پخش زنده
امروز: -
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت: زمان به ضرر صهیونیستها و آمریکاییها است و با گذشت زمان مشروعیت و مشکلات اقتصادی آنها بیشتر میشود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ برنامه گفت و گوی ویژه خبری با موضوع «عید فطر خونین در غزه»، با حضور ابوالفضل ظهرهوند، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، و سعدالله زارعی کارشناس غرب آسیا به روی آنتن رفت. متن کامل گفتوگو به شرح زیر است:
سؤال: آقای حسینی با توجه به تشدید حملههای رژیم صهیونیستی در مناطق غزه و فلسطین، تحلیلها و آخرین بازتابهای رسانهای این موضوع و همچنین توافق آتش بس بین حماس و رژیم صهیونیستی، چه بوده است؟
حسینی: جنایتهای رژیم صهیونیستی، همزمان با شروع عید سعید فطر در غزه ادامه دارد و در این حملات دهها فلسطینی شهید شدهاند. رژیم صهیونیستی ۹ امدادگر در جنوب نوار غزه را هم عامدانه مورد هدف قرار داد و به شهادت رساندند. اما در سایه جنایتهای رژیم صهیونیستی، مذاکرات برای ادامه آتش بس در غزه همچنان ادامه دارد. رژیم صهیونیستی به هر حال مجبور است برای آزادی باقی مانده اسرای خودش از دست مقاومت در غزه به این مذاکرات ادامه بدهد. رژیم صهیونیستی درخواست کرده است که حماس یازده اسیر صهیونیست را آزاد کند و در قبال آزادی این یازده اسیر، ۴۰ روز آتش بس تمدید شود و کمکهای غذایی وارد نوار غزه شود. حماس تأکید دارد بر اینکه ۵ اسیر را فقط آزاد کند و در ازای آزادسازی ۵ اسیر به مدت ۵۰ روز دیگر آتش بس تمدید شود و در این مدت رژیم صهیونیستی ضمانت کند و تعهد بدهد که حملات خودش را به نوار غزه متوقف کند و همچنین طرفهای بین المللی تعهد بدهند که رژیم صهیونیستی را ملزم کنند به پایان جنگ.
به هر حال مذاکرات ادامه دارد، حملههای هوایی رژیم صهیونیستی به غزه هم نوعی مذاکرات با آتش است و برای اعمال فشار بر حماس برای اینکه امتیاز بگیرد. حماس اعلام کرده است که با اینگونه حملهها تسلیم نخواهد شد و رژیم صهیونیستی نمیتواند باج گیری کند و حماس به این رژیم امتیاز نخواهد داد. اگر اسرای خودش را بخواهد زنده برگرداند، مجبور است که جنگ را متوقف کند، باید دید که چه اتفاقی خواهد افتاد. در لبنان، اما با توجه به صحبتهای دیشب دبیرکل حزب الله، آقای شیخ نعیم قاسم مبنی بر اینکه زمان برای دولت لبنان و طرفهای بین المللی برای ملزم کردن رژیم صهیونیستی به آتش بس و پایبندی به آتش بس، نامحدود نیست و هر چیزی حد و اندازهای دارد و اینها باید تهدید مقاومت لبنان را جدی بگیرند مبنی بر اینکه رژیم صهیونیستی قادر نخواهد بود که وضعیت موجود یعنی آتش بس یک طرفه را به یک معادله تثبیت شده تبدیل کند.
حزب الله توانایی رویارویی نظامی با رژیم صهیونیستی دارد
رژیم اگر بخواهد این وضعیت ادامه پیدا کند، مقاومت گزینههای دیگری را هم دراختیار دارد. این موضوع امروز در رسانه ارتباط جمعی، در محافل سیاسی و مطبوعاتی لبنان مطرح شد به این معنا که وقتی حزب الله اینگونه قاطعانه و آشکارا تهدید میکند که اگر رژیم صهیونیستی بخواهد به وضعیت موجود یعنی نقض مکرر آتش بس ادامه بدهد، این به این معنا است که حزب الله توانایی رویارویی نظامی با رژیم صهیونیستی دارد و به هر حال اگر این وضعیت بخواهد ادامه پیدا کند، ما احتمال ازسرگیری جنگ را نمیتوانیم به طور کامل لغو کنیم. این احتمال ممکن است وجود داشته باشد به این معنا که اگر صهیونیستها به وضع موجود ادامه بدهد و امریکا بخواهد این را پوشش بدهد، احتمال از سرگیری جنگ وجود دارد و در این صورت حزب الله خودش را قطعاً برای چنین احتمالی آماده کرده است.
