• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۷۱۷۶۹۳
تاریخ انتشار: ۲۷ بهمن ۱۴۰۴ - ۰۹:۰۶
خراسان رضوی » اجتماعی

تحلیل ابعاد اجتماعی اغتشاشات دی ماه ۱۴۰۴

گفتگوی ویژه خبری صدا و سیمای خراسان رضوی دیشب به تحلیل ابعاد اجتماعی اغتشاشات دی ماه ۱۴۰۴ و نقش رسانه های معاند در این حوادث پرداخت.

تحلیل ابعاد اجتماعی اغتشاشات دی ماه ۱۴۰۴

 

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز خراسان رضوی، استاد جامعه شناسی فرهنگی دانشگاه در این برنامه گفت: اعتراض می‌تواند در اشکال مختلف مسالمت آمیز یا خشونت بار داشته باشد، به عنوان نمونه در انقلاب ۱۳۵۷ که یک خیزش ملی در ایران انجام شد، یکی از صلح آمیز‌ترین انقلاب‌های مدرن رقم خورد به طوری که رهبر انقلاب بسیار مراقبت می‌کرد که فرم اعتراض در قالب راهپیمایی باشد و اگر خشونت‌های کوچکی اتفاق افتاده خودسرانه بود.

دکتر مهدیار افزود: امام راحل (ره) جلو خشونت انقلابیون را گرفت و حتی به برخی گروه‌های پارتیزانی که قصد اعمال خشن را داشتند اجازه چنین حرکت‌هایی را نداد و در مقابل چنین حرکت‌هایی ایستاد و آنچه که رژیم شاه را شکست داد راهپیمایی‌های گسترده و مراسم چهلم شهدا بود که موج ملی را ایجاد می‌کرد.

وی ادامه داد: در حوزه جامعه شناسی جنبش‌های اجتماعی، کنش ورزی‌های خشونت بار به هسته اصلی اعتراض برمی گردد.

این استاد دانشگاه اظهار داشت: بر اساس اصل ۲۷ قانون اساسی حق اعتراض به رسمیت شناخته شده است، اما هیچگاه اجریی و عملیاتی نشده است، هر چند در صورت اجرا هم تغییری در شکل خشونت بار این اعتراض‌ها نداشت، چون اینگونه اعتراض‌ ها محصول یک جامعه توده وار شده است که آدم‌ها رابطه ارگانیک را با جامعه، تاریخ و فرهنگ خود از دست داده‌اند.

مهدیار تصریح کرد: بین این اتفاقات که در مشهد رخ داد با حاشیه نشینی گسترده در این شهر رابطه وجود دارد، مردم حاشیه نشین در واقع از شهر‌ها و روستا‌های مختلف گرد هم آمده‌ اند و در محیط جدید قرار گرفته‌ اند بدون اینکه پیوند‌های قبلی را حفظ کنند و یا پیوند‌های جدید برقرار کنند.

وی اضافه کرد: در چنین شرایطی که محصول جامعه توده وار است، بین افراد ارتباطی برقرار نمی‌ شود، افراد تنها هستند و افراد با وجود اینکه کنار هم هستند، اما با یکدیگر پیوند ندارند و ارتباطات فقط لحظه‌ ای برقرار می‌شود و رابطه عمیق برقرار نمی‌ شود،  در شرایط بحرانی و حساس، چنین شرایطی مستعد سوق یافتن هیجانات به شکل خشونت بار است.

مهدیار گفت: چنین شرایطی را در مسابقات حساس ورزشی و فوتبال در لحظات حساس نیز می‌ بینیم که افراد در لحظه‌ های هیجانی و حساس اقدام به آتش زدن اتوبوس‌ ها و غیره می‌ کنند.

وی افزود: در کشور ما حدود ۳۵ درصد افراد مستاجر هستند که این آمار در کلانشهری مثل تهران حدود ۵۰ درصد است، مستاجران باید بعد از پایان سال منزل خود را تغییر دهند بنابراین نمی‌ توانند ارتباط و پیوند مناسبی با همسایگان برقرار کنند و اعتماد و پیوند محکم برقرار شود.

این استاد دانشگاه افزود: هر چه افراد نسبت به هویت تاریخی خود احساس غنای بیشتری داشته باشند می توانند چشم انداز و امید بیشتری داشته باشند. دانش آموزان ما باید بیشتر با سرمایه های تاریخی و فرهنگی و ریشه های خود آشنا باشند.

مهدیار بر اهمیت درس تاریخ در مدارس تاکید کرد و گفت: این درس باید شیرین ترین درس در مدارس و هویت ساز باشد و این درس نباید به عدد و رقم خلاصه شود و جایگاه آن تنزل پیدا کند.

