• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۶۵۷۲۸۷
تاریخ انتشار: ۲۵ آذر ۱۴۰۴ - ۰۷:۴۷
علمی و فرهنگی » علم و فناوری

تبدیل پوسته گردو به نانوسلولز با کمک پلاسما

پژوهشگران دانشگاه صنعتی اصفهان با تبدیل پوسته‌های گردو به میکرو و نانوسلولز، گامی مؤثر در کاهش ضایعات کشاورزی و توسعه مواد زیستی پیشرفته برداشته‌اند.

تبدیل پوسته گردو به نانوسلولز با کمک پلاسما

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، پژوهشگران دانشگاه صنعتی اصفهان در این مطالعه، فناوری پلاسما با گسیل تخلیه الکتریکی در سری DBD به‌عنوان پیش‌تیمار به‌کار گرفته شده تا ساختار پیچیده و فشرده لیگنو‌سلولزی پوسته گردو را باز کند و مسیر استخراج الیاف سلولزی را هموار سازد. 

نتایج نشان داده است که اعمال ولتاژ‌های ۱۸ و ۲۰ کیلوولت پیش از تیمار‌های رایج قلیایی و سفیدکننده، الگو‌های تازه‌ای از شکست پیوند‌های هیدروژنی، کاهش کریستالینیتی و تبدیل میکروفیبر‌ها به نانوفیبر‌های با قطر حدود ۸۰ نانومتر ایجاد می‌کند. این پژوهش، امکان بهره‌برداری صنعتی از پسماند‌های کشاورزی در مقیاس وسیع و تولید مواد پیشرفته با ریشه طبیعی را در چشم‌انداز قرار می‌دهد.

ظرفیت گسترده، استخراج سلولز از زیست‌توده‌هایی مانند پوسته گردو همچنان فرآیندی پرچالش، زمان‌بر و وابسته به مواد شیمیایی قوی است. ساختار سخت، فشرده و سرشار از لیگنین پوسته گردو مانعی جدی برای تجزیه، نفوذپذیری شیمیایی و آزادسازی الیاف محسوب می‌شود.

در این پژوهش، پوسته‌های گردو پس از شست‌وشو و آماده‌سازی، به‌صورت پودر درآمده و تحت پیش‌تیمار پلاسما با ولتاژ‌های ۱۸ و ۲۰ کیلوولت قرار گرفتند. سپس نمونه‌ها در سه مسیر مجزا تیمار شدند: تیمار قلیایی با هیدروکسید سدیم، سفیدکننده با سدیم کلریت، و ترکیب هر دو. یک نمونه کنترل نیز بدون پلاسما تهیه شد تا اثر مستقیم این فناوری قابل سنجش باشد.

بخش نانویی کار دقیقاً جایی است که پیش‌تیمار پلاسما ساختار پیچیده لیگنوسلولز را به‌گونه‌ای تغییر می‌دهد که مسیر تبدیل میکروفیبر‌ها به نانوفیبر هموار می‌شود. براساس نتایج، نمونه‌هایی که تحت پلاسما ۲۰ کیلوولت قرار گرفتند و سپس از تیمار ترکیبی قلیایی و سفیدکننده عبور کردند، به متوسط قطر الیاف حدود ۸۰ نانومتر دست یافتند؛ رقمی که نشان‌دهنده تضعیف و گسست پیوند‌های هیدروژنی بین اجزای سلولزی و افزایش جدایش لایه‌ای (delamination) است.

اگرچه پلاسما منجر به کاهش بازده استخراج سلولز از حدود ۲۶ درصد به نزدیک ۲۲ درصد شد، پژوهشگران این پدیده را ناشی از اثر اچ‌کردن (etching) و تخریب سطحی کنترل‌نشده می‌دانند؛ اثری که بخشی از اجزای ساختار لیگنوسلولزی را پیش از تبدیل به الیاف سلولزی از بین می‌برد. با این حال این کاهش بازده با مزیت مهمی همراه بود: دستیابی به ساختار‌های نانوفیبری یکنواخت، سبک و مناسب برای کاربرد‌های پیشرفته.