سؤال: آقای زارعی، مذاکراتی که برای تبادل اسراء بین حماس و رژیم صهیونیستی در حال انجام است. حماسی که با پیشنهاد میانجیگران برای آزادی ۵ اسیر، ازجمله یک اسیر امریکایی_صهیونیست موافقت کرده است و درخواست رژیم صهیونیستی برای آزادی ۱۰ اسیر زنده و جسد ۱۱ اسیری که دراختیار حماس است. البته موضعی که رژیم صهیونیستی اعلام کرده است، اگر موضع حماس به رژیم صهیونیستی یا اسرائیل نزدیک نشود، فشار نظامی را افزایش خواهد داد. این بهانه جوییهای رژیم صهیونیستی در فواصل مختلف در این میانه بابت چه است؟
زارعی: تقریباً نزدیک به ۱۸ ماه از جنگ غزه میگذرد. یعنی پانزدهم فروردین که برسد، جنگ غزه وارد نوزدهمین ماه خودش میشود. این به چه معنا است و چرا اسرائیلیها بعد از ۱۹ ماه جنگ به طور مکرر دارند توافقها را نقض میکنند و هر قانون و قاعدهای را برای تحقق آن چیزی که میخواهند را زیر پا میگذارند؟ شما میدانید که روزه در ادیان مختلف آمده است و مخصوص اسلام نیست. همانطور که در قرآن کریم هم اشاره میفرمایند که روزه را برای امتهای قبل از شما هم مقرر کردهایم، روزه یک امر معنوی مورد احترام در ادیان و ملل مختلف است. اما میبینید که در ماه مبارک رمضان و در ایام روزه مسلمان ها، اسرائیلیها این رسوایی را در نزد ملل مؤمن دنیا که به هر دینی مؤمن هستند، میخرد و این جنایتها را دارد ادامه میدهد و کارشکنی میکند.
یک سؤال اینجا مطرح است که چرا این مسئله وجود دارد. دلیل واضح و روشن اش این است که اسرائیلیها بعد از ۱۸ ماه هنوز دارند میجنگند برای چیزی که روز اول اعلام کردند که به زودی آن را به دست بیاورند و موفق نشدهاند. آن هم علیه یک نقطه کوچکی که بارها این نقطه را بمباران کردند و متجاوز از ۵۰ هزار نفر را به شهادت رساندند و دائماً اینجا را مورد حمله قرار دادهاند، حمله زمینی، هوایی و دریایی، به وسیله بمبهای عجیبی که غربیها و بخصوص امریکاییها به اسرائیل هدیه کردند برای اینکه بتوانند بر ملت فلسطین و مقاومت فلسطینیها غلبه کنند. اما موفق نشده است و دوباره دارد میجنگد و نقض عهد میکند که هر نقض عهدی اسرائیل را معرض افکار عمومی در موضع ضعیفتر قرار میدهد.
چون کسی قاعدهای را نقض میکند که از طریق آن قاعده نمیتواند به چیزی که میخواهد برسد و قواعد و ضوابط و اصول مورد پذیرش ملت ها، کمکی به او در رفع مسئله نمیکند. میآید و دست به جنایت و دست به اقدامهای اینچنینی میزند. حالا اینجا یک مسئلهای مطرح است، آیا اسرائیلیها واقعاً از طریق این اقدام ها، از طریق این نقض عهدها، میتوانند به اهداف خودشان برسند. پاسخ این مسئله را مقاومت فلسطین و مقاومت یمن در همین یکی دو روزه دادهاند.
الان مقاومت فلسطین در حال آماده سازی برای مرحله جدیدی از جنگ است و حماس رسماً اعلام کرد که ما وارد مرحله جدیدی از جنگ میشویم. معنای این موضوع آن است که حماس توانایی و آمادگی این کار را دارد و اسرائیلیها در شرایطی که درنظر افکار عمومی به شدت زیر سؤال هستند، حالا باید به جنگ با حماس ادامه بدهند. یا حزب الله لبنان در بیانات دبیرکل حزب الله اعلام کرد که ما این وضعیت فعلی را که اسرائیلیها یک طرفه آتش بس را نقض کنند و طرفهای بین المللی هم تماشاچی باشند را نمیتوانیم تحمل کنیم. این دو علامت را شما اگر کنار این نقض عهدهای بگذارید، میبینید اسرائیل واقعاً دارد با آتش بازی میکند و ممکن است صحنه جدیدی از جنگ با محوریت فلسطینیها و لبنانیها و با کمک بقیه دو مرتبه آغاز شود.
سؤال: آقای ظهره وند، برگردم به صحبتهای امروز نتانیاهو که اشاره کرده است برای توافق نهایی آتش بس باید حماس خلع سلاح شود، غزه را ترک کند، طرح کوچ اجباری ترامپ اجرا شود و برگردند به سمت دیگری که خلیل الحی اشاره کرده است آنچه که مورد تأکید است یعنی کوچاندن و آواره کردن فلسطینیها به طور کامل مردود است و سلاح مقاومت تا زمان ادامه اشغال خط قرمز آنها است. این اصرار نتانیاهو مبنی بر خطوط قرمز حماس با چه هدفهایی دارد صورت میگیرد برای اینکه یک پیش شرطهایی را در موضوع آتش بس انجام بدهد؟
ظهره وند: همانطور که آقای دکتر زارعی هم اشاره کردند، ۱۹ ماه از این بحران میگذرد و میبینیم که نتانیاهو و رژیم صهیونیستی کوچکترین دستاوردی نداشت، جز آن حیثیت نداشته اش را که هفتاد سال مظلومیت سازی، آن را از دست داده است. خیلیها متوجه نبودند، جدا میکردند مسئله رفتار رژیم صهیونیستی را از آنچه که هنجارهای پذیرفته شده بین المللی و حقوق بین المللی و سازمانهای بین المللی بوده و است. اما امروز میبینیم که کل این هنجارها پاشیده است و حتی ما شاهد هستیم که امروز وقتی بحث میشود از جهان عرب، جهان عربی در کار نیست، یعنی دول عربی کاملاً تحت امر امریکا و رژیم صهیونیستی و هماهنگ دارند کار میکنند. از این فرصت استفاده میکنم، بحثی را مطرح کردند که بین تحولات دو ماه اخیر ناظر بر تضعیف ایران بوده است. درحالی که نشان میدهد که نه، ایران نه تضعیف که نشده است بلکه با ایستادگی و مقاومت دارد این ماهیت را بیش از پیش برملا میکند.
