پخش زنده
امروز: -
والی هرات با قدردانی از نقش جمهوری اسلامی ایران در میزبانی از مهاجران افغانستانی، بر ضرورت تقویت روابط دوجانبه تاکید کرد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز خراسان رضوی،مولوی احمد اسلامجار دیشب در نشست هم اندیشی فعالان اقتصادی با تجار و مدیران ولایت هرات در محل اتاق بازرگانی مشهد با اشاره به بیش از چهار دهه میزبانی ملت و دولت ایران از مهاجران افغانستانی افزود: ایران همواره در شرایط دشوار و بحرانهای اجتماعی افغانستان، از مهاجران افغانستانی اعم از افراد دارای مدرک یا فاقد مدرک قانونی بهگرمی استقبال کرده است.
وی بیان کرد: ما همواره ملت برادر و دوست ایران هستیم و این استقبال و پذیرایی را نشانهای از همبستگی اسلامی و انسانی ۲ ملت میدانیم.
والی هرات با بیان اینکه این استان امنترین نقطه کشور افغانستان است، ادامه داد: تاکنون رسانهها نتوانستند به خوبی امنیت افغانستان را اطلاع رسانی کنند، اما واقعیتهای میدانی، بهویژه استقبال مردم از مهاجران در مرزها، خلاف این تبلیغات را نشان میدهد و اثبات میکند که حکومت افغانستان برای ثبات و صلح در کشور تلاش میکند.
وی با اشاره به کاهش مشکلات در مرز اسلام قلعه برای بازگشت مهاجران افغانستانی از ایران اظهار کرد: گزارشهای میدانی حاکی از آن است که اکنون تا ۷۰ درصد چالشهای موجود در مسیر بازگشت مهاجران به کشور افغانستان برطرف شده است.
اسلام جار اضافه کرد: مهاجرانی که تمایل به بازگشت دارند، بدون نیاز به ثبتنام در اردوگاهها به طور مستقیم به ولایتهای خود منتقل میشوند که این اقدام روند بازگشت داوطلبانه را آسان کرده است، مردم ولایت هرات نیز با استقبال و هزاران مهاجر را از مرز اسلامقلعه تا مناطق مرکزی کشور همراهی کردند.
کشت تریاک در افغانستان رو به صفر است
والی هرات با بیان اینکه کشت تریاک در افغانستان رو به صفر است، گفت: امیدوارم کشور ایران در مقابله با ترانزیت مواد مخدر بیشتر از گذشته همکاری کند، ما فعلا با مواد مخدر سنتی دست به گریبان نیستیم بلکه با مواد مخدر صنعتی دست به گریبان شدهایم که در کشورمان تولید نمیشود، بلکه در آن سوی جهان تولید میشود و امیدواریم کشورها از مواد مخدر سنتی و صنعتی پاک شوند.
اسلام جار اظهار کرد: تقریبا ۲۰ هزار معتاد را در هرات نجات دادیم و بر سر کار برگرداندیم و آنان در کارخانهها و واحدهای تولیدی هرات در حال فعالیت هستند، هم اینک سرمایهگذارانی از ترکیه، قزاقستان و ایران در هرات کسب و کار ایجاد کردهاند، از سرمایهگذاران داخلی و خارجی دعوت میکنیم تا به افغانستان بیایند و در طرحهای اقتصادی مشارکت کنند.
والی هرات تاکید کرد: دولت محلی هرات در کنار تمامی سرمایهگذاران خواهد بود و بهعنوان پشتوانه قانونی و امنیتی از آنان حمایت خواهد کرد، شرایط فعلی افغانستان برای فعالیتهای اقتصادی، از جمله استخراج معادن، تجارت سنگ مرمر، آهن و سایر منابع طبیعی، مساعد است و دولت محلی آماده فراهمسازی بسترهای لازم برای مشارکت سرمایهگذاران ایرانی و بینالمللی است.
وی با اشاره به ترانزیت و تبادل کالا بین دو کشور ایران و افغانستان افزود: اقداماتی در راستای کاهش موانع ترانزیتی میان دو کشور انجام شده است و بیش از ۲ هزار موتور باری که موجب اختلال در سیستم ترانزیت شده بود، از چرخه خارج میشوند و اکنون مسیرهای اصلی ترانزیتی تا ۸۵ درصد قابل بهرهبرداری هستند.
اسلام جار به راه آهن خواف و هرات و ظرفیتهای ریلی در این منطقه اشاره و بیان کرد: مسیر بندر چابهار – بندرعباس – هرات یکی از حیاتیترین راههای توسعه صادرات افغانستان است، اما تجار افغانستانی هنوز با حمل و نقل ریلی آشنا نیستند، بنا براین جابجایی کالاها دیر انجام میشود، امیدواریم خراسان رضوی در توسعه حمل و نقل ریلی و آموزش در این زمینه به افغانستان یاری رساند.
