پخش زنده
امروز: -
دبیر ستاد احیای دریاچه ارومیه با بیان اینکه حفر چاههای غیر مجاز یکی از مشکلات اساسی در احیای دریاچه ارومیه است، گفت: اکنون ۷۳ هزار حلقه چاه غیرمجاز حوضه آبریز این دریاچه را احاطه کرده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز مهاباد، محمدصادق معتمدیان این حجم از حفر چاه در اطراف دریاچه ارومیه را بسیار بالا و قابل تامل دانست که در سالهای متمادی و به بهانه توسعه اراضی کشاورزی ایجاد شده و امروز تبعات منفی آن گریبان مردم و دولت را گرفته است.
وی جلوگیری و مسدودسازی چاههای غیرمجاز در حوضه آبریز دریاچه ارومیه را یکی از مهمترین مسئولیتهای ستاد احیا اعلام و اضافه کرد: سئوال مهم در این زمینه این است که این تعداد چاه چگونه و چه زمانی قرار است مسدود شوند؟ در حالی که حتی مسدودسازی یک حلقه چاه با انواع و اقسام مشکلات اداری، حقوقی و اجتماعی و فرهنگی مواجه میشود.
استاندار آذربایجان غربی با تاکید بر اینکه حتی پرکردن یک حلقه چاه در اطراف دریاچه به راحتی اتفاق نمیافتد، یادآور شد: متاسفانه در این زمینه هیچ برنامه راهبردی وجود ندارد و شبانهروز شاهد بهرهبرداری از این چاهها و برداشت آب از آنها هستیم.
وی بهترین راهکار برای اجرای طرحهای مربوط به مسدودسازی چاههای اطراف دریاچه ارومیه را انتقال تصمیمگیریها به نشست سران قوا دانست و اظهار کرد: از آنجایی که در قالب ستاد احیا مصوبات کاربردی در این زمینه اتفاق نیفتاده است، باید در نشست سران قوا و با بالاترین میزان اهرم اجرایی در این رابطه تصمیمگیری شود.
معتمدیان با بیان اینکه استانهای آذربایجان شرقی و غربی کمآب نیستند، مشکل اصلی در زمینه احیای دریاچه ارومیه را مربوط به نوع مدیریت منابع آبی برشمرد و ادامه داد: اینکه در حوضه آبریز این دریاچه محصولات کشاورزی پرآببر کاشته میشود و هنوز این روند ادامه دارد، موجب تعجب است.
به گفته وی در حال حاضر ۵۷ درصد منابع آبی آذربایجان غربی برای سه محصول سیب، یونجه و چغندر مورد استفاده قرار میگیرد که نشاندهنده نبود مدیریت منابع آبی در مصارف کشاورزی است و این رویهها باید به سرعت تغییر یابد.
دبیر ستاد احیای دریاچه ارومیه با اشاره به فراز و نشیب های فعالیت ۱۰ ساله ستاد احیای دریاچه ارومیه، یادآور شد: بر همین اساس دولت سیزدهم به دنبال مدل جدید در این ستاد رفت تا برخلاف گذشته دخالت استانهای اطراف دریاچه در تصمیمگیریها بیشتر شود تا بلکه در اجرای مصوبات تسریع ایجاد شود.
معتمدیان یکی از ایرادات حاصل از نوع و نحوه فعالیت ستاد احیای دریاچه ارومیه را نبود اطلاعرسانی و شفافسازی کامل و مشکلات ناشی از آن اعلام و اضافه کرد: در سالهای گذشته در ساماندهی آبهای مرزی مسائلی وجود داشت و نقدهای غیرمنصفانه را در این رابطه شاهد بودیم که دولت سیزدهم و با تدابیر ریاست جمهوری و معاونت اول بسیاری از این مسایل و مشکلات حل و فصل شد.
وی مجموع برنامههای ستاد احیای دریاچه ارومیه را ۲۶ مورد اعلام کرد و با بیان اینکه قرار است در مرحله اول ۶ میلیون مترمکعب آب تامین و روانه بستر دریاچه شود، گفت: این برنامهها جز با همراهی مردم و مردمیسازی طرحها محقق نمیشود و چون در سال های گذشته در این زمینه غفلتهایی صورت گرفته است، لاجرم امسال و سالهای آینده باید بسیاری از فعالیتها معطوف به مسائل نرمافزاری شود.
استاندار آذربایجان غربی افزیش ۱۴۰ هزار هکتاری اراضی کشاورزی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه در حوزه استحفاظی آذربایجان غربی را نمونهای از نتایج غفلت از مردمیسازی طرحهای احیا دانست و افزود: باید مدیریت درست و منطق مانع از چنین توسعههایی میشدیم.