فراموش نکنیم نتانیاهو موجودیت خودش را اساساً به این استراتژی گره زده است و با روی کار آمدن ترامپ این مسئله خیلی جدیتر هم شده است. یعنی همانطور که نتانیاهو دارد بازی صفر و یک را انجام میدهد، ترامپ هم همین وضعیت را دارد. یعنی بازی صفر و یک است با بلوفی هم که دارد میزند با طرفهای درگیر خودش، تلاش میکند که این بازی از دست داده را دوباره به دست بگیرد. یعنی مسئله مهم این است که ما هم نتانیاهو هم ترامپ و کلاً ایالات متحده و ایستگاه اطلاعاتی و عملیاتی امریکا در منطقه یعنی رژیم صهیونیستی را باید در پازل ژئوپلتیکی ببینیم که عملاً درحال فروپاشی است و اینها ناگزیر هستند که بازی را صفر و یک به جلو ببرند.
از طرف دیگر مقاومت هم دارد نشان میدهد که ایران به واقع و به حق توانسته است مسئله مقاومت، فرهنگ مقاومت را پشتیبانی کند و امروز نشان بدهد که ابرقدرت منطقهای و حتی جهانی در حوزه ظرفیت هنجارها، کماکان ایران است و این ایران است و حوزه مقاومت است، اکثر اینها شیعه هستند. اندیشه و تفکر شیعه است که با فرهنگ حسینی ایستادگی را بهترین راه حل میداند در مقابل سلطه طلبی امریکا، غرب و رژیم صهیونیستی.
سؤال: آقای زارعی، اشاره حضرتعالی مبنی بر عدم کسب دستاوردها و رسیدن به اهدافی که رژیم صهیونیستی در ۱۹ ماه پیش برای خودش متصور شده بود و البته آنچه که در عرصه میدان ما شاهد هستیم، اگر برگردیم به توافق آتش بس در غزه میبینیم که در مراحل مختلف این تبادلها به خوبی داشت صورت میگرفت و این مراحل داشت به خوبی جلو میرفت. اما به یکباره رژیم صهیونیستی از ورود به مرحله جدید یعنی مرحله دوم خودداری میکند و ما تشدید حملات را در غزه و مناطق مختلف فلسطین شاهد هستیم، چرا؟
زارعی: ببینید در مورد اینکه اسرائیلیها اساساً از اول روی آتش بس توجه داشتند و آتش بس را به نفع خودشان ارزیابی میکردند، ما وقتی که هم مواضع و هم رفتار اسرائیلیها را مورد مطالعه قرار میدهیم، میبینیم اینطور نیست. یعنی هر باری که اسرائیلیها آمدهاند و به آتش بس تن دادهاند، این تن دادن با یک نوعی کراهت همراه بوده است، یعنی در واقع در برابر یک فشار و یک وضعیت و یک موقعیت تسلیم شدهاند و آن را به طور موقت پذیرفتهاند و در عین حال تلاش کردهاند که در یک فاصله زمانی کوتاه موضوع را برگردانند به نقطه قبل، یعنی نقطه جنگ. یعنی یک مرحله را اینها مدیریت کنند، عبور کنند و به مرحله جنگ برسند. در مورد آتش بس دوم که این آتش بس از حدود دو ماه پیش تقریباً شروع شد و به مدت ۴۲ روز هم ادامه داشت، البته توأم با نقضهایی از سوی رژیم صهیونیستی همین مسئله وجود داشت. یعنی اسرائیلیها وقتی که وارد مذاکرات شدند، اساساً در داخل جامعه خودشان دچار سؤال بودند که پس چرا شما جنگیدید و آن زمان ۱۶ ماه بود، چرا شما ۱۶ ماه جنگیدید و حالا دارید تن به مذاکره برای آزادی اسراء میدهید؛ و دارید با همین حماسی مذاکره میکنید که شعار نابودی اش را دادهاید و دارید با حماسی مذاکره میکنید که مدعی بودهاید که غزه دیگر نباید توسط حماس اداره شود و شما دارید مسائل غزه را با حماس مذاکره میکنید.