تجزیه‌وتحلیل طیفی (FTIR) و ارزیابی ترکیب سطحی نشان داد که در نمونه‌های پلاسما-تیمارشده، شدت پیوند‌های C-C/C-H و C-OH/C-O-C کاهش یافت. این افت نشان‌دهنده تخریب پیوند‌های مهم در ماتریس لیگنوهمی‌سلولزی است که معمولاً مقاومت بالایی نسبت به نفوذ مواد شیمیایی دارد.

کاهش شاخص کریستالینیتی سلولز نیز نشانه دیگری از همین واکنش‌های فیزیکی و شیمیایی است؛ ساختار‌های آمورف حاصل، انعطاف‌پذیرتر هستند و برای تولید نانوالیاف مطلوب‌ترند.

در بررسی رفتار حرارتی، نمونه‌های تحت پلاسما الگوی افت وزن متفاوتی زیر ۱۰۰ درجه سانتی‌گراد نشان دادند. این تفاوت ناشی از تغییرات ظرفیت جذب آب بود؛ تغییراتی که از اصلاح گروه‌های سطحی و بازآرایی ساختاری پس از پلاسما سرچشمه می‌گیرد. به عبارت دیگر، پلاسما تنها یک تغییر سطحی ظاهری ایجاد نکرده، بلکه الگوی برهم‌کنش‌های مولکولی در ساختار سلولز را نیز دگرگون ساخته است.

مشاهدات میکروسکوپی نیز نشان داد که شکاف‌ها، حفره‌ها و مسیر‌های نفوذ به‌وجود آمده در اثر پلاسما، مرحله‌های بعدی استخراج را ساده‌تر می‌کنند. چنین ساختاری برای فرایند‌هایی مانند پراکندگی در آب، ترکیب با پلیمر‌های طبیعی یا تولید فیلم‌های نانوسلولزی اهمیت راهبردی دارد.

پژوهشگران تأکید می‌کنند که با وجود کاهش نسبی بازده، این روش یکی از مسیر‌های مهم برای تولید نانوسلولز از پسماند‌های کشاورزی محسوب می‌شود؛ به‌ویژه با توجه به آنکه پوسته گردو در بسیاری از مناطق ایران و جهان به‌عنوان ضایعات غیرقابل‌استفاده رها می‌شود. تبدیل این پسماند ارزان به ماده‌ای با ارزش افزوده بالا، ازنظر اقتصادی، زیست‌محیطی و صنعتی چشم‌انداز گسترده‌ای ایجاد می‌کند.

تیم تحقیقاتی دانشگاه صنعتی اصفهان اعلام کرده است که پلاسما DBD با ایجاد واکنش‌های فیزیکی و شیمیایی کنترل‌پذیر، قادر است پیوند میان اجزای مختلف ساختار لیگنوسلولزی را تضعیف کرده و مسیر رهایش و جداسازی الیاف را تسهیل کند.