وی ادبیات کلاسیک ایران را بسیار غنی و دارای هفت قله تاریخی خواند و تصریح کرد: با وجود این روشنفکران ما و مردم به اندازه کافی با ادبیات کشورمان آشنا نیستند و با فلسفه سیاسی کتاب هایی مثل شاهنامه ارتباط نگرفته اند و ارزش های تاریخی خاص به مردم منتقل نشده است. در صورتی که دلالت های سیاسی خاصی در اشعار شاعرانی مثل حافظ وجود دارد.

 

 

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
برگزاری جشن‌های گلریزان از ابتدای ماه مبارک رمضان در سراسر استان
سنجش سلامت بیش از ۲۱ هزار نوآموز بدو ورود به دبستان در آذربایجان‌غربی
افتتاح ۲۳ نیروگاه کوچک مقیاس در شهر تهران
بررسی مسائل قضایی و حقوقی در سفر رئیس قوه قضاییه به اصفهان
بازخوانی منظومه فکری بانو مجتهد امین؛ الگویی برای «حکمرانی حکیمانه»
گاز توس در مسیر ورود به شبکه سراسری کشور
بازدید فرمانده‌ی سپاه امام رضای خراسان رضوی از روند تولید مستند مسابقه «قهرمان شو»
برگزاری نخستین دوره تخصصی حقوق ورزشی کشور در محمودآباد
اغتشاشات دست نفوذی‌ها را رو کرد
اجرای طرح دو مناسبتی بازرسی بازار در ایلام
خیبر بدون سرمربی مقابل پرسپولیس
ثبت نام بیش از هزار و ۴۵۰ نفر برای حضور در انتخابات شورا‌های روستا‌ها و عشایر گلستان
تخصیص ۱۳۰ هکتار زمین به شهرک مشاغل در چهارمحال و بختیاری
تاکید بر تسریع خدمات زیربنایی طرح‌های حمایتی مسکن در استان تهران
شفافیت و ثبات سیاستی؛ محور اصلاح حقوق دولتی معادن
ارائه خدمات سلامت رایگان به بیش از ۳۸۰ نفر در روستا‌های سردشت
باز شدن قفل زندان به دست دانش آموزان یزدی
زبان فارسی، پیونددهنده هویت ملی و ضامن استقلال فرهنگی ایران
همدلی برای خانه های خدا
بررسی وضعیت تکمیل مدارس در حال ساخت در سمنان
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
فرمانده جدید دانشگاه دافوس ارتش منصوب شد
ماچادو شریک جرم ربایش مادورو است
سرلشکر حاتمی: دافوس قدمگاه بزرگان ارتش است
راه‌آهن سریع‌السیر ارومیه – تبریز؛ مسیر جدید رشد و تجارت در شمال‌غرب کشور
واکسیناسیون تب برفکی دام‌ها در طارم ، زنجان
تجلیل ازدکتر رسول خدابخش دانشمند هسته‌ای کشور در اردبیل
اختلال در سایت ایران خودرو از آغاز ثبت نام
اجرای نخستین تراموای شهری کشور در تبریز
دوازدهمین نمایشگاه سالانه گل ارکیده در شیکاگو
محدودیت پروازی جنوب‌شرق در چارچوب اطلاعیه‌های هوانوردی
رونمایی از تندیس « سرباز وطن »
جایزه معتبر فیزیک جهان به استاد یزدی اعطا شد
متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان سال آینده به ۹۰ درصد می‌رسد
مراسم چهلم شهدا و جانباختگان فتنه آمریکایی - صهیونی دی
توضیحات قالیباف درباره افزایش حقوق‌ها در سال آینده
امشب؛ پایان مهلت ثبت نام محصولات سایپا  (۸ نظر)
سایپا: به دلیل تقاضای زیاد، سایت ثبت نام کند شده است  (۷ نظر)
اختلال درسایت ثبت نام محصولات سایپا  (۶ نظر)
اوج تقاضای مصرف برق کشور به ۴۶ هزار و ۳۶۹ مگاوات رسید  (۲ نظر)
فرمانده جدید دانشگاه دافوس ارتش منصوب شد  (۱ نظر)
اختلال در سایت ایران خودرو از آغاز ثبت نام  (۱ نظر)
کنفرانس امنیتی مونیخ به «سیرک مونیخ» تبدیل شده است  (۱ نظر)
کجا نوشته شده حقوق طی سال فقط یک بار افزایش پیدا کند؟  (۱ نظر)
محدودیت پروازی جنوب‌شرق در چارچوب اطلاعیه‌های هوانوردی  (۱ نظر)
روبیو: منتظر نتایج گفت‌و‌گو‌ها با ایران می‌مانیم  (۱ نظر)
حضور داور کردستانی در کلینیک داوری جهانی رشته کاراته  (۱ نظر)
تخت‌روانچی: مسئله غنی‌سازی صفر مطرح نیست  (۱ نظر)
عزیمت وزیر امور خارجه به سوئیس  (۱ نظر)
دستگیری اعضای یک گروه خشن تروریستی در گلستان  (۱ نظر)
عصبانیت رژیم صهیونیستی از توهین ترامپ به هرتزوگ  (۱ نظر)