یعنی هم مقاومت را پذیرفتهاید و هم دولت حماس را پذیرفتهاید، این بلوا در داخل خود اینها بود. بعد که مقطع اول ۴۲ روز تمام شد، اسرائیلیها آمدند و دبه کردند. چون در مرحله دوم، اسرائیلیها باید کاملاً نوار غزه را ترک میکردند. یعنی هم محور فیلادلفیا در جنوب، هم محور نثاری در وسط غزه، اینها باید این منطقه را ترک میکردند و تعهد میکردند که دیگر نه از طریق هوا و نه از طریق زمین تهدیدی را متوجه غزه نکنند. ضمنا اجازه دهند که این هفت گذرگاه غزه که محل ورود کالا و عبور و مرور مجروحین و کارگران بود باز بشود یعنی در واقع عادی سازی شود. وضعیت غزه چیزی بود که برای اسرائیلیها قابل تحمل نبود و همانطوری که مخالفان نتانیاهو در داخل اسرائیل هم اعلام کردند موقعیت نتانیاهو در وضعیت خطر قرار گرفت و هر آن بیم آن میرفت که با اجرای مرحله دوم یک شورش عمدهای از سوی اپوزیسیون علیه نتانیاهو و دولت او صورت بگیرد و دولت سقوط کند کما این که بعضی از اعضای دولت اصلاً اعلام کردند که اگر چنان چه جنگ دو مرتبه از سر گرفت نشود ما کابینه را سرنگون میکنیم؛ بنابراین واضح بود که اسرائیلیها نمیتوانند با خیال آسوده به این وضعیت تن بدهند.
جنگ را اینها آغاز کردند در مرحله دوم با این وضعیت که حالا دیگر مشروعیت قبل را هم ندارند یعنی در مرحله قبل اسرائیلیها مدعی بودند که ما در واکنش به ۷ اکتبر عملیات کردیم خوب حالا به هرحال ۷ اکتبر هرچی بود رسید به آتش بس و طرفهای بین المللی و منطقهای هم پای این را امضا کردند دیگر مشروعیت قبل از بین میرود برای جنگ و اسرائیل در وضعیت عدم مشکلات حالا باید جنگی را ادامه بدهد که حماس میگوید من خودم را برای مرحله دوم جنگ آماده کردم و منابع اسرائیلی هم میگویند که حماس توانسته از نظر نیروی انسانی و از نظر تسلیحات خودش را بازسازی بکند حالا با این حماس دو مرتبه میخواهد جنگی را آغاز کند بنابراین این وضعیتی نیست که برای اسرائیلیها وضعیت قابل قبول و موجهی باشد و من میخواهم بگویم که الان وضیعت در غزه وضیعت دو سر باخت برای نتانیاهو است یعنی هم اگر جنگ را متوقف کند خوب حماس سرجای خودش محفوظ است.
سوال: اگر ادامه بدهد با یک توان و با نیروی جدیدی از مقاومت مواجه خواهد شد؟
زارعی: بله، اگر هم ادامه دهد با ضعف مشروعیت و با نیروی جدیدی از مقاومت مواجه میشود که اداره چنین جنگی برای نتانیاهو آسان نیست.
سوال: آقای دکتر ظهره وند زمانی که آتش بس غزه اتفاق افتاد بین حماس و رژیم صهیونیستی من خاطرم هست که نکته و نقطه مشترک تحلیل کارشناسان این بود که پیش بینی میشود عدم تعهد رژیم صهیونیستی به این توافق برای ورود به مرحله دوم حالا با تفاصیلی که جناب آقای دکتر زارعی به آن اشاره کردند چرا نتانیاهو دنبال جنگ افروزی و ادامه این جنگ در منطقه غزه است؟
ظهره وند: ببینید مسیر را آقای نتانیاهو جلو برده که رقبای او اگر بیایند روی کار امکان ادامه آن را ندارند، یعنی چارچوب کار را نتانیاهو بر این مبنا بسته ضمن این که مسئلهای که الان میبینیم شرایط رژیم صهیونیستی در سوریه را هم باید مورد نظر قرار بدهیم دیگر، یعنی الان استراتژی را در چارچوب آن رویای صهیونیستی اینها دارند گستردهتر میبینند کوریدور داود را الان راه انداختند از جنوب تا برسد به فرات و الان روی صورت بندی در صحنه سوریه هم دارد کار میکند. نکته بعدی اش این است که بیشترین فشاری که در داخل رژیم روی نتانیاهو بود موضوع گروگانها بود که الان از اون تعداد گفته میشود شاید ۱۵ تا بیشتر زنده نمانده باشند، بنابراین این با هر ترفندی که بود فشارها را از سر گذرانده و بنابراین یک مقدر آن فشاری که اول بود الان رویش نیست.
بحث رژیم صهیونیستی، بحث استراتژی جهانی صهیونیستم هست و استراتژی ایالت متحده یعنی من میخواهم بگویم که آن چه در غزه دارد اتفاق میفتد یا در غرب آسیا و کلان تحولات منطقه ما این را باید در آن راهبردهایی ببینیم که صهیونیستها در واشنگتن دارند طراحی و اجرا میکنند، آدرس غلط نباید بگیریم یعنی اینها همه با هم هماهنگ هستند در آن فاصلهای که آتش بس دور دوم عملیاتی شده و حالا به کرات هم نقض کرده، در رابطه با لبنان هم همین جور است دیروز دیدم ضاحیه را باز چند نقطه را اینها عملیات داشتند و دارند و شرایط دولت فعلی لبنان را هم پیچیده کردند در این شرایط ما میبینیم که بمبهای یازده تنی را آقای ترامپ تحویل نتانیاهو که میدهد بحث از جا به جایی در واقع جمعیت غزه به بیرون از غزه دارند.
