• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۶۵۶۴۲۵
تاریخ انتشار: ۲۴ آذر ۱۴۰۴ - ۱۱:۳۸
قزوین » اجتماعی

نقد و بررسی مستند «رئیس‌المجاهدین» شبکه قزوین

نشست نقد و بررسی مستند «رئیس‌المجاهدین» از تولیدات صدا و سیمای مرکز قزوین در دانشگاه بین‌المللی امام خمینی برگزار شد.

به‌گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز قزوین، مستند «رئیس‌المجاهدین» تولید سیمای مرکز قزوین، روایتی مستندگونه از زندگی و مبارزات میرزاحسن شیخ‌الاسلام قزوینی از چهره‌های اثرگذار قیام مشروطه است. این مستند ۵۰ دقیقه‌ای با بهره‌گیری از فناوری هوش مصنوعی، به بازخوانی نقش این عالم مجاهد و جایگاه تاریخی مردم قزوین در نهضت مشروطه می‌پردازد و با اتکا به منابع معتبر تاریخی و گفت‌و‌گو با پژوهشگران، تصویری دقیق و مستند از این دوره ارائه می‌دهد.

در نشست نقد و بررسی این مستند، سعید انبارلویی مدیرکل صدا و سیمای استان قزوین، محمد بختیاری معاون پژوهش دانشکده علوم انسانی دانشگاه امام خمینی، سجاد امیریزدانی کارگردان مستند و فاطمه باقری تهیه‌کننده اثر حضور داشتند و ضمن تماشای بخش‌هایی از مستند، به نقد و بررسی محتوایی، پژوهشی و هنری آن پرداخته شد.

محمد بختیاری، معاون پژوهش دانشکده علوم انسانی دانشگاه بین‌المللی امام خمینی در این مراسم، با اشاره به اهمیت نقد بی‌طرفانه در بررسی آثار تاریخی، تأکید کرد: هیچ کاری بی‌عیب و نقص نیست و برای قضاوتی عادلانه باید محاسن و معایب را در کنار هم دید.

وی بیان داشت: نقد به معنای نادیده گرفتن زحمات سازندگان اثر نیست، بلکه مانند آیینه‌ای است که باید تمام وجوه کار را به دقت نشان دهد.

بختیاری خاطرنشان کرد: بررسی اعتبار تاریخی یک اثر و دقت در مستندات و شواهد آن، از وظایف اصلی یک مورخ است.

معاون پژوهشی دانشکده علوم انسانی دانشگاه بین‌المللی امام خمینی با اشاره به اهمیت پرداختن به بستر‌های شکل‌گیری شخصیت‌های تاریخی، اظهار داشت: شخصیت در دو بستر کلی "جامعه" و "خانواده" ساخته می‌شود و برای تحلیل دقیق، باید هر دو عامل مؤثر را دید.

وی در ارزیابی مستند «رئیس‌المجاهدین» افزود: از لحاظ نمایش بستر اجتماعی، یعنی فضای سیاسی، اجتماعی و اقتصادی دوره مشروطیت و حتی تأثیر وضعیت بین‌المللی آن زمان و توقعات مردم، این مستند موفق عمل کرده و این زمینه‌سازی به خوبی دیده شده است.

ساخت مستند "رئیس‌المجاهدین" نقطه عطفی برای کنشگری در حوزه دانشگاهی است

سعید انبارلوئی، مدیرکل صدا و سیمای مرکز استان هم با اشاره به پیچیدگی‌های پرداختن به شخصیت‌های تاریخی، گفت: یک چالش بزرگ این است که شخصیت‌ها پیوستگی تاریخی دارند و این پیوستگی از قبل در ذهن مخاطب وجود دارد. طراحی چهره و صورت این شخصیت‌های تاریخی کاری بسیار سخت است و شاید به همین دلیل است که حتی هالیوود نیز تاکنون نتوانسته یک فیلم بلند سینمایی جامع یا یک سریال هوشمندانه در این حوزه تولید کند.

وی اقدام همکاران خود در صدا و سیمای استان قزوین را شجاعانه توصیف کرد و افزود: همکاران من در صدا و سیما جسارت و شجاعت به خرج دادند و پا در این راه گذاشتند و ما می‌دانستیم که این اثر حتماً خالی از عیب نیست، اما به نظر من این کار یک نقطه عطف است که کنشگری در حوزه دانشگاهی را ایجاد کرده است.

مدیرکل صدا و سیمای مرکز قزوین با بیان اینکه این اثر اولین اقدام در این مسیر است، اظهار داشت: این اقدام اول است و قطعاً عیب و ایراد و نقد دارد و ما سعی می‌کنیم از این نقد‌ها استفاده کنیم. اما همین که زندگی این شخصیت تاریخی (رئیس‌المجاهدین) را نشان می‌دهد، دستاورد بزرگی است. امروزه ممکن است صد‌ها یا هزاران طلبه در مدرسه‌ای به نام "شیخ‌الاسلام" درس بخوانند، بدون آنکه اطلاعاتی از بانی این مدرسه یا این شخصیت تاریخی داشته باشند.