 این مطالعه نشان داده است که حتی بدون وابستگی شدید به مواد شیمیایی خورنده، می‌توان به نانوفیبر‌های سلولزی با ویژگی‌های مطلوب دست یافت. چنین الگویی می‌تواند پایه توسعه فناوری‌های سبزتر، کم‌مصرف‌تر و اقتصادی‌تر در حوزه مهندسی زیستی، بسته‌بندی پایدار، سوپرکاپاسیتور‌ها و کامپوزیت‌های سبک باشد.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
افزایش مصرف گاز در کشور با کاهش محسوس دما
ابرناکی و بارش پراکنده در لرستان
لرستان در شب ولادت امام محمد باقر(ع) غرق در نور و سرور
تغییر ساعت کار ادارات و بانک‌های سراسر کشور
کاهش آسیب‌های اجتماعی در جلفا
تلخ کامی قاچاقچیان شکلات بندرانزلی
صادرات پای کوهدشت به بازارهای منطقه ای و جهانی
سمنان سرد و غبارآلود می شود
خطر گسترش پشه آئدس پس از بارش‌های پاییزی در کیش
زن ایرانی؛ نه محصول نگاه ابزاری غرب، که معمار علم، خانواده و حیات اجتماعی
حذف ارز دولتی دارو و خطری که جان بیماران تالاسمی را تهدید می‌کند
دورهمی های یلدایی در لرستان
ناکامی دوباره شاهوی مهاباد و شکست خانگی مقابل نماینده اردبیل
برپایی بازارچه‌های مخصوص برای تولیدات بانوان هشترود
رعایت دمای آسایش در گیلان الزامی برای مدیریت بهینه
مطالبات مردم در بسته صدای شما ۳۰ آذر ۱۴۰۴
توزیع بسته های یلدایی گروه جهادی شهید سلیمانی در خرم آباد
واژگونی مرگبار خودرو در محور دامغان به فولادمحله
روستای گوندره از زبان راوی این دیار
مشخص شدن سهم هریک از اداره‌ها و نهاد‌های دولتی ازمحل قانون بودجه سال ۱۴۰۴
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
فارسی ها فردا با ۱.۵ ساعت تأخیر سرکار می روند
سردار وحیدی: همه تحولات منطقه‌ای را زیر نظر داریم
۳۰۰۰ اتوبوس جدید تا سال آینده وارد ناوگان کشور می‌شود
فردا ادارات و مدارس با تأخیر آغاز به کار می‌کنند
پایان مهلت ثبت‌نام یازدهمین مرحله فروش محصولات ایران‌خودرو
دوران دیپلماسی ناوچه‌های توپدار تمام شده است
دبیر: اجازه رفتن امیر رضا به جمهوری آذربایجان را نخواهم داد
بارش باران در شمال شرق کشور، امروز ۳۰ آذر
صفحه نخست روزنامه‌های ورزشی ۳۰ آذر
قالیباف: اولویت با ترمیم کابینه توسط دولت است
مدرسه تلویزیونی با رویکرد آموزش واقعی و عدالت‌محور به‌طور جدی دنبال می‌شود
تعیین نحوه تعدیل اقساط مهریه مطابق با نوسانات نرخ طلا و سکه
فردا؛ پایان مهلت ثبت‌نام آزمون پذیرش دانشجو معلم سال ۱۴۰۵
رونمایی از ۲ آلبوم زنده یاد محمدرضا شجریان
فیلر‌های نانویی ایرانی؛ با اثرات درمانی ماندگار
مناطق مختلف فارس ، سیراب از بارش رحمت الهی  (۴ نظر)
امشب؛ پایان مهلت ثبت نام محصولات ایران‌خودرو  (۱ نظر)
کاهش سهم گاز صنایع، زیر سایه مصرف بخش‌های غیرتولیدی  (۱ نظر)
اغازبکار ادارات استان کرمان فردا ۲۹ آذرماه با دو ساعت تاخیر  (۱ نظر)
جان باختن یکی از امدادگران هلال احمر حین عملیات در شهرستان جهرم  (۱ نظر)
غیرحضوری شدن مدارس در برخی مناطق استان قم فردا شنبه ۲۹ آذر ۱۴۰۴  (۱ نظر)
فعالیت حضور مدارس فردا شنبه در گلستان  (۱ نظر)
برف و باران، پاییز فارس را بدرقه کرد  (۱ نظر)
تعیین نحوه تعدیل اقساط مهریه مطابق با نوسانات نرخ طلا و سکه  (۱ نظر)
ایران ریاکاری آمریکا در «دلسوزی برای مردم ایران» را محکوم کرد  (۱ نظر)
بارش برف و لغزندگی همه محور‌های خراسان شمالی  (۱ نظر)
حمایت از تولید داخل، محور توسعه نساجی کشور  (۱ نظر)
وضعیت مدارس برای روز شنبه  (۱ نظر)
آمریکا در حمایت از رژیم صهیونی ۲ قاضی لاهه را تحریم کرد  (۱ نظر)
انتقاد امام جمعه موقت آبادان از تاخیر یا کیفیت نامناسب در انجام وظایف مسئولان  (۱ نظر)