این حالا بسیار جدی است برای آن ها. حالا از جاهای مختلف گذشتند رسیدند به سومالی و اریتره که میتوانند در اینجا اینها را مستقر بکنند یعنی توی این استراتژی قطعا باید غزه تخلیه بشود این است که پیچیده کرده ماجرا را. حالا حرکت یمن را میبینیم که چقدر هم ایثار گرایانه و هم تعیین کننده بوده در متوقف کردن این روند. حالا طرحهای دیگری را هم روی دست دارند تحولات ترکیه را هم ما نباید بی ارتباط ببینیم با استراتژی منطقهای امریکا و آقای نتانیاهو. شرایط، شرایط بسیار حساسی است و باید این را ما در یک بسته منطقهای و کلانتر ببینیم صرف غزه نیست، غزه که الان خودشان هم دارند میگویند واقعا جای زیست نیست حالا نکته جالبتر سکوت دولتهای عربی است یا همکاری پنهان آنها با همین استراتژی. این هم نکته بسیار مهمی است یعنی الان کلی دارند فشار میآورند روی خود مصر که مصر را دارند متقائد بکنند به نوعی در پذیرش این جا به جایی که تا الان مقاومت کرده ولی علائمی میرسد که دارند باز هم این مسیر را قویاً دنبال میکنند.
سوال: آقای دکتر زارعی، آقای ظهره وند به یمن اشاره کردند امروز نیانیاهو از امریکا تشکر کرده و گفته که امریکا هر جایی که رژیم صهیونیستی ورود پیدا کرده بدون قید و شرط پشتیبان بوده من برگردم به موضوع این که آیا حالا حملاتی که صورت میگیرد و موضوعاتی که ما در یمن میبینیم تجاوزاتی که به یمن میشود، میتواند بر نیت و بر مسیر یمنیها در حمایت از غزه تأثیری بگذارد؟
زارعی: من این جا میخواهم بحث را در فاز منطقهای مورد توجه قرار بدهم، این که آمریکاییها و رژیم صهیونیستی دارند تلاشهایی صورت میدهند که یک صورت بندی جدیدی از جغرافیای منطقه ارائه بدهند، این تلاش وجود دارد، طرح وجود دارد اعلام هم شده هم به شکلی از سوی امریکاییها هم به گونهای از سوی اسرائیلی ها. این هست، اما یک سوال وجود دارد که تا چقدر این موضوع تا الان که ما در دهم فروردین هستیم چقدر جلو رفته این، در حوزه عربی چقدر جلو رفته، هماهنگیهای بین العربی که باید صورت میگرفته چقدر صورت گرفته واقعا، نه در ادعاها و در مسائل.
من با توجه به جستجویی که در این زمینه دارم میگویم هیچ پیشرفتی نداشته در حوزه عربی و اینها نتوانستند با وجود این که کشورهای عربی ماهیتشان همان طوری که آقای دکتر اشاره فرمودند یه ماهیت وابستهای ست، اما با همه این حرفها جوی خون و خط خون غزه اونقدر در منطقه عربی و اسلامی تأثیر گذاشته که اینها نتوانستند در حوزه عربی اسلامی یک قدم جلو بیایند و این مسئله را به این نقطه برسانند. همین الان موضع مصریها یه چیزیست موضع اسرائیل یه چیزی دیگری است. موضع سعودیها هم همین جور هست اینها با هم متفاوت هست این نشاندنده این هست اینها با همدیگر متفاوت است.
این نشان دهنده این است که که عبور از این مرحله برای اسرائیلیها و برای امریکاییها کاری بسیاری دشوار هست و شما منطقه را نگاه کنید، منطقه قبل از هفت اکتبر به شدت ضد امریکایی و ضد اسرائیلی بود و به دلیل شدت ضد اسرائیلی طرح ابراهیم دو سال قبل از ماجرای ۷ اکتبر متوقف شده بود و نتوانست جلو برود بعد که ۷ اکتبر پیش آمد یک روحیه دمیده شد بعد که جنگ غزه پیش آمد یک وضعیت انفجار آمیزی در در منطقه ما ایجاد کرد که هیچ دولتی نتواند برگردد سر قرارهای قبل از ۷ اکتبر و اینها این یک شکست هست برای امریکاییها و برای رژیم و نمیتوانند این را هماهنگ کنند.