انبارلوئی در بخش دیگری از سخنانش به جایگاه تاریخی عنوان "شیخ‌الاسلام" در دوره قاجار اشاره کرد و توضیح داد: در زمان قاجار، عنوان شیخ‌الاسلام به کسی ابلاغ می‌شد که اختیار موقوفات را داشته و درباره آنها تصمیم‌گیری می‌کرد و خانواده ایشان (شخصیت مستند) برجسته بوده و اقدامات زیادی نیز انجام داده‌اند که البته وجوه اختصاصی و ویژگی‌های شخصی نیز در این خاندان وجود داشته که ما تا حدی از پرداختن به آنها پرهیز کردیم؛ زیرا اگر وارد این جزئیات می‌شدیم، ممکن بود این شخصیت پررنگ در جریان مشروطه تحت تأثیر قرار گیرد.

وی بر اهمیت ادامه این مسیر و تکمیل چنین آثاری تأکید کرد.

 

کد ویدیو
دانلود
فیلم اصلی

 

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
مسابقه عکاسی «هایکو کتاب» در ارومیه برگزار می‌شود
جان گرفتن دریاچه فصلی خنج پس از ۴ سال
هم‌افزایی دستگاه‌ها برای جان‌بخشی به محلات فرسوده
انتشار کتاب «ریشه در خاک» به قلم شاعر و نویسنده ارومیه‌ای
الزامی شدن رعایت ویرایش پنجم مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان
موانع حقوقی سالن چند منظوره کاله آمل رفع شده است
تأکید رئیس جمهور بر ارتقاء همگرایی ایران و گرجستان
بسته بودن راه ۳۵ روستای بشاگرد
آغاز تحقیق و تفحص مجلس از شرکت عمران پردیس
درآمد‌های مردم باید واقعی شود
اعطای حکم و نشان قهرمانی زنده‌یاد مهدی عمیدی برای اهدا به موزه آستان قدس رضوی
خبر های کوتاه استان گلستان ،دوشنبه اول دی
توزیع بیش از ۱۵۰۰ بسته یلدایی در بخش رضویه مشهد
برگزاری دور برگشت لیگ هندبال آیندگان نوجوانان کشور در سبزوار
تاکید شرکت گاز لرستان بر استفاده بهینه مردم
نائب قهرمانی سمنان در مسابقات بوچیای بانوان کشور
­رونمایی از نماد رویداد جهانی اکسپو‌ی ۲۰۲۷ بلگراد در تهران
نشست استاندار تهران با شهرداران شهرستان‌های استان
تغییر ساعت یک دیدار در هفته یازدهم لیگ برتر بسکتبال بانوان
کولاک شدید در گردنه شریف آبادمحور نیشابور - باغچه
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
داور تاجیکی بازی استقلال- المحرق را سوت می‌زند
دبیر: اجازه رفتن امیر رضا به جمهوری آذربایجان را نخواهم داد
فردا ادارات و مدارس با تأخیر آغاز به کار می‌کنند
پایان مهلت ثبت‌نام یازدهمین مرحله فروش محصولات ایران‌خودرو
فارسی ها فردا با ۱.۵ ساعت تأخیر سرکار می روند
سردار وحیدی: همه تحولات منطقه‌ای را زیر نظر داریم
دوران دیپلماسی ناوچه‌های توپدار تمام شده است
۳۰۰۰ اتوبوس جدید تا سال آینده وارد ناوگان کشور می‌شود
معلم کهگیلویه و بویراحمدی حائز رتبه دوم کشوری
کاهش ۹ میلیون لیتری مصرف روزانه بنزین
قالیباف: اولویت با ترمیم کابینه توسط دولت است
تعیین نحوه تعدیل اقساط مهریه مطابق با نوسانات نرخ طلا و سکه
صفحه نخست روزنامه‌های ورزشی ۳۰ آذر
یارانه حمایتی «یسنا» برای مادران باردار واریز شد
بارش باران در شمال شرق کشور، امروز ۳۰ آذر
معلم کهگیلویه و بویراحمدی حائز رتبه دوم کشوری  (۲ نظر)
دبیر: اجازه رفتن امیر رضا به جمهوری آذربایجان را نخواهم داد  (۱ نظر)
دوران دیپلماسی ناوچه‌های توپدار تمام شده است  (۱ نظر)
کاهش ۹ میلیون لیتری مصرف روزانه بنزین  (۱ نظر)
تعیین نحوه تعدیل اقساط مهریه مطابق با نوسانات نرخ طلا و سکه  (۱ نظر)
حمایت از تولید داخل، محور توسعه نساجی کشور  (۱ نظر)
واریز یارانه حمایتی «یسنا» برای مادران   (۱ نظر)
۳۱ هزار دستگاه خودرو برای ۱۰ میلیون نفر  (۱ نظر)
اعلام سامانه ثبت اطلاعات منازل خسارت دیده از سیل در روستا‌های هرمزگان  (۱ نظر)
زنگ خطر همه گیری آنفلوانزا در فارس  (۱ نظر)
تمدید مهلت ثبت‌نام آزمون دانشجومعلمان تا ۵ دی  (۱ نظر)
دستبند پلیس بر دستان عامل تیراندازی در خمام  (۱ نظر)