وی با اشاره به نقش کلیدی بانکها و صرافیها در تجارت دوجانبه گفت: بخش عمدهای از تجارت بین ۲ کشور از طریق صرافیها انجام میشود و انسداد این مسیرها میتواند آسیب جدی به بازرگانی منطقه وارد کند.
والی هرات با تاکید بر ضرورت یافتن راهکارهای شرعی و قانونی برای رفع انسدادهای مالی و بانکی خاطر نشان کرد: از بانکهای ایرانی میخواهیم تا با توجه به نقش اقتصادی هرات، تعامل گستردهتری با فعالان اقتصادی افغان داشته باشند.
وی در ادامه به ظرفیتهای بزرگ کشاورزی افغانستان نیز اشاره کرد و گفت: برخی میوهجات و محصولات کشاورزی که امکان کشت آنها در ایران وجود ندارد، در خاک حاصلخیز افغانستان بهخوبی رشد میکند، منابع آبی وسیعی، چون مرغاب در افغانستان وجود دارد که از هزاران متر مکعب آب سطحی برخوردار است و برای کشتهای تجاری آماده بهرهبرداری است.
اسلام جار در پایان پیشنهادهایی از جمله تشکیل گروه کاری مشترکی میان ۲ کشور ایران و افغانستان برای مدیریت و صادرات میوهجات افغان به بازارهای جهانی، همکاری ایران در زمینه انتقال دامهای اصلاحشده به افغانستان برای اشتغالزایی در بخش مالداری و دامپروری در افغانستان را داد و از مسئولان خراسان رضوی دعوت کرد تا در «اجلاس هفتم همکاریهای اقتصادی و منطقهای» در ولایت هرات حضور یابند.
لزوم افزایش حجم مبادلات کالا بین خراسان رضوی و هرات
رئیس اتاق تجار و سرمایهگذاری هرات نیز در این نشست، حجم مبادلات کالا بین خراسان رضوی و هرات را رضایتبخش ندانست و بر اهمیت همکاریهای اقتصادی، فرهنگی و علمی میان دو کشور افغانستان و ایران، بر ضرورت توسعه مبادلات تجاری و سرمایهگذاری مشترک تاکید کرد.
یونس قاضی زاده خاطر نشان کرد: در آذرماه سال ۱۴۰۱، پنجمین کمیته مشترک اقتصادی بین هرات و خراسان رضوی برگزار و تصمیمات قابل توجهی برای توسعه همکاریها اتخاذ شد، ظرفیتهای موجود در حوزههای تجارت، سوخت و انرژی، ترانسپورت، صنعت، معدن، تولید، سرمایهگذاری و خدمات، فرصتهای بزرگی برای ۲ ملت و دولتها ایجاد کرده است که باید با برنامهریزی منسجم و حمایت نهادهای مسئول به شکوفایی برسند.
وی همچنین به پیشرفتهای قابل توجه در مدیریت گمرکات افغانستان به ویژه گمرک اسلام قلعه و رفع مشکلات گذشته اشاره کرد و گفت: راهآهن یک عامل کلیدی در اتصال منطقهای و بازارهای بینالمللی است که میتواند زمینه ساز تسریع در رشد اقتصادی ۲ کشور شود.
رییس اتاق تجار و سرمایهگذاری هرات به اهمیت تسهیل سرمایهگذاری متقابل اشاره کرد و ظرفیتهای نیروی کار متخصص، منابع طبیعی، زمینهای زراعتی و بازار تجاری هرات را فرصتهای مطلوب برای همکاری با ایران برشمرد.
قاضیزاده عملیاتی شدن تفاهمنامههای امضا شده میان دانشگاههای ۲ کشور، ایجاد مراکز مشترک آموزش حرفهای و فناوری در هرات، رفع موانع ترانزیتی و حمل و نقل بینالمللی، تسریع در بهره برداری از راه آهن خواف - هرات، تشویق سرمایه گذاری متقابل برای تاسیس دفاتر اقتصادی و گمرکی مشترک، ایجاد مرکز آموزش فنی و حرفهای در هرات، افزایش زمینه فعالیت اتاقهای مشترک بازرگانی بین ۲ کشور را خواستار شد.
وی ضمن قدردانی از تلاشهای اتاقهای مشترک افغانستان و ایران در برگزاری برنامهها و رفع مشکلات بخش خصوصی، افزایش اختیارات این اتاقها برای توسعه روابط تجاری و اقتصادی را ضروری دانست.
احمد اسلام جار، والی هرات ۲۸ تیرماه در راس هئیتی به دعوت استاندار خراسان رضوی وارد تایباد شد و سپس به فریمان و مشهد سفر کرد.