از آن طرف هم جبهه مقاومتی وجود دارد یک جبهه مقاومت به هم پیوسته در منطقه دارای استراتژی واحد، روحیه واحد، تحلیل واحد این را توی صحنه دارند کار میکنند الان یک مرحله فطرت و گذاری پیش آمد در این چار ماه اخیر، از حدود مثلا آذر ماه به این طرف یک دوره گذاری در منطقه مقاومت پیش آمد. حالا این گذار تمام شده و موضع جمهوری اسلامی الان یک موضع تهاجمی تر، موضع حزب الله لبنان یک موضع تهاجمی تر، موضع فلسطینیها تهاجمیتر شده از آن طرف موضع یمن با اقتدار تمام ایستاده دارد شلیک میکند همین امروز موشک یمنی به سمت تلاویو شلیک شده در شرایطی که امریکاییها مرتب در این هفته اخیر یمن را مورد تهاجم قرار دادند و تعدادی را به شهادت رساندند، اما صحنه عوض نشده؛ بنابراین در جبهه مقاومت این ایستادگی و استقامت و این عزم برای به هم زدن نقشهای رژیم و امریکاییها وجود دارد و فعال هست، از آن طرف جبهه قبلی متصل امریکایی یعنی حوزه عربی که حوزه سازش ما به آنها میگوییم، اینها در این وضعیت انفعال هستند و از یک طرف دیگر موج خون غزه باعث شده که همینها هم در یک فضای مخالفتی قرار بگیرند.
الان ارتش مصر در صحرای سینا جولان میدهد و برای خودش موقعیت ایجاد میکند و حوزه عربی به شدت نسبت به طرحهای کوچاندن حساس است، نسبت به این که اسرائیل بخواهد تسلط بر کرانه پیدا کند یا بخوهاد تسلط بر قدس پیدا کند یا تسلط بر غزه به شدت اینها حساس هستند و اینها مهم است. بله ما توقع مان از حوزه عربی و اسلامی خیلی بیش از این هاست، توان حوزه عربی اسلامی برای مقابله با این طرحهای خائنانه خیلی بالاتر از این حرفها هست، اما در هر حال همین مقداری هم که اینها در فضای سیاسی تبلیغی دارند مخالفت میکنند، مقاومت میکنند این برای جبهه مقاومت یک امر مغتنمی هست و البته ما باید تلاش کنیم که این فضا را هر چی بیشتر به سمت موجهای انقلابیتر و مسئولانهتر حرکت بدهیم تا بتوانیم منطقه را از شر این طرحها خلاص کنیم.
سوال: دو محوری که آقای دکتر اشاره کردند یکی حملات مکرر آمریکایی به یمن را من میخواهم بدانم که چه قدر تاثیر گذار است بر توانمندیها و تواناییهای انصار الله در یمن. آیا تاثیر میگذارد یا نمیگذارد از طرفی دیگر حملات موشکلی و پهبادی یمنیها نسبت به اراضی اشغالی و تلاویو که این حملات موشکی چه قدر تاثیرگذار است در میدان غزه در میدان فلسطین و در میدان مقاومت؟
زارعی: ببینید وقت ما صحبت میکنیم از این که امریکا و رژیم صهیونیستی بازی را صفر و یک دارند جلو میبرند در واقع به نوعی دارند قمار میکنند و به عبارت دیگر اینها زمان مهمترین مولفه است برایشان. هر چه زمان جلو برود و اینها نتوانند دستاوردشان را کامل بکنند و یا به هدف فرضی شان برسند یعنی میروند به سمت صفر. الان مهمترین مسئله برای هم امریکا هم برای رژیم صهیونیستی زمان است که آیا میتواند در این زمان محدودی که الان پیش رو دارد و فشارهایی که از جنبه اقتصادی از جنبه بین المللی و مشروعیتی با آن مواجه هست، میتواند به آن چیزی که میخواهد برسد یا نه و مقاومت امروز مهمترین مولفه برایش یک زمان است و دوم هماهنگی است.
این نکته که شما اشاره کردید در موضوع یمن خوب یمن همیجوری ظرفیت محدودیست، اما دارد موثر کار میکند نشان داد جای نقطه استراتژیکی قرار گرفته حتی اخباری رسید به این که یکی از ناوگانهای دریاییهای امریکا را زده که صدایش را در نیاوردند و هنوز هم بیرون نیامده اخبار و جزییاتش و این خیلی به آمریکایی فشار آورد و وقتی ما این را نگاه میکنیم و تهدیدی که دیدم انصارالله نسبت به امارات و قطر داشتند این کل معادلات را به هم میزند. یعنی میتوانند خیلی راحت بر علیه عربستان یا قطر و یا امارات اقدام بکنند. کل معادلات پاشیده و این خیلی فشار آورده روی امریکاییها یعنی یک بازی پیچیدهای است و به همین خاطر هم میبینم خیلی آقای ترامپ علاقه دارد به این که با ایران مذاکره کند، مذاکره با ایران بزرگترین مولفه برای زمان است که میتواند در آن هماهنگی احتمالی که میتواند پیش بیاید یک مقداری تاخیر ایجاد کند یا تحولاتی که در ترکیه داریم میبینیم.
