفاده میشود پس بیشترین حوزهای هم که میتواند به ارتقا بهره وری از منابع آب کمک کند همین حوزه کشاورزی است.
بر اساس گزارش مرکز پژوهشهای مجلس، در ایران وابستگی کشاورزی به آبهای زیرزمینی ۶۲.۱ درصد و ۲ برابر کشورهای اروپایی است.
ارتباط بخش کشاورزی و آبهای زیرزمینی به وجود حدود ۸۰۰ هزار حلقه چاه کشاورزی برمی گردد که ۴۰۰ هزار حلقه از آن مجاز و حدود ۴۰۰ هزار حلقه دیگر غیرمجاز است.
براساس قانون توزیع عادلانه آب راه جلوگیری از اضافه برداشت آب از چاههای کشاورزی مجاز، نصب کنتورهای هوشمند روی آنها است و طبق اعلام وزارت نیرو، در حال حاضر از ۴۰۰ هزار حلقه چاه کشاورزی مجاز، فقط ۸۰ تا ۹۰ هزار حلقه از آنها دارای کنتور فعال هستند.
با توجه به آمار و ارقام کنتورهای نصب شده روی چاههای کشاورزی و مقدار برداشت از سفرههای زیرزمینی در این بخش، وزارت نیرو روش جایگزینی را برای مدیریت موجودی آبخوانها در پیش گرفته است، به این صورت که با استفاده از میزان مصرف برق ۲۲۰ هزار حلقه چاه کشاورزی که کنتور برقی دارند؛ مقدار برداشت آب اندازه گیری و در صورت اضافه برداشت برق آنها محدود میشود.
عیسی بزرگ زاده، سخنگوی صنعت آب در درباره جزئیات اجرایی این طرح گفته است: تا کنون برق ۸ هزار حلقه چاه بدمصرف تا آخر امسال تا ۵ کیلووات محدود شده است و برق ۲۸ هزار حلقه چاه پرمصرف نیز تا زمانی که به اداره منابع آب مناطق خود مراجعه کرده و تعهد برداشت بر اساس الگوی مصرف بدهند، به صورت موقت محدود است.