امروز در خود امریکا دوباره اعتراضات شروع شده، در سطح اروپا اعتراضات شروع شده، دنیا دنیای کچیکی شده در فضای مجازی و دارند میبینند همه. اینها همه اش فشار دارد میآورد و پایههای مشروعیت سیاستهای آنها را زیر سوال برده و به همین خاطر است که اینها را وقتی ما میگذاریم تحولات اروپا را من کنار این اضافه میکنم اتفاقات اوکراین را دارم میبینم خیلی اوضاع پیچیدهای است. در این شرایط پیچیده این کاموا به دور پای گربهای پیچیده به نام غرب. مقاومت دارد کار خودش میکند یعنی اگر همین امروز با همین ظرفیتی که حزب الله دارد، وارد عملیات شود خیلی معادلات تغییر میکند رژیم صهیونیستی کاملا صفر و یک دارد بازی میکند. یعنی کافی است که یک تعداد موشک داخل تلاویو و دو تا شهر کلیدی اش بخورد من فکر نمیکنم اینها بتوانند دوام بیاورند یا امریکاییها استراتژی شان دریا پایه هست مشکلشان این است که هواپیما را کجا بنشانند و پایگاه هایشان گفتند دیگر از قطر و عربستان و امارات نمیخواهیم بیاییم، مثلا فرض کن جای دیگری داریم از اقیانوس هند میآییم ولی خوب اینها جایشان مشخص است بازی شان خیلی حساس است و در نتیجه هم از بلوف استفاده میکنند هم از زمان استفاده میکنند. همین مذاکرات آتش بس در غزه هم اینها پایبند نیستند به آن میخواهند زمان بخرند.
تنها عملیات سنگینی که میتوانند انجام دهند برعلیه حماس و کلا غزه دست بردن به کشتار سراسری است که این به هم میریزد دنیا را و این هم آخرین تیر خلاص خودشان است؛ بنابراین میخواهم بگویم که وضع خوبی ندارد نه امریکا و نه رژیم صهیونیستی. ما باید هوشیار باشیم، هوشیاری حوزه مقاومت به نظر میتواند بسیار تعیین کننده و خنثی کننده ترفندهای آمریکا و رژیم صهیونیستی باشد.
سوال: من میخواهم بروم سراغ سوریه و لبنان، اما یک نکتهای حالا در توانمندیهای موشکی یمن ما میبینیم که با وجود ناو گروه امریکایی در دریای سرخ و حملات مکرر وگسترده علیه یمنیها و آن چند لایه بودن پدافندی رژیم صهیونیستی موشکهای یمن این لایهها را رد میکنند و نفوذ میکنند و اصابت میکنند به اراضی اشغالی و الان مورد تاکید بود حالا در آخرین خبرهای تلاویو مختصری هم راجع این توان مندیهای موشکی صحبت کنید.
زارعی: ببینید در این صحنه دو سه نکته امریکاییها را آزار میدهد. یک نکته این هست که یک کشوری به نام یمن با اقتصاد بسیار محدود با یک وضعیتی که در دنیا روابط دیپلماتیک ندارد، یمن تقریبا به جز با ایران روابط اینها در سطح دنیا با دولتها ندارند و خوب یک نه سال هم جنگ را اینها سپری کردند یعنی نه سال مستقیما درگیر جنگ هر روزه بودند. اینها بخواهند یک ابر قدرتی که قدرتش به تعبیر درست جناب آقای دکتر ظهره وند دریا پایه هست اینها بتوانند این قدرت را تضعیف کنند، تهدید کنند، مورد حمله قرار بدهند این که یمنیها بتوانند به ناو هواپیما بر حمله کنند جالب است که پنتاگون اعلام کرد که یمنیها پنج بار به ناو هواپیما بر ما حمله کردند که خوب ناو هواپیما بر مهمترین خصوصیتش این است که ابهت نظامی امریکا را به تصویر میکشد و این ابهت مورد حمله قرار گرفته این یک نکته هست.
نکته دیگر این هست که این سوال وجود دارد خوب یمنیهایی که میتوانند موشک هایشان را به تعبیر شما از چهار لایه پدافندی دفاعی عبور بدهند و به تلاویو برسند اگر بنا باشد که یک چنین روندی را ایران در پیش بگیرد تکلیف آنها چی میشود، قدرت نظامی ایران با قدرت نظامی یمن اصلا قابل قیاس نیست یعنی هزار به یک حداقل هست. یعنی ایران هزار برابر قدرتمندتر است. خوب، با این میخواهند چه کار کنند؟ و نکته سوم این است که یمنیها دارند یک مقاومت و دفاع و تهاجم مشروع انجام میدهند، یمنیها میگویند که اسرائیل جنگ را متوقف کند، ما هم شلیکها را متوقف میکنیم و هم کنترل بر روی دریای سرخ را برمیداریم حرف منطقی است و دنیا از این حرف پشتیبانی میکند. در کف خیابانهای آمریکا از این منطق حمایت میشود.
در این شرایط که جنگ مشروعیت به نفع یمنیهاست، حالا آمریکاییها دارند به یمن حمله میکنند به زن و مرد و بچه دارند حمله ور میشوند اینجا موقعیت آمریکا در معرض خطر قرار میگیرد، الان آمریکاییها چرا صحبت از جزیره دیگوگارسیا در اقیانوس هند میکنند؟ مگر اینها در همین جنوب یمن در جزیرهای خاص پایگاه هوایی ندارند؟ مگر در بحرین بزرگترین پایگاه را ندارند؟ در قطر و کشورهای اطراف مسقط هم پایگاه ندارند؟ دارند، اما چرا از دیگوگارسیا صحبت میکنند؟ به خاطر اینکه نمیخواهند موقعیت این مکانها را در منطقه اطراف یمن و ایران به خطر بیندازند ولی این هم یک اقدام احمقانه است، زیرا وقتی به فرض که این اتفاق بیفتد، به نظر من نخواهد افتاد که آمریکاییها از دیگوگارسیا بخواهند به نقطهای در منطقه ما حمله کنند اگر این کار را بکنند، خوب برای ما چه تفاوتی میکند که موشک شلیک شده از شرق اقیانوس هند شلیک شود یا از غرب اقیانوس هند، یا از جنوب یا شمال.
سوال: اقامه نماز عید فطر در شرایطی که غزه و فلسطین زیر آماج حملات وحشیانه رژیم صهیونیستی چگونه معنا پیدا میکند و ارتباط پیدا میکند؟
ظهره وند: ظرف هویتی است زمین، یعنی وقتی زمین است فلسطین است وقتی شما ظرف را گرفتید مظروف نمیتواند بماند که و اینها به همین خاطر آمدند متمرکز روی ویران سازی و وحشیگری که علیه این ۳۶۰ کیلومتر مربع. ۷۰ سال است که راجع به همین ظرف دارند کار میکنند. هفتم اکتبر مسئلهای است که تقریباً داشت به فراموشی سپرده میشد را دوباره احیاء کرد. یعنی یکبار مضروف را یادآوری میکند در بستر این ظرف و بعد اینها متمرکز میشوند روی ظرف و میبینیم این مظروف میایستد و مقاومت میکند، در اینجا اقامه نماز میکند و میگوید ما در هر شرایطی هستیم و خواهیم بود و اینجا را ترک نمیکنیم. در نتیجه اینها یک رابطه معنی دار و دوطرفه است در بحث هویت و موجودیت فلسطین و مسئله فلسطینی ها.
سؤال: آقای ظهره وند، ما میبینیم که رژیم صهیونیستی نقض مکرر آتش بس در لبنان دارد و همین تازهترین آن منطقه الحدث بود که دو سه روز گذشته در روز جهانی قدس در جمعه این اتفاق افتاد. این موضوع را با چه هدفی رژیم صهیونیستی در لبنان دنبال میکند. آیا میخواهد دوباره برگردد به شرایط جنگی و این عرصه میدان در این تحولات؟
ظهره وند: به نظر من لبنان همواره برای آنها یک نقطه استراتژیکی بوده و است و خویشتنداری حزب الله بسیار معنادار و راهبردی بود. یعنی تغییری در ظرفیت حزب الله ایجاد نشده است، اما میبینیم که آتش بس با دولت لبنان امضاء میشود و حزب الله هم بعنوان بخشی از جامعه لبنان و دولت لبنان خویشتنداری میکند و سکوت اختیار میکند و فشار را تحمل میکند. تا آنجایی پیش میروند که بحث از خلع سلاح حزب الله به میان میآید. اما امروز میبینیم که دولت لبنان کاملاً منفعل است و میداند که با ارتش لبنان موجودیتی نخواهد داشت و امروز یکپارچه مردم لبنان متوجه شدهاند و به حزب الله و تواناییهای حزب الله دارند روی میآورند و برای حفظ همین ظرف و موجودیت و متوقف کردن توسعه طلبی رژیم صهیونیستی.
سؤال: آقای زارعی، دیروز شیخ نعیم قاسم با یک بیان قاطع و بسیار رسمی، اعلام کرد که اگر رژیم صهیونیستی به دنبال هرگونه معادله جدیدی است با استفاده از فشار سیاسی و فشار میدان، حزب الله لبنان هرگز این معادله جدید را نخواهد پذیرفت. تحلیل شما از مهمترین رأسهای سخنرانی شیخ نعیم قاسم که به مناسب روز جهانی قدس که اشارهای به توافق آتش بس داشت و البته روز قدس و موضوع این معادله جدید؟
زارعی: صحبتهای آقای نعیم قاسم دیروز واقعاً یک ابتکار بود. یعنی یک برآورد جدیدی را مطرح کرد. درخصوص عملکرد رژیم صهیونیستی، ببینید اسرائیلیها مدعی هستند که ما بازدارندگی شکسته شده بعد از هفتم اکتبر را در جریان جنگ غزه و جنگ لبنان برگرداندهایم و الان اسرائیل در وضعیت بازدارندگی است. اگر اسرائیل در وضعیت بازدارندگی است، چرا دارد جنگ را غزه ادامه میدهد، خود ادامه این جنگ نشانه این است که بازدارندگی تغییری نکرده است و اسرائیل در وضعیت بازدارنده قرار ندارد. کما اینکه در مورد لبنان هم همین مسئله است. حساسیت رژیم در جریان اقدامی که طی حدود یک هفته قبل از سمت خاک لبنان به سمت منطقهای در شمال فلسطین اشغالی صورت گرفت، به شدت وحشت کرد. بخاطر اینکه این شلیک نشان داد که مسئله اسرائیل با لبنان تمام نشده است، علی رغم فجایعی که ایجاد کرده است. رژیم بزرگترین شکست شان در این جنگ، جنگ لبنان و جنگ غزه، شکست در احیاء و بازدارندگی بوده است. این خیلی برای آنها دردآور است که ۱۸ ماه جنگیده است ولی هنوز نتوانسته است معادله شکست شده بازدارندگی را احیاء کند.